A gasztronómiai szakírónak hosszú pályafutása során 36 szakácskönyve jelent meg, és összesen több millió példány talált gazdára.
„Szerintem az tud jól főzni, aki szeret enni. A mediterrán konyha a kedvencem. A 199 mesés olasz étel című könyvemre nagyon büszke vagyok. Rajongásom Olaszország iránt fiatal koromban kezdődött. Az ELTE magyar–olasz szakán tanárként végeztem, a 70-es években több hónapot töltöttem Rómában. Az első férjem olasz volt, akitől Zsófi lányom született” – árulja el.
Az olasz férj elvesztése után Mari másodszor is férjhez ment. A neves fotográfus, Hemző Károly negyven évig volt a társa.
„Csodás házasságban éltünk. A szakácskönyveket együtt készítettük a házunk tetőterében lévő műteremben. A mai napig ott főzök. A férjem hosszú betegség után, 2012-ben hunyt el. Úgy éreztem, hogy egy ilyen tehetséggel megáldott, remek ember emlékezete nem veszhet a feledés homályába, ezért alapítványi keretek között egy róla elnevezett díjat hoztam létre. Az idén immár 10 éves Hemző Károly-díjat a szakmai zsűri döntése alapján olyan fiatal, szociálisan érzékeny, tehetséges fiatal nyeri el, aki rendszeresen magas színvonalon teljesít” – mondja Lajos Mari, és azt reméli, a férje is örülne, ha látná, hogy a díj révén a fiatalok szakmai elismerésben részesülnek.
A saját életművének pedig a lánya az örököse. „Tudom, hogy Zsófinál jó kezekben lesz a hagyatékom. Precíz, megbízható ember. De nem kell hatalmas dolgokra gondolni. Itthon a könyvkészítésből és a főzésből nem lehet meggazdagodni, ha Amerikában jelent volna meg 36 könyvem, talán milliomos lennék.”
Fotó: MTI, archív