Riportok

Kontaktlencse vagy szemüveg? Végre kiderül, melyik a jobb látásjavító módszer

Amikor a szakember a vizsgálatok után megállapítja, hogy látásjavításra van szükségünk, a címben említett két út áll előttünk. Hogy melyik számunkra az igazi? Ebben segítünk dönteni.

A kontaktlencsétől főként az idősebb korosztályban sokan idegenkednek még mindig, pedig sok szempontból jóval kényelmesebb és több előnnyel jár, mint a szemüvegviselés. Gondoljunk csak bele, a hidegből melegbe belépéskor, vagy a sütés-főzés közben a gőzölgő étel fölé hajoláskor milyen gyorsan párásodik be a szemüveg, és milyen lassan tűnik el róla a homályos folt, ami a kontaktlencsénél nem fordulhat elő. Mint ahogy a lencse nem nyomja az orrnyerget, a szára a fület, a halántékot, és vígan hordható mellette a nyári napsütésben hagyományos napszemüveg, nem kell két dioptriás szemüveget cserélgetni egymással folyamatosan.

A higiénia a különbség

Ám az is kétségtelen, ahhoz, hogy a szemünk is megőrizze az egészségét, és sokáig szeresse és bírja a kontaktlencsét, nagyon oda kell figyelni a helyes tisztítására, tárolására. És ez az, amiben komolyabb eltérés van a két látásjavító módszer között, hiszen ha a szemüvegünk lencséje lesz maszatos, poros, az nem árthat a szem felszínének, ellentétben a kontaktlencsével. Ettől sokan ódzkodnak, pedig gyorsan beletanulhatunk.

Mivel a kontaktlencse közvetlenül a szem felszínére kerül, így folyamatosan ki van téve a fertőzésnek, mindenféle parányi – ám annál veszélyesebb – kórokozónak. Ahhoz, hogy hatékonyan megvédhessük ettől a szemünket, rendkívül fontos a higiénia, a lencsék megfelelő ápolása és nedvesen tartása.

Folyadékszabályok

A kontaktlencse legalább napi négy, de inkább hat-hét órát álljon a lencsetartóba öntött folyadékban azért, hogy megtisztulhasson az egész felülete. A behelyezése, kivétele és tisztítása előtt alapos szappanos kézmosás szükséges. Soha ne öblítsük le a lencséket – akár spórolásból, akár azért, mert elfelejtettünk magunkkal vinni gyári folyadékot – csapvízzel vagy otthon készített sóoldattal, ezek nem fertőtlenítenek. Mielőtt a kontaktlencsetároló-folyadékba beletesszük a lencsét, a tiszta ujjainkkal dörzsöljük meg, öblítsük le a folyadékkal, és ezután áztassuk be. Minden alkalommal friss tárolófolyadékot használjunk, és ne töltsünk rá a régi folyadékra, mert akkor már nem lesz steril. A tárolófolyadék üvegét mindig tartsuk zárva, ha nem használjuk. A lencse tárolótokját kizárólag tárolófolyadékkal öblítsük, és a levegőn hagyjuk száradni. Ha hosszú ideig, több napig tároljuk a lencséket a tárolóban, újbóli használat előtt ajánlott újra fertőtleníteni őket.

Amire még nagyon oda kell figyelni, és ebben nem szabad kompromisszumot kötnünk, hogy ne használjuk tovább a folyadékot, mint amit a kibontás után javasol a gyártó – ez általában 1-3 hónap. Ha ezt a néhány fontos szabályt be tudjuk tartani, akkor nem lehet gond a kontaktlencse­viseléssel.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete