Lélek Sztárok

Ünnepeljük a nőket! Magyar nők, akikre büszkék vagyunk Karikó Katalintól Palvin Barbaráig

Sikeresek, tehetségek és példaképek mindenki számára. Nevük nemcsak itthon, külföldön is ismerősen cseng. Magyar nők, akiknek a teljesítménye csodálatra méltó.

Egerszegi Krisztina

Hajrá, Egérke! – kiáltotta az egész ország szinte egyszerre, amikor a 80-as, 90-es években egyre-másra hozta haza az olimpiai aranyérmeket a szerény, mosolygós lány, aki azóta is a világ egyik legismertebb magyar sportolója. Egerszegi Krisztina most 48 éves, férjével és gyerekeivel visszavonult életet él, csak nagy ritkán nyilatkozik. Jelenleg az Úszó Nemzet Program nagykövete. Célkitűzése, hogy másodikos koráig minden magyar gyerek megtanuljon úszni.

Polgár Judit

Valaha ő volt az első lány, aki korosztályos fiú-világbajnokságon sakkversenyt nyert, ráadásul kétszer. A sakktörténelem legjobb női játékosa, nemzetközi nagymester, hétszer kapta meg a Sakk-Oscar-díjat. Társadalmi szerepvállalása is rendkívül jelentős: az ENSZ egyenjogúságot szorgalmazó programjának arca. Nemzetközi elfoglaltságai ellenére is Magyarországon maradt, Budapesten él a családjával.

Palvin Barbara

13 éves korában fedezték fel. Európában és Amerikában is keresett modell, rendszeres címlapsztárja a nemzetközi divatmagazinoknak, neves kozmetikumok arca. Victoria’s Secret-modellként is láthattuk a nemzetközi kifutókon, 2020-ban pedig ő vezette az MTV Music Awards díjátadó gáláját David Guettával. Párja, Dylan Sprouse amerikai színész.

Karikó Katalin

A Nobel-díj-várományos bio­kémikus tudományos munkájával sokat tett azért, hogy világszerte jobban odafigyeljenek a női kutatókra. Az utóbbi években a járványok megfékezésére fókuszált. Részt vett abban a csapatban, amely kifejlesztette a Covid-vírus elleni mRNS-vakcinát, és ezzel nagyban hozzájárult a Covid–19-járvány megfékezéséhez. A világ 100 legbefolyásosabb embere közé választották.

Keleti Ágnes

A 102 esztendős Keleti Ágnes a ma élő legidősebb olimpiai bajnok a világon. Sikerei csúcsán 46 alkalommal lett magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok. Öt olimpiai aranyérem tulajdonosa. Bekerült az International Gymnastics Hall of Fame tagjai közé. Nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett. Inspiráló élettörténetével teremtette meg az izraeli tornasportot, az ő nevét viseli Izraelben az országos tornászbajnokság.

Edith Eva Eger

A 95 éves pszichoterapeuta – a második világháborúban Auschwitzba hurcolt magyar zsidó kislány – a mai napig praktizál Amerikában, és jól beszél az anyanyelvén. Holokauszttúlélő és azon a véleményen van, minden trauma feldolgozható. Élete küldetése, hogy segítsen az embereknek. Legfontosabb területe a poszttraumás stressz-szindróma kezelése. Motivációs előadásai és terápiás módszerei sokaknak jelentenek kapaszkodót világszerte.

Kovács Kati

Egyike azon kevés magyar könnyűzenei előadóművésznek, akiknek sikerült nemzetközi karrierre szert tenniük. Koncertezett Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában és Európa számos országában, itthon 116, külföldön 25 önálló lemeze jelent meg. Többször volt az év énekesnője az Egyesült Királyságban és Németországban. 78 évesen is aktív, rendszeresen fellép.

Szamosi Zsófia

Az Oscar-díjas Mindenki című film színésznőjének megadatott, hogy a Los Angeles-i vörös szőnyeges felvonuláson ott legyen a legnagyobb mozisztárok között. Zsófia alakította a tanárnőt Deák Kristóf rövid­filmjében, amely 2017-ben aranyszobrot kapott. Egy évvel később az Egy nap című filmjéért a másik rangos filmfesztiválon, Cannes-ban díjazták.

Hosszú Katinka

Az Iron Ladynek becézett sportoló karrierje egyszerűen szédületes. Miután a 2016-os riói olimpiáról három aranyat és egy ezüstöt hozott haza, hivatalosan is minden idők legeredményesebb rövidpályás úszónőjévé vált. Az első versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban. Mostanra a magánélete is révbe ért: tavaly nyáron férjhez ment edzőjéhez, Gelencsér Mátéhoz.

Sebestyén Márta

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes a világ legrangosabb koncerttermeiben lép fel. Olyan kiválóságok előtt is szerepelt, mint a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodói ház tagjai. III. Károly király is nagy rajongója, még elismerő levelet is írt Mártának, aki – amikor itthon van – a hétköznapi édesanyák életét éli.

Akik már nincsenek velünk

• Törőcsik Mari színésznőként legendává vált világszerte

• Szepes Mária a tanításaiban, könyveiben él tovább

• Szabó Magda műveit több nyelvre lefordították, generációk olvassák

Fotó: Archív, Moldovay József, Olajos Piroska, Nagy Zoltán, Birton Szabolcs, Schumy Csaba, Vörös Szilárd, Dfp/Deák Szabolcs, Gettyimages, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete