Riport

Az internet csodaanyukája és a Ballerina farm: leleplezték a farmercsalád idilljét!

A szépségversenyt is nyert amerikai exbalerina hatalmas birtokukon puritán körülmények közt látja el nyolc gyermekét és az állatokat. Miután mindennapjaikat megosztotta a közösségi oldalán, egyszerre váltott ki elismerést és irigységet a követőiből: hogyan csinálja? Ám a látszat csalt!

Emberi természetünktől fakadóan szeretünk belepillantani mások életébe, és ezt a vágyunkat a közösségi médiának köszönhetően egyre jobban kiélhetjük. De milyen hatással van ránk, ha látjuk mások tökéletesnek mutatott életét? A Ballerina Farm néven működő oldalt majdnem tízmillióan követik. Hannah Neeleman és férje, Daniel élete mesébe illőnek tűnik. Egy hatalmas, Utah állambeli farmon élnek, önellátó gazdálkodást vezetnek, nyolc gyönyörű gyermeket nevelnek, mindemellett pedig irigylésre méltó fotókat és videókat posztolnak a mindennapjaikról. A  tartalmakból egyértelműen látni, hogy Hannah rengeteget dolgozik: ellátja az állatokat, a ház körüli teendőket, neveli a gyerekeket, és ha főzésről van szó, akkor sem választja a könnyebb utat. Nem elég, hogy egy tíztagú családot lát el, a mirelit élelmiszer szóba sem jöhet nála! Csak friss alapanyagokat használ, még a vajat is ő maga köpüli. Összefoglalni is fárasztó, hogy a videók alapján Hannah-nak mennyi teendője van, és már-már hihetetlen, hogy mindez besűríthető huszonnégy órába.

Férje, Daniel egy milliárdos üzletember fia

12 nappal a szülés után lett királynő

Ráadásul Hannah nem csak a hagyományos háziasszony mintapéldája, hanem nyolc gyermek után is ragyogóan gyönyörű, aki nem mellesleg még szépségkirálynő is, hiszen tavaly, a nyolcadik gyermeke születése után megnyerte a Mrs. America címet. Hogy mindezt, hogy tudta elérni, arról a Times újságírójának mesélt, aki otthonukban látogatta meg őket.

Hannah úgy írta le a versenyt és az azzal járó felkészülést, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Pedig, mint kiderült, a szülés után tizenkét nappal került sor a szépségkirálynő-választásra, ezért ő csak imádkozni tudott, hogy elmúljon a szülés utáni vérzése a versenyig. Azt viszont nem bízta a véletlenre, hogy az alakja tökéletes legyen a nagy napon, a várandóssága alatt végig edzett, és a szülés után is szinte azonnal visszatért a házi konditermükbe, hogy minél laposabb legyen a hasa. Az exbalerina alapvetően is szerencsés testalkattal van megáldva, mégsem egészséges azt kommunikálni a világ és más anyák felé, hogy néhány nappal a szülés után ez természetes. Miközben a legtöbb nő a gyermekáldás után hetekig szinte ki sem mozdul az otthonából, és lábadozik. Sokak szerint azzal, hogy videókat tesz közzé a problémamentesnek tűnő életéről és a már-már toxikus pozitivizmusáról, aktívan árt más nőknek. Ahogy azzal is, hogy úgy állítja be a szülés utáni időszakot, mintha gyerekjáték lenne, és irreális ideált kreál arról, hogy milyen is valójában az anyaság.

Súlyos milliárdok az egyszerűség mögött

A videókban keményen dolgozó embereket látunk, akik szalmát hordanak, állatokat nevelnek. De sokakban felmerült a kérdés, miből teheti meg két harmincas évei elején járó fiatal, hogy egy ilyen birtokot üzemeltessen, nyolc gyermeket neveljen és úgy élhessen, mint az 1800-as években.

A válasz a Ballerina Farm követőit is kiábrándította, hiszen kiderült, hogy Hannah férje, Daniel egy milliárdos üzletember fia. A puritán egyszerűség mögött tehát súlyos milliárdok vannak, melyek megalapozzák, hogy kényelmesen éljenek, és soha ne kelljen az anyagiak miatt aggódniuk. Hannah sokak szemében azért volt szimpatikus, mert azonosulni tudtak vele. Egy anyuka, akinek a nyakában ott lógnak a gyerkőcök, süt-főz egész nap, mindezt mindenféle csillogás nélkül, egyszerű körülmények között. Bárki lehet olyan, mint Hannah? Daniel családi hátterének ismeretében egyértelmű a válasz: nem, hiszen ehhez anyagi biztonság szükséges. A kritikusok szerint a Ballerina Farm inkább egy jól finanszírozott projekt, a tartalmaik pedig nem tükrözik a valóságot azzal, hogy a farm életét csak romantikusnak, könnyűnek és problémamentesnek ábrázolják.

Nincsenek modern gépek a konyhájában

Hamisan beállított, kiábrándító valóság

A Times riportere is idillikusnak tűnő családi környezetbe csöppent, amikor meglátogatta Hannát és Danielt a farmon. Számára azonban gyorsan kiderült az, amiről a videókban soha nem esik szó: náluk sem egyszerű az élet. A beszélgetés során vált világossá, hogy a milliárdos vagyon ellenére nincs dadusuk, a nyolc gyermek nevelése kizárólag rájuk hárul, Hannahnak nincs segítsége, nincs szakácsuk. Sőt, a gyerekek iskolába sem járnak, magántanulók, így otthon tanulnak velük. Egy fél mondattal azt is elejtették, hogy az anya néha olyan fáradt, hogy egy hétig fel sem bír kelni az ágyból… Márpedig ez nem normális, és a súlyos kimerültség akár mentális problémákra is utalhat, ami a leterheltség miatt alakulhatott ki. Tehát gyanítani lehet, hogy Hannah mindennapjai valójában nem olyan könnyedek, mint ahogyan azt mutatja.

A botrány rávilágított arra is, hogy mennyire fontos a közösségi médiában a hitelesség és az átláthatóság, különösen akkor, ha egy influenszer életmódot népszerűsít. Az ilyen ügyek tanulsága, hogy érdemes kritikusan nézni az influenszerek tartalmait, és emlékezni arra, hogy a posztok gyakran egy torzított és szerkesztett valóságot mutatnak.

Kinek a döntése ez az élet?

A Timesnak adott interjú után sokan a feleséget kezdték el félteni, mert úgy tűnik, hogy a férje uralkodik rajta, és elnyomja a nő vágyait. Hannah ugyanis még 17 évesen azért költözött el otthonról New Yorkba, mert balerina akart lenni. „Miután megismerkedtem Daniellel, kértem, hogy az esküvőig hadd végezzem még el a balettiskolát a Julliardon, ahová csak a legjobbak juthatnak be. Ő viszont azonnal házasodni akart, így két hónap múlva egybekeltünk, majd három hónappal később várandós lettem.” Az asszony terhességének körülményei is nyugtalanítóak, hiszen mind a nyolcszor az otthonszülést választották, és Daniel nem engedte azt sem, hogy Hannah fájdalomcsillapítót kapjon közben. Ahogy azt sem hagyja, hogy házvezetőnő könnyítse meg felesége mindennapjait.

Szöveg: Babos Kitti

Fotó: privát