Ha te is úgy érzed, kávé nélkül egyszerűen képtelen lennél elindítani a napot, majd 10-11-kor délelőtt már iszod is a következőt, mert úgy érzed, hogy leesik a fejed a helyéről, akkor könnyen lehet, hogy nem is a kávé a neked legmegfelelőbb ital. Érdemes volna elgondolkoznod rajta, hogy inkább olyan frissítőt válassz, ami hosszabb távon fejti ki ébresztő-stimuláló hatását. A legjobb a homoktövis lehet a számodra, ami képes hosszan tartó energiával ellátni a testet, erősíteni az immunrendszert, és ezen felül a szépségedre is jótékony hatással van.
A homoktövis nem valami egzotikus csoda a világ másik feléről. Ez a növény valójában őshonos Európában, kertben is tartható, sőt néha vadon is terem. Annak ellenére, hogy számos előnnyel jár a fogyasztása, nem túl gyakran fogyasztjuk a homoktövis gyümölcseit. Pedig vitaminokban gazdag italok készíthetők belőlük, amelyek gyakran élénkítőbbek, mint a kávé.
Homoktövis: szuperétel a kertből
A homoktövis egy cserje, apró, élénk narancssárga gyümölcsökkel. Ezek jóval több C-vitamint tartalmaznak, mint a citrusfélék, ezért a homoktövis még a nehéz téli szezonban is erősítheti az immunrendszert. Viszont a friss bogyók íze egyáltalán nem finom. A homoktövis nagyon savanyú és keserű, így alkalmasabb a további feldolgozásra, gyümölcslevekbe, smoothie-kba. Főzés után a bogyók kissé édesebbek lesznek, így lekvárba is kerülhetnek más gyümölcsök mellé.
A narancssárga bogyók nemcsak C-vitamint tartalmaznak: a homoktövis egy szuperélelmiszer, amely tele van antioxidánsokkal, B-vitaminokkal, E-vitaminnal és számos ásványi anyaggal.
Így a fogyasztása jótékony hatással van a bőrre is. A homoktövis bogyójából olajat is készítenek, amelyet a kozmetikai iparban használnak. Rugalmasabbá, hidratáltabbá és frissebbé teszi a bőrt.
Otthon is termeszthetsz homoktövist
Ha van kerted, magad is termeszthetsz homoktövist.
- A cserje meglehetősen szerény igényű, és nagyon jól érzi magát a mi éghajlatunkon.
- Jól bírja a napot és a fagyot, és bármilyen, legalább valamennyire jó minőségű talaj elegendő számára.
- Egy hátránya, hogy ha jól érzi magát, elég sok helyre lesz szüksége. A kifejlett cserjék akár négy méter magasak és két-három méter szélesek is lehetnek.
- Az ültetés után általában két-három évet kell várni, amíg megjelennek az első gyümölcsök, és fontos, hogy két növényed legyen, egy hímivarú és egy nőstény, különben nem fog teremni.
Vitaminokkal teli italok homoktövisből

Ahogy már említettük, a homoktövis bogyókat érdemes valamilyen módon feldolgozni fogyasztás előtt, hiszen nagyon kesernyések. Leggyakrabban szirupokat és limonádékat készítenek belőlük, amelyek tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, nagyszerű ízűek és élénkítő hatásúak.
A szirup vagy szörp elkészítéséhez csak forraljuk fel a megmosott bogyókat egy kevés mézzel, néhány narancsszelettel, szűrjük le, majd tegyük zárható üvegekbe. A méz helyettesíthető klasszikus cukorral is, amely a citromsavval együtt sűrű állagot hoz létre. A kész szirupot ezután főként friss limonádék készítésére használják.
Ha ilyen szörpöt iszol reggel ugyanúgy fel fog pezsdíteni, mint a kávé, csak annak mellékhatásai nélkül. A benne lévő energia lassan és természetesen szabadul fel, és fokozatosan múlik el a hatása. A szirupot tea ízesítésére, natúr joghurt édesítésére is használhatod, vagy desszertekre és palacsintára is lehet önteni.
A szirup főzése után megmaradt bogyós gyümölcsökből főzzél homoktövis-lekvárt. Adj hozzá még zselésítő vagy befőzőcukrot, forrald át és kész is.
Ez is érdekelhet
Összefoglalva
A homoktövist nagyon egyszerűen beillesztheted az étrendedbe.
Már egy kis pohár gyümölcslé reggel éhgyomorra energiával és vitaminokkal tölti fel a szervezetet az egész napra. Rosttartalmának köszönhetően támogatja a megfelelő emésztést, ami a testsúlyodban is megmutatkozik majd. Ha természetes módot keresel az anyagcsere felpörgetésére és a fáradtságérzet megszüntetésére, a homoktövis lesz az ideális szövetségesed.
A homoktövis évszázadok óta használatos gyümölcs a hagyományos orvoslásban. Az ázsiai népi gyógyászatban a hosszú élet elixírjének tartották.
Fotó: archív, gettyimages