Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Utazás közben

Mivel sokat fotózom – gyakran embereket is –, nagyon figyelek arra, hogy engedélyt kérjek rá, nem mindig szavakkal, olykor gesztussal.

Csoportosan utazni, vagy egyedül? Számomra ez már nem eldöntendő kérdés, hiszen volt, és remélem, lesz is részem még ebben is, meg abban is. Ha egyedül utazunk, nem szervezett keretek között, nagyobb a szabadság, ha úgy esik jól – és ez bizony olykor hiányzik a csoportos utazásban –, üldögélhetek, szemlélődhetek kedvemre, nem szorít az idő. Ha csoporttal utazunk, van néhány íratlan szabály, amire jó, ha figyelünk. A csoportos utazási etikett talán legfontosabb szabálya a pontosság!

Ezzel megtiszteljük útitársainkat, és nincs mese, ezt be kell tartani. Egyébként gyorsan megy a „nevelés”, a későket tapssal fogadjuk, biztosan nem fognak többet elkésni. A csoportos utazás mellett szól, hogy talán nagyobb biztonságot ad. A jó idegenvezető empátiával, segítőkészen viszonyul az utasokhoz. Olykor nem irigylem, mert bizony mi, utasok olyanok vagyunk, mint a kisgyerekek. Minden jól van megszervezve, a programokra a gyors belépés, a kényelmes autóbusz, a szálloda, az étkezés. Szeretem, amikor az idegenvezető – egy-egy hosszabb útszakaszt kihasználva – az adott országról, annak kultúrájáról, történelméről mesél. Ilyenkor érdemes meghallgatni, hiszen ezáltal is közelebb kerülünk az országhoz. Kínos, amikor már sokadszor szól, hogy maradjunk csendben. Ennél már csak az kellemetlenebb, amikor egy szálloda vezetősége arra kéri az idegenvezetőt, hogy figyelmeztesse az utasokat, reggel ne csomagoljanak egész napra szendvicseket az éttermi kínálatból.

Számomra természetes, hogy betartom a vendéglátó ország szokásait, így például nem okozott gondot, hogy Iránban végig kendő volt a fejünkön. Mivel sokat fotózom – gyakran embereket is –, nagyon figyelek arra, hogy engedélyt kérjek rá, nem mindig szavakkal, olykor gesztussal. Vannak, akik szoronganak a repüléstől, ezért úgy gondolják, rendelnek egy italt. De jó, ha tudjuk, a túlzott mennyiségű alkohol ellentétes hatást válthat ki, még erőteljesebb szorongást okozhat. Érdemes mértéket tartani, mint ahogyan a buszos utakon is, sok kellemetlen helyzetet elkerülhetünk. Végül, szerintem, nem jó tülekedni a kiszálláskor, sem a buszon, sem a repülőn. Egy pilótától hallottam: Nem értem, miért állnak fel rögtön a földet érés után az utasok. Azt hiszik, egyből fordulok vissza?!

Jó utazást kívánok! Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.