Otthon és Kert

Pince nélkül is tárolhatsz zöldségeket: így maradnak frissek tavaszig a terményeid

Ha nyár végére neked is sok maradt a zöldséged és a gyümölcsöd, biztos a te fejedben is megfordult, hogy mihez fogsz velük kezdeni. Íme 4 tuti tipp, amivel pince nélkül is tartósíthatod őket és akár még tavasszal is frissek maradnak.
zöldséges láda tele friss zöldséggel

Ha jól gazdálkodtál, ilyenkor, augusztus végére már biztos rengeteget szüreteltél a veteményesből, és nyilván van olyan zöldség vagy gyümölcs, amit már meg is untál. Univerzális segítő ilyenkor a fagyasztó, de a kapacitása véges, nem lehet a végtelenségig teletömni. És ilyenkor foghatod a fejed: ha nincs pincéd, ahol állandó hőmérséklet van még télen is, akkor hova tedd a sok terményt?

Sokan hiszik tévesen, hogy alagsori helyiség vagy pince nélkül lehetetlen megőrizni a zöldségek frissességét, pedig ez nem így van. Léteznek alternatív módszerek a számodra is, amelyek még csak pénzbe sem kerülnek.

A zöldségeknek és gyümölcsöknek a hosszú távú tárolás során az a legjobb, ha +1 és +5 fok között tudod őket tartani jó szellőzés mellett – tehát a lényeg nem az, hogy a pincében, a föld alatt legyenek, és ez jó hír. A termények fő ellensége a meleg és a nedvesség, ezeket kell elkerülnöd.

Ezt olvastad már?

  1. Soha ne ültesd ezt a fát a kertedbe: bármilyen szép, pokollá teszi majd az életed
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle

Ha a tetőteret nem hasznosítod lakóterületként, akkor pont olyan jó választás lehet, mint a pince! Borítsd a padlót száraz szalmával vagy hullámos kartonpapírral és már meg is van az ideális tárolóhelyed.

A tetőtér előkészítése magában foglalja a tető megbízhatóságának ellenőrzését és a padlót vastag, száraz szalma vagy hullámos karton burkolatát.

Így tárold a zöldségeket tavaszig a tetőtérben

zöldséges láda tele friss zöldséggel
Ne add a szomszédoknak, inkább tárold okosan a zöldségeket tavaszig
  1. Csak a tökéletes zöldségeket és gyümölcsöket válaszd. A sérült termények nem alkalmasak a hosszú távú tárolásra, hamar meg fognak romlani, penészedni.
  2. A terményeket egy rétegben tedd szépen sorba, az almát és a többi zöldséget-gyümölcsöt pedig mindig tárold külön. Az almából felszabaduló etilén gyorsabban romlasztja a többit.
  3. Ha dobozban akarsz tárolni, lucfenyőből készült rekeszt válassz, ami tele van lyukakkal, hogy szellőzni tudjon. Hőszigeteléshez válassz száraz szalmát, fűrészport vagy mohát. Száraz finom homokot is tehetsz a láda aljára.
  4. A tárolód külsejét is szigeteld a nedvesség ellen. Egy vastag szalmaréteg két deszkasor között tökéletes lesz. De arra figyelj, hogy az előzőleg kialakított szellőzőnyílásokat ne tömítsd el, mert be fog rohadni a zöldség.

Extra tipp: alacsony víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket tudsz a leghatékonyabban és a legtovább tárolmi. Ilyenek a gyökérzöldségek, a cékla, krumpli, alma, szőlő, szilva.

Forrás

Fotó: gettyimages