Riportok

Remegek és izzadok a kávétól: érzékeny lettem a koffeinre – a fájdalomcsillapítókat is meg kell válogatni

Egy csésze fekete energiát ad reggelente és a fáradt délutánokon, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a koffeint kizárólag korlátozott mennyiségben lehet fogyasztani. Sokan érzékenyek is rá, még ha nem is tudnak róla. Sőt, a korunk előrehaladtával is változhat a kávé- toleranciánk.

A koffein iránti érzékenység sok embert érint, bár pontos statisztikai számadatot eddig még nem hoztak nyilvánosságra róla. Annyi azonban biztos, hogy az idősebbek életkorukból adódóan rosszabbul reagálnak rá, ezért nyugtalanabbul alszanak az ilyen italok elfogyasztása után, ha egyáltalán álomra tudják hajtani a fejüket. Fontos már az elején leszögezni, hogy nemcsak a kávé tartalmaz koffeint, hanem a kóla, az energiaitalok, a fekete és a zöld tea is. Azt is jó tudni, hogy a várandós nők szervezete lassabban üríti ki a koffeint.

A gyermekek és serdülők szervezete pedig még nincs felkészülve rá, ennek ellenére egyre több kamasz iszik napindítónak kávét, kólát vagy energiaitalt. Pedig az ő idegrendszerüket és a szív- és érrendszerüket jobban igénybe veszik, illetve könnyebben is válnak fizikailag is függőkké ezektől. Hogy kinek milyen gyorsan bontja le a szervezete a koffeint, az függ a genetikától, és egyes kutatások szerint a lakosság valamivel nagyobb része a lassabb lebontású csoportba sorolható.

Kinél mi a javasolt koffein­mennyiség felső határa?

Schmidt Judit dietetikus azt mondja, egy egészséges felnőtt számára naponta 400 mg koffein a biztonságos fogyasztás felső határa. Ez 3-5 csésze kávét is jelenthet – fajtától és elkészítési módtól függően. Egyénenként persze változhat, hogy ki mennyit tolerál panaszok nélkül. Várandós és szoptató nők esetén ez a mennyiség kisebb, nekik 200 mg a felső határ.

Hogy milyen tüneteket okozhat egy presszókávé egy érzékeny embernél? „Náluk már egy kis mennyiségű koffein fogyasztása is olyan mellékhatásokat okozhat – egyes források szerint 100 mg, de előfordulhat, hogy 30-50 mg koffein elfogyasztása esetén is –, amiket a legtöbb ember 3-5 kávé esetén tapasztal. Ide tartozhat az émelygés, hányinger, szapora szívverés, fejfájás, a vérnyomás kiugrása, remegés, idegesség, nyugtalanság, szorongás vagy annak felerősödése, illetve az álmatlanság” – magyarázza a dietetikus.

Néhány fájdalomcsillapító is okozhat bajt

Bár a koffeinérzékenységgel összefüggésbe hozható tüneteket főleg a kávé számlájára írjuk, a koffeintartalmú italok – a korábban említett kóla, energiaital, fekete tea, zöld tea –, de akár a kakaó, a csokoládé is kiválthatja. „Sőt egyes, akár vény nélkül is kapható gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók fogyasztása is előidézheti. Az érintettek részére fontos tanács, hogy alaposan olvassák el az élelmiszerek, termékek csomagolásán található összetevők listáját, és ellenőrizzék a lehetséges koffeintartalmat” – javasolja Schmidt Judit.

Az allergia egy sokkal súlyosabb eset

A koffeinérzékenység azonban nem összekeverendő a koffeinallergiával! Ugyanis az utóbbi esetében már egy kis mennyiségű koffein is heves tüneteket okoz. Többek között viszketést, csalánkiütést, a torok vagy a nyelv duzzanatát, súlyos esetekben légzési nehézséget és anafilaxiás rosszullétet. Hogy mi okozza az érzékenységgel együtt járó tüneteket? „A koffeinérzékenység esetén a máj kevesebb olyan enzimet termel, ami a koffein lebontásában szerepet játszik – mondja szakértőnk –, az ilyen embereknél a koffein feldolgozása, eltávolítása lassabb, emiatt is élhetik meg a koffein okozta hatásokat élénkebben. Az érzékenységet és a tünetek súlyosságát az öröklött tulajdonságok, a koffein csökkent lebontási képessége mellett befolyásolhatja az életkor, a teofillin-tartalmú gyógyszerek, egyes gyógynövénytartalmú készítmények, étrend-kiegészítők (pl. echinacea) szedése is, vagy akár az alvási szokások.”

Mikor indokolt a vizsgálat?

Mit tehetünk, ha mi is arra gyanakszunk, hogy nem bírjuk a koffeintartalmú italokat, ételeket? Esetleg izzadunk, remegünk egy bögre latte után, vagy indokolatlanul idegesek, nyugtalanok leszünk tőle.

„Azoknak, akik már már egy csésze kávé után is kellemetlen panaszokat észlelnek, érdemes lehet naplószerűen lejegyezni, mikor mennyit fogyasztottak a különböző koffeinforrásokból, és milyen tüneteket tapasztaltak magukon. Ez segíthet meghatározni, mennyit tolerál a szervezetük, mennyire célszerű csökkenteniük az elfogyasztott mennyiséget, vagy akár a teljes koffeinmentesség elhagyása ad-e megoldást. Szükség esetén érdemes orvossal is egyeztetni, és genetikai vizsgálattal is meghatározni a koffeinlebontási képességet. Különösen akkor lehet ez indokolt, ha a családban is előfordultak már szív- és érrendszeri problémák, például szívinfarktus. Családtervezés előtt is lehet jelentősége az eredménynek, mivel a koffeint lassan bontó nők esetében kisebb lehet a termékenység és nagyobb a vetélés kockázata” – magyarázza a dietetikus.

A koffeinlebontási vizsgálat ára átlagosan 10-12 ezer forint között mozog, és egyre több laborban lehet elvégeztetni. Félni egyáltalán nem kell tőle, hiszen egy fájdalommentes, egy életben csak egyszer elvégzendő genetikai vizsgálatról van szó, amihez vagy a szájnyálkahártyából levett minta, vagy egy egyszerű vérvétel szükséges. Amennyiben bebizonyosodik az érzékenység, sajnos le kell mondani a megszokott reggeli feketézésről, de remek napindító alternatíva lehet helyette például a kellemesen élénkítő, koffeinmentes teafajta, a rooibos.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete