Lélek Sztárok

Az első igazi hazai sztár volt Jávor Pál: keserves küzdelme a politikával a pályája végét jelentette

Ő volt a harmincas évek magyar férfiideálja. Stílusos, elegáns, a nők ügyeletes kedvence. Aztán a történelem az ő életét is átírta, keservesen megfizetett azért mert ember volt az embertelenségben.

Ő Jávor Pál, aki egy 17 éves cselédlány gyermekeként látta meg a napvilágot. Az apja 53 esztendős volt, mikor a kis Palika 1902-ben megszületett Aradon. Nem is színésznek, hanem újságírónak készült, az Aradi Hírlapnál volt gyakornok, ám aztán fejébe vette, ő bizony Dániában fog élni, ám Budapestnél leszállították a vonatról.

1919-et írtunk, tizenhét éves volt ekkor. Senkit sem ismert, aludni sem mehetett sehová, így hosszú ideig a Nyugati vagy éppen a Keleti pályaudvaron éjszakázott. A csóró, a járókelők által sokszor lesajnált fiatal tizenöt évvel később már ugyanennek a városnak az ünnepelt színésze volt. Hosszú utat járt be persze, ám a hangosfilm meghozta Jávor Pálnak a kiugró sikert. A harmincas évekre ő lett az egyik legnagyobb sztár, a bulvárlapok újságírói állandóan követték, hátha történik valami pikáns vele. Unta a firkászokat, nem egy esetben kiabált a rá vadászó újságírókkal, ha pedig szóba állt velük, sokszor flegmán fogalmazott. Például amikor megkérdezték tőle, mi a kedvenc sportja, hanyagul odavetette: a kavicsot mosni…

A bulvárlapokat is meglepte ellenben, hogy nem egy ünnepelt fiatal színésznővel kötötte össze az életét, hanem egy gyermekeit egyedül nevelő fiatalasszonnyal, Landesmann Olgával. 1934-ben házasodtak össze és soha többé nem engedték el egymás kezét. Jávor szókimondó, egyenes ember volt, képtelen volt elfogadni, hogy a korszak meghatározó színészei közül sokan nem filmezhetnek és színházban sem szerepelhetnek a zsidó származásuk miatt. Mindennek hangot is adott, s végül senki sem csodálkozott rajta, hogy a Gestapo és a nyilasok is többször kihallgatásra cipelték, majd a német megszállás után Sopronkőhidán tartották rács mögött. A zsidó származású feleségét sikerült kimenteni a pokolból, ám sok pályatársa, barátja végezte a koncentrációs táborokban.

A háború után úgy gondolta ebből a világból neki elég és Amerikában próbált szerencsét a családjával együtt. Habár voltak apróbb sikerei, a gyenge angolja miatt a kiugrás elmaradt, amit persze nehezen emésztett meg a békebeli Budapest ünnepelt színésze.

Nehéz évek voltak, olyannyira, hogy éjszakai portásként és szállodai alkalmazottként is dolgozott azért, hogy legyen mit enniük. Csak 1957-ben tért haza, de már semmi sem emlékeztette a háború előtti világra. 1959 nyarán már az ezüstlakodalmát is a kórházban tartotta Olgával, majd még megélte, hogy cigány muzsikusok a kórház kertjében neki játszottak (imádta a bort, a mulatozást és a cigányzenét) aztán augusztus 14-én, hosszan tartó súlyos betegség után, csupán 57 évesen hagyott itt minket.

Ha nincs a politika, Jávor még 70 évesen is színészként dolgozott volna, így viszont egy kettétört karrier végén aludt el örökre egy gerinces ember.

Fotó: Fortepan / Fortepan

Forrás: ujsagmuzeum.hu

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete