Ezotéria

Őszi babonák: Mihály miatt szenvedünk majd, Teréz bajt hozhat a házra

Ha már nem is lesz strandidő, és becsengettek a diákoknak, mégis van, amiért nagyon jó, hogy elkezdődött az ősz. Ugyanis összegyűjtöttük a legérdekesebb, legizgalmasabb babonákat ezekre a hónapokra.

Szeptember

● Szeptember 12-e Mária napja. Ilyenkor sok helyütt búcsút tartottak. Ebben az időszakban sokan keresték fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Mária-kegyhelyet, mások pedig távolabbiakhoz indultak zarándokútra. A népi megfigyelés szerint, ha Mária napján jó az idő, akkor szép és hosszú őszünk lesz.
● Szeptember 15-én a hagyomány szerint véget ér a szüret. Mindenhol gazdag lakomákat ültek, ugyanis úgy tartották, ha ilyenkor roskadásig tele van az asztal, akkor a következő évi termés is gazdag lesz. Ezt a szokást mi is átültethetjük a mindennapjainkba, csak éppen öltöztessük át így: ülje körül az egész család
az asztalt, együnk egy finom vacsorát, ebédet, hogy a következő szeptemberig ne szenvedjünk semmiben hiányt.
● Szeptember 18-a időjárásjósló nap. A népi megfigyelés szerint, ha ezen a napon esik az eső, negyven napig nem fog elállni.
● Szeptember 21-e Máté napja. Azokon a vidékeken, ahol ezen a napon kezdték a búza vetését – ugyanis vannak helyek, ahol ezt erre a napra szigorúan tiltják – becsomagolták a magokat a karácsonyi abroszba, hogy jó legyen a termés. Ha mi magunk is ültetünk a kertbe – például a tavaszi virágokat –, vegyük elő mi is az ünnepi terítőt, hiszen nekünk is szerencsét hozhat. A régiek vetés előtt megmosdottak, három szem búzamagot a nyelvük alá tettek, és addig nem szólaltak meg, míg ki nem értek a földhöz, mert úgy hitték, akkor a madarak sem csipkedik majd el a termést.
● Szeptember 29-e Szent Mihály napja. Nem véletlen, hogy Mihályt éppen a halállal hozzák összefüggésbe, hiszen ő az, aki a természetet a tél irányába fordítja. Ha ezen a napon dörög az ég, szép lesz az ősz, de szenvedni fogunk a hosszú és hideg téltől.

Október

● Október 4-e Assisi Szent Ferenc napja. A gazdák ezen a napon kereplővel, ostorral a kezükben körbejárták a földeket, hogy elűzzenek a környékről minden gonosz erőt. Ezt a szokást magunk is átvehetjük, akkor is, ha nincsen földünk; egy szantálillatú füstölővel járjuk körbe otthonunkat e neves napon, hogy tiszta energiák legyenek csak jelen.
● Október 15-e Teréz napja. Ma ne dolgozzanak az asszonyok, legfőképpen ne süssenek kenyeret, mert az bajt hozhat a ház lakóira.
● Október 20-a Vendel napja. Ő az állatok egyik védőszentje, azt mondják, ha egy állat meghal, akkor Szent Vendel vitte magával. Vendel-napon az emberek szentelt vizet vittek haza a templomból, és abból töltöttek az állatok itatójába. Úgy tartották, ha ebből iszik a jószág, nem lesz beteg egy álló évig biztosan.
● Október 21-e Orsolya napja, jeles időjárásjósló dátum.
A hiedelem szerint, ha ezen a napon kellemes, meleg az idő, akkor karácsonyig nem kell hideg téltől tartanunk, azonban, ha hideg idő köszönt be Orsolya napján, akkor kutyahideg
télre számíthatunk.
● Október 28-a Dömötör napja, hagyományosan ekkor szegődtek el a juhászok egy évre. Nagy mulatságokat tartottak, mise után együtt táncolt a falu népe, és jókat ettek, ittak. Ha Dömötör napján fúj a szél, nagyon kemény telünk lesz.

Jegyezzük be a naptárba, hogy egy-egy időjárásjósló napon milyen idő volt, és figyeljük meg, mennyire igazak a népi megfigyelések!

November

● November 1-je mindszentek napja. Ezen a napon a családtagok gyertyákat gyújtottak, és akié a leghamarabb leégett, a babona szerint ő távozik majd elsőként ebből a világból. Ugyanakkor az eljövendő időjárásra is következtettek mindszenteken. Ha hó esett, úgy tartották, az nem olvad el karácsonyig, ha viszont eső, akkor nem lesz hideg tél. A száraz, hideg november 1-je hideg, kemény telet jelez előre.
● November 2-a halottak napja. A régiek úgy tartották ezekben a napokban – október 31-étől november 2-áig a túlvilág kapui átjárhatóak, és meglátogatnak minket halott szeretteink. Éppen ezért sok helyen megterítettek a vacsoránál az elhunytaknak is. Ezen a napon szigorúan tilos mosni, mert bajt hozhatunk a családra.
● November 11-e Márton napja. Aki ezen a napon nem eszik libát, az szegénységre ítéli saját magát. Miután megettük a Márton-napi libát, nézzük meg, milyen a csontja. Ha hosszú és fehér, akkor szép, havas telünk lesz, míg ha rövid és barnás, akkor latyakosak lesznek az utak. Ha viszont Márton jégen csúszkál, karácsonykor vízben poroszkál.
● November az eladósorban lévő lányoknak – és legényeknek – a legizgalmasabb hónap. Katalin napján, November 25-én a fiúk böjtölnek, hogy éjjel megálmodják, ki lesz a jövendőbeli feleségük. A lányok viszont összejöttek, és gyümölcsfaágat állítottak egy vázába. Akinek az ága először kivirágzott, az a következő évben férjhez ment.
● Katalin napja után, Andráskor, azaz November 30-án is jósolhattak a lányok. Egész nap böjtöltek, majd a párnájuk alá egy férfialsót tettek, és éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Tehettek a vánkos alá tükröt is, de akkor bizony pontban éjfélkor fel kellett kelniük, hogy belenézzenek, mert a fentiek akkor megmutatták a jövendőbelijük arcát. Van, ahol tizenhárom gombócba egy-egy férfinevet tesznek, és amelyik először feljön a víz felszínére, az lesz a fiatal lány férjének neve.

Fotó: shutterstock

Címkék: