Otthon és Kert

Fekete foltok a répán: kiderült, megeheted-e a már nem annyira guszta zöldséget

A répa tápanyagban gazdag, sokoldalúan felhasználható és viszonylag hosszú ideig eltartható – ám néha sötét foltok jelennek meg a héján. Vajon ilyenkor még fogyasztható, és hogyan lehet a foltok kialakulását elkerülni a megfelelő tárolással?
csalódott kislány előtt sárgarépa az asztalon

A répa számos recept alapja a magyar konyhában. Nem csoda: nemcsak rendkívül változatosan felhasználható, nyersen és főzve egyaránt fogyasztható, hanem sok fontos tápanyagot is tartalmaz. Legismertebb ezek közül a béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, és amely elengedhetetlen a látáshoz és az immunrendszer működéséhez

Ezen kívül a ropogós narancssárga gyökérben megtalálható a K-vitamin, a B-vitaminok, a C- és E-vitamin, valamint kalcium, vas és magnézium.

Praktikus szempont, hogy a répa könnyen és viszonylag hosszú ideig tárolható. Azonban vigyázni kell: rossz tárolás esetén előfordulhat, hogy a répán fekete foltok jelennek meg.

Ez is érdekelhet

Fekete foltok a héjon: a répa még ehető?

A fekete foltok gombás fertőzés jelei, amely legtöbbször a nem megfelelő tárolás miatt alakul ki. Ha a répát például műanyag csomagolásban hagyjuk, az elősegíti a penészedést. A répát lehetőleg száraz, hűvös helyen kell tárolni.

Gyakrabban támadja meg őket egy speciális tárolási rothadás, nem pedig a tipikus, kenyérnél vagy sajtnál látható bolyhos penész. Ez a fajta rothadás szürke vagy fekete, szabálytalan foltok formájában jelenik meg a héjon.

Az élelmiszerek helyes tárolása

répa a földben
A foltok mérete is számít

„Ha a répán csak apró fekete foltok vannak, elegendő a penészes részt bőven levágni, a többi egészséges részt pedig időben elfogyasztani” – mondta Markus Schmidt-Heydt, a Max Rubner Intézet helyettes vezetője.

A Fogyasztóvédelmi Központ is hasonlóan vélekedik: ha a gombás foltok már régebbiek, vagy a répa keserű ízt vett fel, a penész már tovább terjedt, ilyenkor inkább dobjuk ki, és ne fogyasszuk el.

A penész megelőzése

A fekete foltokat a helyes tárolással könnyen el lehet kerülni.

  • Már a vásárlásnál érdemes odafigyelni: a répát lehetőleg ne műanyag csomagolásban vegyük.
  • Ha mégis így tettünk, ahogy hazaértünk, távolítsuk el a csomagolást.
  • A répák kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy ne legyenek sérültek, és fogyasztásig a hűtő zöldségtartójában tároljuk.
  • A répaleveleket (ha vannak rajta) vágjuk le, mert azok gyorsabban szárítják a zöldséget.
  • A levágott répaleveleket viszont felhasználhatjuk, például pestó készítéséhez.

Forrás: gmx
Fotó: archív

Címkék: