Otthon és Kert

A tapadásgátló felületet is újraélesztheted: így mentsd meg a kopott serpenyőidet

Mindannyiunk konyhájában lapul néhány régi, megkarcolódott serpenyő vagy lábas, amelyekben egyre nehezebb főzni. Az étel odaragad, a tisztítás pedig igazi kihívássá válik. Sokan ilyenkor kidobják ezeket az edényeket, pedig van egy egyszerű és filléres megoldás, amivel új életet adhatsz nekik!
serpenyőben palacsinta sül

Házi tapadásgátló bevonat – természetesen!

A boltokban kapható tapadásmentes edények bevonata idővel elhasználódik, de egy egyszerű házi módszerrel segíthetsz rajta. Nem kell más hozzá, mint kókuszolaj és egy kis melegítés!

Hogyan csináld?

  1. Tisztítsd meg alaposan a serpenyőt vagy lábast. Ha erősen odaégett maradványok vannak rajta, használj szódabikarbónát és ecetet a tisztításhoz.

  2. Szárítsd meg teljesen, hogy ne maradjon rajta nedvesség.

  3. Kenj egy vékony réteg kókuszolajat a felületére. Használhatsz ecsetet vagy egy papírtörlőt is.

  4. Melegítsd fel alacsony hőfokon néhány percre, hogy az olaj egyenletesen bevonja a serpenyőt.

  5. Hagyd kihűlni, majd töröld át egy száraz papírtörlővel.

Ezzel a módszerrel egy természetes tapadásgátló réteget hozol létre, ami megakadályozza, hogy az ételek leragadjanak.

Ez is érdekelhet

  1. Így teszi tönkre a serpenyőt pillanatok alatt: 3 dolog, amit nem volna szabad csinálnia
  2. 7 meglepő fogás, amit air fryerben is elkészíthetsz
  3. Ragyogni fog tőle az egész lakás: ez a leghatékonyabb és legolcsóbb házi tisztítószer
serpenyőben palacsinta sül
Egyszerű praktikákkal szinte újjá varázsolhatjuk a serpenyőt

Más módszerek a serpenyők megmentésére

Ha nem kókuszolajat használnál, próbáld ki ezeket is:

  • Sóval és olajjal való bedörzsölés – Ha az edény nagyon kopott, szórd meg egy kevés sóval, dörzsöld át egy szivaccsal, majd kend be vékonyan növényi olajjal.
  • Tojáshéj a makacs szennyeződések ellen – A zúzott tojáshéj remek természetes súrolószer, amely kíméletesen tisztítja az edényt.
  • Ecet és szódabikarbóna kombó – Ha az odaégett ételmaradékoktól akarsz megszabadulni, forralj fel egy kevés ecetes vizet az edényben, majd szórj bele szódabikarbónát. A keverék felpezseg, és könnyedén fellazítja a makacs szennyeződéseket.

Hogyan előzd meg a serpenyők gyors elhasználódását?

  1. Kerüld a fém eszközöket!
    A teflon- vagy kerámia bevonatú serpenyők könnyen megkarcolódhatnak, ha fém spatulát vagy villát használsz bennük. Inkább fából vagy szilikonból készült eszközöket válassz.
  2. Ne öntsd rá a forró serpenyőre a hideg vizet!
    A hirtelen hőmérséklet-változás károsíthatja az edény felületét, és idővel repedésekhez vagy deformációhoz vezethet. Mindig hagyd kihűlni az edényt, mielőtt elmosnád!
  3. Ne mosd el mosogatógépben!
    A magas hő és az agresszív tisztítószerek károsíthatják a serpenyő bevonatát. Ha szeretnéd meghosszabbítani az élettartamát, inkább kézzel mosd el enyhe mosogatószerrel.

Mikor érdemes új serpenyőt venni?

Bár sok régi edényt meg lehet menteni, vannak esetek, amikor már jobb lecserélni őket. Ha a bevonat nagy darabokban pereg le, vagy ha mély karcolások vannak a felületen, amelyekben megülnek a szennyeződések, érdemes új edény után nézni.

Ez is érdekelhet: Így teszed tönkre a serpenyőt pillanatok alatt: 3 dolog, amit nem volna szabad csinálni

Fotó: pexels