Riport

Segít elhagyni az országot a költözési tanácsadó: Nagy Emőke otthont talál külföldön

Emőke egyedülálló anyaként, ötéves fiával kezdett új életet a spanyolországi Costa Blancán tavaly ősszel. Azóta költözési tanácsadóként támogatja azokat, akik hozzá hasonlóan huzamos időre terveznek más országban élni.

Emőke tapasztalata szerint az utóbbi években extrém mértékben megugrott azok száma, akik elköltöztek Magyarországról. „Közel félmillió ember kezdett új életet egy másik országban az elmúlt időszakban. Tíz évvel ezelőtt inkább az volt a jellemző, hogy a családfő vállalt munkát a környező országokban a jobb élet reményé­ben, és csak miután sikerült megvetnie a lábát, akkor követte a család többi tagja is. Ez mára annyiban változott, hogy most a családok együtt szeretnének költözni, nem több lépcsőben” – magyarázza a tanácsadó, aki azt is megfigyelte, hogy a korábbi trendekkel ellentétben már nem csak a fiatalok vágnak neki a nagyvilágnak. „Egyre több idős ember gondolkodik azon, hogy a nyugdíjas éveiket egy kellemesebb klímájú, multikulturális, nyugodtabb és mosolygósabb országban szeretné eltölteni.”

Mire vágyunk, és mire nem?

Az, ha valaki egy másik országban szeretne élni, azért komoly szervezést igényel, nem lehet elkapkodni. „Elsősorban azt kell tisztáznia az embernek magában, hogy mit vár el az adott helytől, az miben felel meg számára. „Egyáltalán nem mindegy, hogy az illető pénzszerzés céljából költözik el, vagy csupán egy napos, mediterrán országban szeretne lakni. Volt olyan család, akik egy ideig Írországban dolgoztak, majd az összegyűjtött pénzzel Spanyolországba költöztek” – meséli Emőke.

A tanácsadó azt javasolja, hogy a kiköltözés előtt mindenképpen át kell gondolnunk, mi az, ami valóban fontos nekünk a váltáskor. Napi szinten látni a tengert? Mosolygós emberek között szeretnénk élni? Fontos, hogy magasak legyenek a fizetések? Van olyan szakmánk, amiből külföldön is meg tudunk élni? El tudjuk fogadni az esős időjárást? „Muszáj egy ilyen nagy döntés előtt megfogalmazni a saját céljainkat, és feltenni magunknak azt a kérdést, hogy mi tesz boldoggá minket. Illetve elegendő induló tőke is kell, mivel Nyugat-Európában gyorsan elmegy a pénz, és van, ahol egy egész éves albérleti díjat oda kell adni a tulajnak.”

Az édesanya célja az volt tavaly ősszel, hogy egy elfogadó közegben élhessen a kisfiával, sokat tudjanak szabadtéren tartózkodni, és közel legyen a tenger. Így esett a választása Costa Blancára, ami Európa egyik legtisztább levegőjű, legnaposabb régiója, a világ egyik legegészségesebb helye. „Az meg már egy plusz dolog volt, hogy a sós levegő jótékony hatásának köszönhetően elmúltak a légúti problémáim, amire korábban gyógyszereket szedtem” – mondja.

Az első három hónap a mérföldkő

Bár itthon még nem általánosan elterjedt ez a szakma, vagy a szolgáltatás igénybe vétele, külföldön annál inkább. „Ha ingatlant keresünk, akkor ingatlanirodával vesszük fel a kapcsolatot, ha esküvőt szervezünk, esküvőszervezőhöz fordulunk segítségért, ha pedig szeretnénk egy zavartalan országváltást, akkor keressünk egy költözési tanácsadót!” – vallja Emőke, aki jelenleg Spanyolországban él, de mivel korábban közel 15 évet élt külföldön – Görögországban, Cipruson, az Egyesült Arab Emirátusokban –, általános, mindennapi tanácsokkal is tudja segíteni az új országban új életet kezdőket.

„Az első három hónap a legnehezebb. Ez idő alatt kell beszerezni a letelepedéshez szükséges papírokat, a gyerekek esetén el kell intézni az óvodai, iskolai beiratkozást, és az azzal kapcsolatos ügyintézések is ilyenkor történnek, valamint meg kell találni a megfelelő otthont is. Mivel ez egy hosszú folyamat a tervezéstől a letelepedésig, a sok tennivalóval gyorsan telnek napok, de eljön az a pont, amikor elkezd kialakulni egy hiány, a régi megszokott életünk után. Ez természetes folyamat, hiszen több évet éltünk az adott országban a költözés előtt” – mondja Emőke, aki egy coaching tanfolyamot is elvégzett, hogy még inkább tudja segíteni az ügyfeleit.

Mit vegyünk számba, mielőtt országot váltanánk?

✔ A kiválasztásnál végig kell gondolni, hogy a hátrahagyott családot – nagyszülők, testvérek – milyen gyakran tudjuk meglátogatni, vagy hogyan fogjuk majd tartani velük a kapcsolatot.
✔ Fontos kalkulálni az anyagi dolgokkal is, hiszen egy országváltásnál minimum fél év tartalékkal szükséges rendelkeznünk.
✔ El kell döntenünk, hogy a meglévő ingatlant értékesíteni szeretnénk-e, vagy érdemesebb inkább kiadni.
✔ Előre meg kell nézni, hogy milyen munkalehetőségek vannak a célországban, vagy szükséges-e bármilyen új tanfolyam elvégzése.
✔ Bárhova is költözünk, mindig jól jön az adott ország nyelvének ismerete, vagy legalább egy középszintű angol nyelvtudás.
✔ Kiköltözés előtt legalább 1 vagy 2 hetet töltsünk el az adott országban, hogy megtapasztaljuk, valóban nekünk való-e.

A válása után kezdett könyveket írni

Emőke több könyvet is írt az életéről – Dubaji börtön vagy kenyai esküvő című könyvében mesél Dubaj kettős arcáról és a filmbe illő történeteiről, a (Rém)álom a házasságom című könyvében pedig leírja, hogyan szabadult ki a verbálisan bántalmazó kapcsolatából. Ezt a kötetet egy pszichológussal közösen írta meg, hogy segítséget nyújtson a hozzá hasonló nőknek. Emellett számos e-könyve jelent meg a költözéssel és a letelepedéssel kapcsolatban.

Fotó: Schumy Csaba,privát

Címkék: