Riport

Nyaralás kutyával, macskával: ezekre az életmentő szabályokra figyeljen a kánikulában

A mostani kánikula nemcsak az embert, de a háziállatokat is megviseli. Hőségben a kutyák és a macskák is fokozott törődést igényelnek. Ehhez szeretnénk hasznos tippeket adni a gazdiknak.

A kutyák általában 15 és 22-25 fok között érzik magukat a legjobban. Persze fajtától függően lehetnek eltérések: a nagyobb testű, sötét szőrű ebek nehezebben bírják a hőséget, mint a kisebb testű, világos színűek. A macskák jobban viselik a meleget, a napsütést, de kánikulában rájuk is fokozottabban kell figyelni.
Az állat – az emberrel ellentétben – nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz neki. A kutya lihegéssel ugyan veszít valamennyi hőt, de bizonyos körülmények között, például 30 fok feletti hőmérséklet, tűző nap esetén ez nem elegendő. A macskák nyáron jobban vedlenek, hullatják szőrüket, érdemes ezért gyakrabban fésülni őket.

Locsoljuk fel a fekhelyét!

A kutyusok számára veszélyes lehet, ha olyan helyen vannak, ahol egyáltalán nincs árnyék. A hőség különösen veszélyes a túlsúlyos állatnak, a kölyökkutyának, az idősebb ebeknek. Amennyiben szükséges kenelbe zárnunk a jószágot, ügyeljünk arra, hogy a területén legyen saját árnyékos kuckója. Jó megoldás lehet – akár szabadon engedjük az udvaron, akár elzárjuk –, ha egy napernyőt állítunk fel a területén. Nagy melegben az állat ösztönszerűen hűvös helyet, padlót keres, amire ráfeküdve hűtheti magát, feltéve, ha erre van lehetősége. Amennyiben a padló, teraszburkolat sötét, fekete és könnyen átforrósodhat, tehát az állat nem tud hűsölni rajta, érdemes egy vékony világos takaróval lefedni, vagy időnként lelocsolni hideg vízzel.

A macskák általában szabadabban járnak-kelnek, mint az ebek, ezért könnyebben megtalálják az árnyékot. Ha a lakásban tartjuk őket, akkor ügyeljünk arra, hogy a fürdőben hagyjuk nyitva az ajtót, ha elmegyünk otthonról, hogy lefeküdhessenek a hűvös padlóra. Jó megoldás még, ha behúzzuk a sötétítőt, leengedjük a redőnyt, hogy kellően hűs maradjon a lakás.

65 fokos is lehet az aszfalt

A kutyával a séta időpontját tegyük kora reggelre vagy késő estére, 11–15 óra között ne tartózkodjunk vele a napon! A forró nyári napokon felejtsük el az aktivitást igénylő foglalkozásokat: ne dobáljunk neki labdát, ne futtassuk a bicikli mellett, ne menjünk vele akadálypályára!

A felforrósodott aszfaltba nemcsak a gumipapucsunk és a tűsarkunk tud beleragadni, de bizony kellemetlen, fájdalmas lehet az állatnak is azon sétálni. 25 fokos hőmérsékletnél, kb. 50 fokos az aszfalt, míg 35 foknál ez 65 fok is lehet. Az állatvédők az úgynevezett 7 másodperces szabályt ajánlják a gazdiknak: tegyük a tenyerünket hét másodpercig az aszfaltra, ha ezt kellemetlen melegnek érezzük, ne engedjük rá a háziállatot. Ha felduzzad vagy piros lesz a kutya vagy a macska mancsa, akkor hűtsük le, és szükség esetén kezeljük valamilyen sebgyógyító krémmel.

Cukros jégkrémet ne!

  • Fontos napjában többször friss vizet tölteni kedvenceink táljába. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk meg egy tóban, folyóban, esetleg locsoljuk le tömlővel.
  • Megfontoltan válasszunk táplálékot kedvencünknek: az ételmaradékok, illetve a nedves eledel könnyen megromolhat a tűző napon. Inkább többször, keveset tegyünk a táljába, várjuk meg, hogy elfogy-e az egész kiadott mennyiség, majd mossuk ki a tálat. Ha több órára magára hagyjuk az állatot, akkor szárazeledelt tegyünk eléje.
  • Rekkenő hőségben az állat is biztosan örül egy kis fagylaltnak, ám a cukros jégkrémek nem tesznek jót neki. Kaphatók ma már speciális kutyafagyik, de mi magunk is készíthetünk ilyet: túrót vagy natúrjoghurtot keverjünk össze apróra vágott almával, banánnal vagy épp tonhallal, tegyük a fagyasztóba jégkockatartóban és néhány óra múlva kész is a hűsítő finomság.

Ha nyaralni is visszük magunkkal

Akadnak szép számmal gazdik, akik nemcsak otthon kényeztetik, hanem nyaralni is magukkal viszik kedvenceiket. Pláne, ha nincs kire bízniuk a pihenés alatt az állatot, vagy nincs a közelben elérhető kutyapanzió. Ilyenkor célszerű az adott úti cél szabályait áttanulmányozni. A szállásfoglalásnál kérdezzünk rá, lehet-e bevinni állatot. A felkeresni kívánt strandnál szintén nézzünk utána, hogy kutyák számára használható-e, illetve gondoljuk át, a látnivalókat meg tudjuk-e nézni az állattal, a kiszemelt étterembe bevihetjük-e kedvencünket.

A határon csak akkor engedik át az állatot, ha az egyértelműen azonosítható. Kérdezzük meg továbbá az állatorvostól, milyen oltások szükségesek az adott országban, és ezeket mennyivel korábban kell megkapnia. Az európai uniós országokban többé-kevésbé hasonló szabályok érvényesek, de azért mindenképpen nézzünk utána utazás előtt. Olaszországba és Németországba például nem engedik be a 15 hetesnél fiatalabb kutyát, illetve azokat az ebeket, amelyek nem rendelkeznek veszettség elleni oltással. Spanyolországba pedig a 3 hónaposnál fiatalabb kutyák beutazását tiltják a hatóságok.

Autóba percekre is tilos!

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy nemcsak gyereket, de állatot se hagyjunk soha a bezárt kocsiban, mert nagyon könnyen hőgutát kaphat! A hőmérséklet percek alatt vészesen emelkedik, még kicsit lehúzott ablaknál is.

A hőguta jelei: a kutyus intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg, annak színe sötétebb a megszokottnál. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

Fotó: gettyimages