A Medical News Today által közzétett cikk szerint ez a mindennapi melléktermék több értéket rejt magában, mint ami látszik, mivel a kávézacc olyan tulajdonságokat őriz, amelyek sokoldalúan felhasználható erőforrássá teszik.
A kávézacc különösen hasznos textúrájának, aromájának és kémiai összetételének köszönhetően. Újrafelhasználása egyszerű: csak terítsük ki egy sima felületre, és hagyjuk egy-két napig száradni. Miután megszáradt, enyhe csiszoló és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően többféleképpen felhasználható.
A kávé újrafelhasználása nemcsak a hulladék csökkentésében segít, hanem a fenntarthatóságot és a takarékosságot is elősegíti az otthonokban. Azzal, hogy másodszor is felhasználhatjuk , a lehető legtöbbet hozzuk ki egy olyan erőforrásból, amely egyébként kárba veszne. Emellett a környezeti előnyök is jelentősek, hiszen a szerves hulladék mennyiségének csökkentésével hozzájárulunk a hulladéklerakókban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.
Hogyan lehet újra felhasználni a maradék kávét?
A Medical News Today cikkében a maradék kávé különböző felhasználási módjait ajánlja, amelyek nagy segítséget jelenthetnek a háztartási és kerti munkákban. Íme, néhány módszer a kávézacc újrafelhasználására.
Bőrradír: A kávézacc kiváló természetes bőrradírrá alakítható, ha vízzel, mézzel vagy kókuszolajjal keverjük össze. Ez a fajta hámlasztás segít eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felső rétegéből, tisztítja a pórusokat és csökkenti a pattanások megjelenését. A hatékonyságának javítása érdekében azonban mindig szakemberrel kell konzultálni.
Szagsemlegesítő: kis mennyiségű kávé elhelyezése egy nyitott edényben a hűtőszekrényben vagy a szekrényekben hatékony módja a nem kívánt szagok eltüntetésének. A kávé a hidrogén-szulfid molekulák elnyelésére való képességének köszönhetően természetes szagtalanítóként működik, semlegesíti a kellemetlen szagokat, és frissebb környezetet hagy maga után.
Növényi trágya: A kávézacc kiváló természetes trágya a növények számára. Gazdag nitrogén- és foszfortartalmának köszönhetően ideális a növények növekedésének és egészségének elősegítésére. Havonta egyszer közvetlenül a talajba juttatható szárazon, vagy vízzel keverve öntözéskor használható.
Ezenkívül a zacc javítja a talaj vízvisszatartását, optimalizálja a vízelvezetést és elősegíti a gyökerek jobb szellőzését. Különösen hasznos a városi kertekben, mivel segít serkenteni a zöldségek, például a paradicsom, a paprika és a padlizsán fejlődését és termőképességét, bőségesebb és egészségesebb termést elérve.
Fotó: gettyimages