Otthon és Kert

Erre figyelj, ha rebarbarát ennél: az egész családot megmérgezheted

A rebarbarát tavasszal szüretelik, de a kertészeknek egy fontos dologra kell figyelniük, mielőtt elfogyasztanák. Te tudod, melyik része ehető és melyik nem?
rebarbara szárak

A kertek most újra virágba borulnak a tavasz beköszöntével, a virágok , gyümölcs- és zöldségnövények újra életre kelnek. Ha van rebarbara a kertedben, akkor érdemes lehet már most leszedni, mivel a legtöbb fajtát április végétől június elejéig lehet betakarítani.

Gyönyörű, de mérgező levelek

A zöldség – amelyet gyakran gyümölcsnek gondolnak – közkedvelt összetevője az olyan édes ételeknek, mint a morzsasütik, piték, sütemények és lekvárok, vagy egyszerűen csak párolva, bőséges adag vaníliakrémmel vagy tejszínnel fogyasztják. A kertészeknek azonban óvatosnak kell lenniük, mielőtt belevágnak a saját termesztésű rebarbara megfőzésébe, mivel a növénynek csak egy részét szabad fogyasztani.

A rebarbara növény hosszú, vöröses szára teljesen biztonságos, és nyersen is fogyasztható, bár nagyon savanykás, ezért gyakran cukorral főzzük, hogy édesítsük az ízét. A növény leveleit azonban kerülni kell, mivel ezek mérgezőek, és fogyasztásuk kellemetlen tüneteket okozhat.

Ez is érdekelhet

Rebarbara mérgezés tünetei

A rebarbara levelei magas oxálsavtartalmúak, amely egy természetesen előforduló vegyület, és mérgező mind az emberekre, mind az állatokra nézve, ezért nagyon fontos, hogy ezeket eltávolítsuk és kidobjuk, mielőtt megfőzzük vagy elfogyasztjuk a szárakat.

rebarbara szárakat tart egy kislány a kertben
A rebarbara levele mutatós, de fogyasztásra alkalmatlan!

Ez a sav számos növényben megtalálható, de a rebarbara levelei különösen magas koncentrációban tartalmaznak, ami mérgezővé teszi őket. Ha ezeket a leveleket megeszed, hányást, hasmenést és súlyos esetekben veseproblémákat okozhat. A vesékben ez vesekövek kialakulásához és végül veseelégtelenséghez vezethet.

Enyhe mérgezéstől a veseelégtelenségig

A Healthline figyelmeztet: „A rebarbara levelei ehetetlenek magas oxálsavtartalmuk miatt. Valójában mind a szárak, mind a levelek tartalmaznak oxálsavat, de a levelek sokkal magasabb arányban. Az oxálsav egy természetes anyag, amely számos növényben megtalálható, beleértve a leveles zöldségeket, gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, magvakat és a kakaót.”

Az enyhe rebarbaralevél-mérgezés tünetei közé tartozik a hányás és a hasmenés, amelyek néhány órán belül elmúlnak. A súlyosabb oxalát-toxicitás torokfájást, nyelési nehézséget, hányingert, hányást (néha véres hányást), hasmenést és hasi fájdalmat okoz. A nagyon súlyos tünetek közé tartozik a veseelégtelenség, zsibbadás, izomrángások és görcsök.

A türelem rebarbarát terem

Mivel a rebarbara akár húsz évig is mesés dísze lehet a kertnek, érdemes körültekintően kiválasztani, és alaposan előkészíteni azt a helyet, ahová megálmodjuk. Októberben ültessük el a töveket, és keverjünk a földjébe szerves trágyát vagy komposztot.

A rügyek körülbelül két centivel kerüljenek a talajfelszín alá, és ültetés után földdel kupacoljuk fel őket. Ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ha magról szaporítjuk. A magokat akár egy cserépbe vagy ládába is vethetjük, majd a palántákat április végén, május elején kell kiültetni. Mivel elég nagy a helyigényük, ezért a növények között 90–100 centis tőtávolságot érdemes hagynunk. Viszont türelmesnek kell lennünk, mivel egy-két év is eltelik, mielőtt leszedhetjük az első hajtásokat.

Forrás

Fotó: Gettyimages