Sztár

Korhatártalanul Endrei Judittal: Kék zóna

Nem kell elszomorodnunk, hogy mi nem egy kék zónában élünk! Mert hiszem, hogy mi is megteremthetjük a magunkét.

Jómagam – a testvéremmel együtt – 2007 körül kezdtem el az aktív idősödés témájával foglalkozni. Akkor még én is anti-agingről, vagyis „az öregedés elleni” megközelítésről beszéltem, de hamar rájöttem, hogy nem az öregedés ellen szeretnék „kampányolni”, hanem az egészséges idősödés mellett. Azóta itthon, Magyarországon is egyre többen vagyunk, akik e téren hasonlóan gondolkozunk, és azt képviseljük, éljünk minél hosszabban, egészségben, és tegyük meg ezért a lehető legtöbbet.

Az utóbbi időben egyre többször találkozom a „kék zóna” kifejezéssel. Azok, akik ott laknak, sokkal hosszabb ideig – jellemzően akár száz évig is – élnek. Hogy miért? Alapvetően az életmódjuk miatt. Mert valamelyest a genetika is meghatározza, hogy meddig élünk, és azt, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, de az életmódunk több mint 50 százalékban a meghatározó. Kék zóna például Ikaria Görögországban, vagy Szardínia Olaszországban és Okinawa Japánban. Ugyan nem sorolták ide a Kaukázust, de valószínűleg csak azért, mert ott nem vizsgálódtak, ám a helyiek is nagyon hosszan, egészségesen élnek. A kék zónákban élő emberek jellemzően sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak és lényegesen kevesebb húst esznek. Az is fontos, hogy kevesebbet esznek az átlagosnál. Érdekes megfigyelés, hogy nem ugyanúgy élnek és táplálkoznak, de ahogy élnek és táplálkoznak, az az egészségüket szolgálja. Mert van, ahol több halat esznek, máshol inkább szóját. Van, ahol meditatív mozgást gyakorolnak, máshol pedig egyszerűen életük végéig dolgoznak, de a pihenésre, a jó alvásra mindenhol gondot fordítanak. Van, ahol a 80 százalékos szabályt követik. Ez azt jelenti, hogy nem eszik degeszre magukat, abbahagyják az evést, mielőtt a jóllakottságot éreznék. Bármelyik kék zónabeli emberrel beszélgetnénk, biztos elmondaná, hogy mennyire fontosak a társas kapcsolatok, legyen az családi vagy baráti.

Nem kell elszomorodnunk, hogy mi nem egy kék zónában élünk! Mert hiszem, hogy mi is megteremthetjük a magunkét. Lehet, hogy nem mindenben lesz tökéletes, de az csak rajtunk múlik, hogy törődünk-e az egészségünkkel, mozgunk-e, figyelünk-e az étkezésünkre és járunk-e közösségbe.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.