Otthon és Kert

Gyorsabban beérik a paradicsom, ha így ápolod: csak 5 egyszerű lépést kell követned

Paradicsomtermesztéssel a kezdők is szívesen foglalkoznak, hiszen látszólag egyszerűen lehet otthon napsütötte paradicsomunk. Néhány szabályt azonban jó tudnod.
vörös kislány guggol a veteményesben

A paradicsom termesztése a kertészkedés egyik legnépszerűbb területe, amely nemcsak türelmet, hanem a speciális technikák ismeretét is igényli, viszont akár a balkonon is szüretelhetsz napsütötte paradicsomot. Sokan gondolják úgy, hogy elég csak néha megöntözni és már szüretelhetünk is, ez azonban nem így van, az öntözés, a ritkítás és a növények helyes védelme hetekkel lerövidítheti azt az időt, amit az első piros bogyókra várnod kellene. Megmutatjuk, hogyan csináld.

A tapasztalt kertészek titkai lehetővé teszik, hogy érett paradicsomot szüretelhess a szokásos várakozási idő lecsökkentésével, anélkül, hogy veszélyeztetnéd a gyümölcsök minőségét.

Hogyan érik be hamarabb a paradicsom – trágyázás

A paradicsom érésének begyorsítása egy összetett folyamat: a megfelelő tápozás, a növényvédelem és a tövek növekedésének szabályozása is szerepet játszik benne. A sikered azon múlik, hogy megtaláld az egyensúlyt a növekedésben és a bogyóérlelésben. Hiába lesz ugyanis túltrágyázva óriási egy-egy tő paradicsomod, ha azon nem lesz termés.

A paradicsom trágyázása

A paradicsom rendszeres trágyázásának két héttel a palánták ültetése után kell kezdődnie és augusztus közepéig folytatni is kell, kéthetes rendszerességgel. Ez az ütemterv biztosítja a növényeknek a szükséges elemeket a növekedés minden szakaszában.

Az érés gyorsítása paradicsomoknál jóddal

  • Az érés stimulálásának legegyszerűbb módja, ha jódot adsz az öntözővízhez. Három-négy csepp elég 10 liter öntözővízhez.
  • Legfeljebb hetente alkalmazd és egy növénynek 2 liternél többet ne adj belőle egyszerre.
  • A jód nemcsak felgyorsítja a gyümölcsök érését, hanem növeli a növények betegségekkel szembeni védekezőképességét is.

Szerves műtrágyák

A csalánból és a pitypangból készülő locsolóvíz is csodákra képes, amit egyébként büdösvíznek is neveznek. A következőképpen készül:

  • A hordó egyharmadát zöld növényi részekkel töltsd meg.
  • Adj hozzá egy evőkanál nyúl- vagy tyúktrágyát.
  • Öntsd fel vízzel és hagyd árnyékos helyen lefedve 10 napig állni.
  • A kész oldatot vízzel hígítsd fel 1:10 arányban, soha ne öntsd hígítatlanul a paradicsomra!

Tejes szérum: védi a növényt a betegségektől

Kéthetente locsolhatsz tejes-jódot locsolóvízzel is. Ekkor egy liter tejet, 20 csepp jódot és 10 liter vizet keverj össze. Ez az oldat erősíti a növényeket, miközben segíti a beérés folyamatát is.

Fontos! Egyet válassz a fent felsorolt tápok-trágyák közül, ne az összeset locsold összevissza a paradicsomokra, mert a túl sok trágya kiégeti a gyökereiket és kipusztulnak.

Hogyan érik be hamarabb a paradicsom

A bokrok kialakítása

Ahhoz, hogy erős és egészséges növényeket nevelhess, a palántákat mindig mélyebben ültesd a földbe, mint amennyire mélyen az eredeti cserepükben voltak. Csipkedd le az alsó két levelet és még ezt a szárrészt is rentd el a földben. Így erősebb, több gyökeret tud növeszteni.

Ha túl sok a levél a paradicsomon, akkor kicsik lesznek a termések, mert a növény arra fordít energiát, hogy leveleket hozzon, nem a gyümölcsökre. Csipkedd le őket időnként a hónaljhajtásokkal együtt.

Ezeket is érdemes elolvasnod

  1. Szívósabb, mint egy kaktusz: ezt a lila szépséget ültesd a kertedbe, ha nem akarsz sokat locsolni
  2. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Fontos figyelmeztetések

10 Fotó megtekintése

Gyorsabban beérik a paradicsom, ha így ápolod: csak 5 egyszerű lépést kell követned

A frissen szedett zöldségnél nincs finomabb!
Még több +
  1. A felesleges műtrágyák károsíthatják a paradicsomot. Különösen veszélyes a friss trágya használata, amely a gyökérrendszer égési sérüléseihez vezet és lelassítja a növények fejlődését. Fontos, hogy szigorúan figyelj az adagolásra, és ne keverj több adalékot a locsolóvízhez, mint ami elő van írva.
  2. A paradicsom érésének folyamata az etilén termelésétől függ – egy természetes növényi hormon. Ez az oka annak, hogy a zöld paradicsomot be lehet érlelni úgy is egy szobában is akár, hogy alma vagy banán mellé helyezed el, amelyek aktívan engedik el ki magukból ezt a gázt.
  3. A hőmérséklet kulcsszerepet játszik: az érés optimális hőmérséklete 20-25 °C, de 30 °C feletti hőmérsékleten a folyamat lelassul.
  4. A paradicsom vörös színe a likopin felhalmozódásának jele – egy erős antioxidáns, amelynek koncentrációja megfelelő gondozással növekszik a gyümölcsben. Érdekes, hogy a szezon végén egy kis aszály által okozott stressz felgyorsíthatja a gyümölcsök érését, mivel a növény a szaporodási ciklusának gyorsabb befejezését akarja elérni.

Forrás

Fotó: gettyimages