Szedd magad eperföldek Budapesten és környékén
- Budakalász, Lupa-sziget, Gát.utca
- Áporka, Áporka út 51
- Pomáz, Szentendrei út 34.
- Szentendre, Kalászi út
- Solymár, Rozália sor
- Pilisvörösvár, Csobánkai út
- Pilisszentván, József Attila u. 14.
Vidéki Szedd magad eperföldek
- Köröstarcsa, Zöld fa eper
- Győrszemere, 83-as főút (64-es szelvény után)
- Vámosszabadi, 14-es főút
- Mosonmagyaróvár, 1-es főút (a rádióállomás mellett)
- Marcali, Eperliget
- Rajka, a lovarda mellett (a futballpályával szemben)
- Csíkvánd, a 83-as út mentén

- Nagyvenyim, Venyim Gyümölcse Közösségi Kert
- Csepreg, a Boldogasszony kápolna mellett
- Győrzámoly, a Szigetközi út mentén
- Fertőszentmiklós, Barackfarm
- Vértesszőlős, a vasútállomás mellett
Ez is érdekelhet:
Eper fagyasztása házilag: 6 alapszabályt kövess és zamatos marad a gyümölcs egész évben
Tudtad? Ennyi eper kell egy üveg lekvárhoz: így lesz tökéletes az eredmény
- Gyömöre, Juliska Mama Kertje
- Szolnok (Szandaszőlős) Epersziget
- Szombathely, Körmendi út (a BPW gyárral szemben)
- Szombathely, Söptei úti Farkas tanya mögött
- Szombathely, Szabadnép utca
- Székesfehérvár-Csala, Barackvirág farm
- Vasboldogasszony, Petőfi út
- Koroncó, a Koroncó út mellett
Jó tudni!
- Indulás előtt érdemes a nyitvatartásról tájékozódni! Az eperföldek nyitási időpontja az időjárástól és a termesztés módjától függ: a fóliás eper már április végén érik, a szabadföldi fajták általában május közepétől válnak szedhetővé.
- Ha kocsánnyal együtt szüreteljük le a szemeket, sokkal tovább ép és egészséges marad a gyümölcs.
- Az epreket nem szabad eldobálni, a dobozokat, kosarakat pedig a legtöbb helyen érkezéskor le kell méretni.
- A legtöbb kertben szabad szedés közben kóstolgatni, de csak mértékkel!
Mennyi eper kell egy üveg lekvárhoz? Az aranyszabály
Ha lekvárfőzésre adod a fejedet, elsőként érdemes tisztában lenni a mennyiségekkel. Általános szabály, hogy 1 kg friss eperből körülbelül 3-4 dl lekvárt tudsz főzni. Ez természetesen függ attól is, hogy milyen módszert választasz. Ha jobban kedveled a darabos lekvárokat, akkor kevesebb ideig kell főznöd a gyümölcsöt, így több lekvár marad belőle. Ha viszont sűrűbb, krémesebb lekvárt szeretnél, hosszabb főzési idővel kell számolnod, ami bizony mennyiségileg is kevesebbet eredményez.
Fotó: pexels.com