Mit és hogyan ültessünk a fa alá?
Mára már megdőlni látszik az a sokáig uralkodó nézet, miszerint a fák árnyéka alá nem érdemes növényt ültetni, hiszen a lombkorona alatt az úgysem tud kifejlődni igazán. És bár van ebben némi igazság, a valóság azonban ennél jóval összetettebb. A fák töve körül értékes élet születik, ha hagyjuk.
Vannak olyan kertészeti fajok és fajták, amelyek kifejezetten jól érzik magukat az árnyékban, a sűrűn álló fák lombkoronája alatt. Ilyeneket találunk a páfrányok és tűzesők között, és erről híres a szagos müge, a meténg, a hortenzia és a hunyor is.
Ezeknek a fáknak az alját hagyd inkább szabadon
Vannak fák, amelyek nemigen szeretnek osztozni felségterületükön. De ezek feltérképezésével és a tervezett fajok pár fontos jellemzőjének ismeretében könnyedén megalkothatjuk a működő párosításokat. A nyír és a korai juhar például kifejezetten antiszociális – már amennyiben alsó szomszédokról van szó. De a gesztenye sem igazán szeret osztozni.
A madárberkenye, a tölgy és az almafa viszont kifejezetten szeretik a társakat. Így akár a gyümölcsösben is kezdhetjük a kísérletezést.
Ha sűrűbben ültetett vagy sűrűbb korona alá keresünk alkalmas fajokat, akkor induljunk ki a józan észből, és figyelmünket fordítsuk olyan fajok felé, amelyek alapvetően erdei környezetben fordulnak vagy fordultak elő.
Ilyen lehet a pompás gólyaorr, a gyűszűvirág, a tündérfürt, a gyömbérgyökér és a sokak által kedvelt árnyliliomok is.
Ez is érdekelhet
Hagyd békén a gyomot!
Talán azt már sokan észrevehették, hogy a gyümölcsfák alatt tökéletesen érzik magukat a pitypangok: tömegével bújnak elő a fűből erőtől duzzadó sárga virágaik. És mekkora hibát követ el az a díszkertész, aki minden erejét bevetve harcol ellenük!
- A pitypang ugyanis kiváló tápanyag-felhalmozó: mélyre hatoló gyökerével olyan anyagokat hoz fel, mint a foszfor, a kálium, a kalcium, a magnézium vagy a vas.
- Gyökere ráadásul a talaj szerkezetére is jó hatással van, mivel lazítja azt, így javítja vízelvezető képességét is.
- Ráadásul a pitypang ehető, sőt: gyógyászati felhasználása is ismert. Akárcsak a cickafark esetében, ami szintén olyan anyagok felhozásáért felel, mint a nitrogén, a foszfor, a kálium vagy a réz.
- A here megköti a levegő nitrogénjét, majd a gyökerek közti gümőkben tárolja, így gazdagítja fontos tápanyaggal a talajt és értelemszerűen ezzel a környező növényeket is.
Miért ne gondolkodjunk tehát olyan növényekben a fák koronája alatt (is), amelyek sokrétűen felhasználhatók, növelik a biodiverzitást, javítják a talajt, segítik szomszédjaikat és még vagy tucatnyi szempontból jelentenek áldást a környezetüknek?
Ezeket a meseszép virágokat válaszd, ha fa tövébe ültetnél
- Ha a fáink töve körül olyan növényeket ültetünk, mint például a kapor, akkor könnyedén odaterelhetjük a kártevőirtásban nagy hasznunkra lévő beporzókat és ragadozókat, legyen szó zengőlégyről vagy katicáról.
- A körömvirág és a sarkantyúka terelő és csalogató növénynek ideális, a szagos bükköny és a csillagfürt pedig nitrogén-táplálásban kiemelkedő – nem utolsó sorban kedvelt vágott virágok is.
- Ha olyan, méhlegelőben ajánlott fajokat is alkalmazunk, amelyeknek virágzási ideje nem esik egybe a gyümölcsfa virágzásával, akkor még hatékonyabban segítünk kertünk teljes életközösségének: ne feledkezzünk hát meg a méhbalzsamról és a kasvirágról sem.
- A nárcisz nemcsak dekoratív virág, de hatékony védelem is, a metélőhagyma az alma ventúriás varasodása ellen veheti fel eredményesen a harcot, de az édeskömény, a koriander és a kamilla is számításba jöhet a gyümölcsösben.


17 pompás virágzó növény, ami a fa tövében is jól érzi magát: még májusban ültesd el őket









Haszonnövények is megférnek a fa tövében
A konyhakertnek sem kell a sorok közé szorulnia. Az olyan növények, mint a karfiol, a brokkoli, a kelkáposzta vagy a karalábé a kevesebb nappal is beéri.
Ugyancsak szerény igényű e téren a retek, a répa és a cékla, és a levelesek kifejezetten hálásak lesznek majd azért, hogy a déli naptól megvédte őket a feléjük magasodó korona.
Gyakorlatilag a legfényigényesebb paradicsomon, paprikán és uborkán kívül nemigen van olyan zöldség, amit ne vethetnénk gyümölcsfa alá.
Fotó: Gettyimages