Készítsük elő
Kontinentális éghajlatunkon szeptembertől novemberig nagyon sokféle zöldséget termeszthetünk. Több közülük már ősszel is szedhető, van, ami pedig remekül áttelel, és majd tavasszal örvendezteti meg a háziasszonyokat.
Ilyenkor ültetés előtt különösen fontos a talaj előkészítése.
- Ásóval, rotációs kapával fel kell lazítani a földet és eltávolítani a gyomokat.
- Az érlelt komposzt bedolgozása is segíti a növények fejlődését.
- Figyeljünk arra, hogy jól megközelíthető, napos ágyásokat alakítsunk ki.
Gyorsan betakaríthatjuk
- Az őszi vetéshez nagyon jó ötlet a retek, mely 4-6 hét múlva már fogyasztható is.
- A salátafélék is szépen fejődnek a hűvösebb időben, a rukkola is kicsírázik néhány hét alatt – ezeket akár már októberben is betakaríthatjuk.
- A spenótot novemberben szüretelhetjük majd.
Kiválóan áttelelnek
A fokhagyma, a dughagyma, a vöröshagyma, az őszi-téli salátafajták, a mángold, a spenót, valamint az áttelelő fajta zöldborsó ősszel vethető, télre a talajban marad, és tavaszra ad majd zöldségeket.
Szeptember végén ültessük el a fokhagymát, a hagymát és a téli salátákat, október-novemberben pedig a dughagymáról gondoskodhatunk.
Védjük a fagytól
- Az őszi veteményest is öntözni kell, a friss vetést, ültetést jó, ha mindig nedvesen tartjuk.
- Figyeljünk a fagyvédelemre: ha korán érkezik a hideg, akkor fátyolfóliával takarjuk a fejlődésben lévő kis növényeket.
- Talajtakaráshoz használhatunk szalmát, vagy lombot, ezek szintén megóvják a földet a hidegtől és megtartják benne a kellő nedvességet.
TIPP:
Ha csak kis terület áll rendelkezésünkre a vetéshez, akkor a legjobb szakaszosan vetni, azaz hetente egy újabb sort ültetni. Így folyamatosan lesz majd friss zöldségünk az asztalon.
Ez is érdekelhet: 9 virágos növény, ami imád mászni, csavarodni és bárhová felfutni, ahová csak engeded
Őszi teendők a gyümölcsben
A gyümölcsösben is érdemes későn érő fajtákat telepíteni, hogy a következő években ősszel is mindig legyen majd friss termésünk. Ilyenek például a késői almafajták (Idared, Jonatán, Starking). Ezeket októberben szedik, és egész télen jól elállnak a pincében.
Szóba jöhetnek még késői körték (Bosc kobak) is, amelyek télig tárolhatók.
Jó választás lehet a naspolya, a csipkebogyó, valamint a som, amelyekkel nem kell túl sokat foglalkozni, mégis bőséges terméssel örvendeztetnek meg bennünket, és sok-sok fontos vitamint tartalmaznak.
Ezeket olvastad már?
Fotó: AdobeStock