Riport

Itt pakolhatod idén tele a kosarad friss eperrel: szedd magad eperföldek listája országszerte

A szeszélyes és a megszokottnál hűvösebb idő miatt a szabadföldi eper szezonja nehezebben indul be idén, de néhány Szedd magad eperföld már kinyitotta a kapuit. Íme a Budapest környéki és vidéki helyszínek listája.
eper kosárban

Szedd magad eperföldek Budapesten és környékén 

  • Budakalász, Lupa-sziget, Gát.utca 
  • Áporka, Áporka út 51 
  • Pomáz, Szentendrei út 34.
  • Szentendre, Kalászi út
  • Solymár, Rozália sor
  • Pilisvörösvár, Csobánkai út
  • Pilisszentván, József Attila u. 14.

Vidéki Szedd magad eperföldek  

  • Köröstarcsa, Zöld fa eper
  • Győrszemere, 83-as főút (64-es szelvény után) 
  • Vámosszabadi, 14-es főút
  • Mosonmagyaróvár, 1-es főút (a rádióállomás mellett) 
  • Marcali, Eperliget
  • Rajka, a lovarda mellett (a futballpályával szemben) 
  • Csíkvánd, a 83-as út mentén
eper kosárban
Szedd magad eperföldek

Ez is érdekelhet:

Eper fagyasztása házilag: 6 alapszabályt kövess és zamatos marad a gyümölcs egész évben

Tudtad? Ennyi eper kell egy üveg lekvárhoz: így lesz tökéletes az eredmény

  • Gyömöre, Juliska Mama Kertje
  • Szolnok (Szandaszőlős) Epersziget
  • Szombathely, Körmendi út (a BPW gyárral szemben) 
  • Szombathely, Söptei úti Farkas tanya mögött
  • Szombathely, Szabadnép utca 
  • Székesfehérvár-Csala, Barackvirág farm
  • Vasboldogasszony, Petőfi út
  • Koroncó, a Koroncó út mellett

Jó tudni!

  • Indulás előtt érdemes a nyitvatartásról tájékozódni! Az eperföldek nyitási időpontja az időjárástól és a termesztés módjától függ: a fóliás eper már április végén érik, a szabadföldi fajták általában május közepétől válnak szedhetővé.
  • Ha kocsánnyal együtt szüreteljük le a szemeket, sokkal tovább ép és egészséges marad a gyümölcs.
  • Az epreket nem szabad eldobálni, a dobozokat, kosarakat pedig a legtöbb helyen érkezéskor le kell méretni.
  • A legtöbb kertben szabad szedés közben kóstolgatni, de csak mértékkel!

Mennyi eper kell egy üveg lekvárhoz? Az aranyszabály

Ha lekvárfőzésre adod a fejedet, elsőként érdemes tisztában lenni a mennyiségekkel. Általános szabály, hogy 1 kg friss eperből körülbelül 3-4 dl lekvárt tudsz főzni. Ez természetesen függ attól is, hogy milyen módszert választasz. Ha jobban kedveled a darabos lekvárokat, akkor kevesebb ideig kell főznöd a gyümölcsöt, így több lekvár marad belőle. Ha viszont sűrűbb, krémesebb lekvárt szeretnél, hosszabb főzési idővel kell számolnod, ami bizony mennyiségileg is kevesebbet eredményez.

Forrás

Fotó: pexels.com

Címkék: