Ha jól gazdálkodtál, ilyenkor, augusztus végére már biztos rengeteget szüreteltél a veteményesből, és nyilván van olyan zöldség vagy gyümölcs, amit már meg is untál. Univerzális segítő ilyenkor a fagyasztó, de a kapacitása véges, nem lehet a végtelenségig teletömni. És ilyenkor foghatod a fejed: ha nincs pincéd, ahol állandó hőmérséklet van még télen is, akkor hova tedd a sok terményt?
Sokan hiszik tévesen, hogy alagsori helyiség vagy pince nélkül lehetetlen megőrizni a zöldségek frissességét, pedig ez nem így van. Léteznek alternatív módszerek a számodra is, amelyek még csak pénzbe sem kerülnek.
A zöldségeknek és gyümölcsöknek a hosszú távú tárolás során az a legjobb, ha +1 és +5 fok között tudod őket tartani jó szellőzés mellett – tehát a lényeg nem az, hogy a pincében, a föld alatt legyenek, és ez jó hír. A termények fő ellensége a meleg és a nedvesség, ezeket kell elkerülnöd.
Ezt olvastad már?
Ha a tetőteret nem hasznosítod lakóterületként, akkor pont olyan jó választás lehet, mint a pince! Borítsd a padlót száraz szalmával vagy hullámos kartonpapírral és már meg is van az ideális tárolóhelyed.
A tetőtér előkészítése magában foglalja a tető megbízhatóságának ellenőrzését és a padlót vastag, száraz szalma vagy hullámos karton burkolatát.
Így tárold a zöldségeket tavaszig a tetőtérben

- Csak a tökéletes zöldségeket és gyümölcsöket válaszd. A sérült termények nem alkalmasak a hosszú távú tárolásra, hamar meg fognak romlani, penészedni.
- A terményeket egy rétegben tedd szépen sorba, az almát és a többi zöldséget-gyümölcsöt pedig mindig tárold külön. Az almából felszabaduló etilén gyorsabban romlasztja a többit.
- Ha dobozban akarsz tárolni, lucfenyőből készült rekeszt válassz, ami tele van lyukakkal, hogy szellőzni tudjon. Hőszigeteléshez válassz száraz szalmát, fűrészport vagy mohát. Száraz finom homokot is tehetsz a láda aljára.
- A tárolód külsejét is szigeteld a nedvesség ellen. Egy vastag szalmaréteg két deszkasor között tökéletes lesz. De arra figyelj, hogy az előzőleg kialakított szellőzőnyílásokat ne tömítsd el, mert be fog rohadni a zöldség.
Extra tipp: alacsony víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket tudsz a leghatékonyabban és a legtovább tárolmi. Ilyenek a gyökérzöldségek, a cékla, krumpli, alma, szőlő, szilva.
Fotó: gettyimages