Egészség Lélek Riportok

Ne mondjon le az álmairól akkor se, ha nincs párja: nyaralni igenis lehet, sőt érdemes egyedül is

Volt idő, amikor elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy nő egyedül induljon nyaralni. Még ma is sokan azt gondolják, hogy egy egyszemélyes vakáció dupla költség és fele élvezet. Ám ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Egyedül él, vagy olyan friss a kapcsolata, hogy még nem szeretné próbára tenni egy közös utazással? Esetleg a párja nem tud elutazni önnel? Ettől még nem kell lemondania a vakációról, hiszen egyedül is jól érezheti magát. Persze nagyobb biztonságot adhat, ha egy baráttal, ismerőssel indulunk útnak, de aki nem talál útitársat magának a szabadsága időpontjára, az is nyugodtan felkerekedhet. Csak egy kis bátorság szükséges hozzá, hogy remekül teljen az a pár nap.

Önbizalom-növelés is

„Számtalan előnye van annak, ha valaki egyedül utazik: például növeli az önbizalmat az az érzés, hogy bele mertem vágni, képes voltam rá. Külföldi utazásnál gyakorolhatja az adott ország nyelvét, vagy épp fejlesztheti az angol nyelvtudását, hiszen Európán belül az angollal teljesen jól elboldogulhat” – sorolja az érveket Szikszai Anna, a Világgá mentem, majd jövök nevű blog írója. Persze van néhány szabály, amelyet nem árt betartani minden utazáskor, de különösen, ha egyedül megyünk. „Mindig nézzünk utána az adott ország, hely szokásainak, kultúrájának! Legyünk tudatában a veszélyeknek, és próbáljunk meg a biztonságra törekedni! Hajnali 3-kor például Budapesten sem biztos, hogy szívesen sétálnánk egyedül, pláne nem egy idegen országban. Az a legfontosabb, hogy azt az utazási formát válasszuk, amelyben bízunk, és ami nem esik nagyon a komfortzónánkon kívül. Aki csoporttal, idegenvezetővel érzi biztonságban magát, az ilyen lehetőségek között keresgéljen, aki nem beszél nyelveket, az inkább válasszon a hazai úti célok közül.”

3 jó tanács

1. Lehetőleg ne vezessen!

Hosszabb útra – külföldre – érdemes busszal, vonattal vagy repülővel mennie, és nem autóval. Így elkerülheti, hogy ne adj isten, elaludjon a volán mögött. Ráadásul, amikor éjszaka, hajnalban ül egyedül autóba, kisebb eséllyel számíthat segítségre, ha véletlenül lerobbanna a kocsi, vagy defektet kap.

2. Csomagméretek

A repülőtéren, a váróban könnyebb úgy elmenni a mosdóba, ha van kire hagyni a csomagot, táskát. Amennyiben egyedül utazik, jobb, ha mindent magával visz. Célszerű tehát annyit pakolni, amennyit még könnyedén elbír akkor is, ha fel kell szállni a buszra, vonatra, ki kell mennie a mosdóba, stb. Ha ez nem megoldható, akkor kérjen meg egy szimpatikus személyt, hogy figyeljen a bőröndjére, a csomagjaira.

3. Ismerkedés a hostelben

„Léteznek olyan oldalak az interneten, a közösségi oldalakon, amelyek kifejezetten útitárskeresés céljából jöttek létre – hívja fel a figyelmet Szikszai Anna. – Közülük sokan szállnak meg hostelben. Ez ma már nemcsak olcsó szállást jelent – sőt igazából már nem annyira olcsó, mint néhány éve volt –, hanem inkább közösségi teret, ahová azért is járnak az utazók, hogy ismerkedjenek.”

Nincs feltétlen felár

A szállodákban, szálláshelyeken általában felárat számítanak fel az egyágyas szobákra, így valóban nagyobb költséget jelenthet egyedül utazni. Ma már azonban számtalan utazási iroda, utazási klub van, amelyek kifejezetten egyedülállóknak szerveznek utakat. Ezeknél csak abban az esetben kell egyágyas felárat fizetni, ha valaki mindenképpen egyedül szeretne lenni egy szobában. Amennyiben vállalja, hogy az iroda keressen neki egy azonos nemű és lehetőleg hasonló korú szobatársat, úgy nem kell többet fizetnie az elhelyezésért. Sőt, akadnak olyan irodák is, ahol a cég vállalja, hogy ha nem talál szobatársat, ők fizetik az egyágyas felárat. Az egyedülállókra szakosodott utazási irodák, klubok havonta indítanak városnéző utakat, tematikus kirándulásokat is.

Kevesebb alkalmazkodás

Párokkal, családokkal utazik együtt, tőlük hangos a szálláshely? Ne keseredjen el, inkább használja ki, hogy egyedül van! Nézze a dolog jó oldalát: nem kell alkalmazkodnia senkihez. Azt néz meg, amit szeretne, azt csinál, amihez kedve van, ott és azt eszik, amit csak akar. A saját tempójában fedezheti fel az adott helyet. Ha sokáig akar aludni reggel, akkor lustálkodhat, vagy épp ellenkezőleg, amennyiben korán indulna útnak, akkor sem kell másra várnia. Kompromisszumok nélkül valóban igazán felszabadító lehet a nyaralás.

Gyorsabb bejutni

Vannak olyan látnivalók, múzeumok, ahol korlátozzák, hány fő mehet be egyszerre az adott helyiségbe, tárlatra. Ha egyedül utazik, előnyben van, hiszen hamarabb bejuthat egy-egy kiállításra, mintha nagy családdal vagy baráti társasággal utazna, hiszen egy fővel az üres helyeket fel szokták tölteni.

Olcsóbb és nyüzsgésmentes

Egyedülállóként nem biztos, hogy a gyerekek nyüzsgését, kiabálást, nyüglődését szeretné hallgatni a szabadsága alatt. Érdemes tehát megnézni szállásfoglaláskor, hogy mennyire család- vagy bababarát az adott hotel. Illetve, ha van rá lehetősége, időzítse a pihenését például augusztus legvégére, szeptember elejére, amikor az idő még jó, ugyanakkor már nincs főszezon, tehát az utazás is jóval olcsóbb, és az ovi, suli miatt kevesebb gyerekkel is találkozik a szálláshelyen, strandon vagy épp az éttermekben, múzeumokban.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete