Gond a szemét?
Az ételmaradékok, a nedvesség, a pára a konyhai szemetesnél is kellemetlenséget okozhat. Az emiatt kialakult rossz szag nemcsak azt jelenti, hogy ideje kiüríteni a szemetest, de azt is jelezheti, hogy egyes baktériumok elszaporodtak. Az ételmaradékok egy idő után ugyanis erjedni kezdenek, amely során különböző gázok szabadulnak fel. A leggyorsabban a magas fehérjetartalmú ételek, valamint a gyümölcsök romlanak meg, és ezt az illatukkal is jelzik. A kellemetlen szagokat pedig villámgyorsan átveszi a kukánk.
A szódabikarbónával időt nyerünk
Az egyik legbiztosabb módszer, ha rendszeresen ürítjük az edényt és műanyag zacskót is teszünk a kosárba, majd ezt visszük ki a kukába. Amennyiben gyorsan romló, bűzt árasztó dolgok kerültek a szemetesbe, ne várjuk meg, míg megtelik a zsák. Persze így rengeteg zacskót kell(ene) elhasználnunk, ami nem igazán környezetbarát. Ezt a pazarlást kiválthatjuk a szódabikarbónával. Szórjunk két-három evőkanállal a szemeteszsákba. Ez nemcsak a nedvességet szívja fel, de segít, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el, és ezáltal semlegesíti a kellemetlen szagokat is.
Újságpapír a nedvesség ellen
Az erős illatú ételmaradékokat – mint a hagyma, a hal vagy a hús – tegyük régi újságpapírba, és dobjuk a szemetesbe. Az újságpapír ezenkívül a nedvesség felszívásánál is segít, érdemes a szemetesvödrünk aljára újságot tenni, majd erre kerülhet a zsák. Így, ha véletlenül kiszakadna a zsák, a papír felszívja a kifolyó nedvességet.
Ecettel a műanyagot
Előfordul, hogy nem a kuka tartalma okozza a gondot, hanem az edény maga. Ennek oka általában a kifolyt, kicsöpögött maradék. Ebben az esetben a tisztítás, a fertőtlenítés a legfontosabb. A fémből készült edények nem bírják a savas dolgokat, így az ilyen szemetest inkább vízzel és mosogatószerrel, esetleg fertőtlenítőszerrel takarítsuk. Amennyiben azonban műanyag edényről van szó, akkor segítségünkre lehet az ecet is. Ürítsük ki a kukát, majd ecetes vízzel átitatott szivaccsal töröljük ki.
A kávé közömbösít
A fekete nedű nemcsak minket frissít fel reggelente, de a szemetest is: a kávészemek ugyanis szintén semlegesítik a kellemetlen szagokat, ezért szoktak például a parfümériákban az illatcsíkok mellé kávészemeket vagy őrölt kávét tenni egy tálkában. Amikor ételmaradékot – gyümölcshéjat, savanyúságot vagy a gyerek által meghagyott tésztát – öntünk a szemetesbe, mindig szórjunk rá egy kevés kávészemet vagy őrölt kávéport.
Távol a radiátortól!
Nem mindegy, hogy hol kap helyet a szemetes. Amennyiben van rá módunk, ne állítsuk fűtőtest mellé a vödröt, mert a meleg segíti a baktériumok elszaporodását.
A legjobb, ha olyan kukát választunk, amelynek teteje van, és le tudjuk zárni, illetve az is fontos szempont, hogy legyen egy külön belső vödör is, amit könnyen ki tudunk takarítani, esetleg akár cserélni is.
Fotó: gettyimages