Egészség

Gyógyulás kemikáliák nélkül: mindent a kineziológiai tapaszokról, amik könnyítik a mozgást

Nyáron gyakran láthatunk lengébb, rövidebb ruhákból kivillanó élénk színű, hosszúkás tapaszokat más emberek hátán, vállán, térdén vagy épp a boka tájékán. Eláruljuk, pontosan mik ezek, és mire is használják őket.

Kék, zöld, sárga, rózsaszín – nem csak az intenzív árnyalatok miatt néznek ki másképp ezek a tapaszok, mint egy kötszer. Nem úgy vannak felhelyezve, mint egy sebet borító kötés, láthatóan nem seb tisztán tartása a feladatuk – de akkor mi? A speciális rugalmas tapaszokról, vagyis a kinesio tape-ről dr. Kárpáti Klaudia gyógytornász-fizioterapeuta mesél. „A kinesio tape kifejlesztője egy japán kiropraktőr, Kenzo Kase volt, aki orvosokkal, gyógytornászokkal, gyógymasszőrökkel és természetgyógyászokkal dolgozott együtt. Komplex kezeléseinek köszönhetően a páciensek tünetmentesen távoztak a rendeléséről, azonban bizonyos idő múlva újra jelentkeztek nála a korábbi panaszokkal együtt. Ekkor gondolt arra, hogy olyan technikát lenne szükséges alkalmaznia, amivel a kezelés hatékonyságát meg tudja hosszabbítani. A  páciensei viccesen azt kérték, hogy elvihessék magukkal a terapeuta kezét. Ekkor kezdett kísérletezni különböző rögzítőszalagokkal, mire megszületett az elasztikus, légáteresztő, vízálló, hipoallergén szalag, a mai kinesio tape, amit a 70-es évek végén szabadalmaztatott is Kenzo Kase. Először a 2008-as pekingi olimpián láthattunk sportolókat ezekkel a színes szalagokkal, majd ezt követően széles körben is megjelent az alkalmazása. Fájdalomcsillapításra, izomlazításra, ízületi stabilizációra vagy korrekció­ra is használható, gyors és hatékony segítséget nyújthat sportsérülésekben, különböző gerinc- és végtagfájdalmak, illetve sérülések esetén is.”

Gyógyulás kemikáliák nélkül

De vajon miért lehet ennyiféle jótékony hatása egy egyszerű tapasznak? Dr. Kárpáti Klaudia elmagyarázza. „A szakember által megfelelően felhelyezett tapasz hatására a bőr megemelkedik, a fájdalomérző receptorokra nehezedő nyomás kisebb lesz, aminek köszönhetően a fájdalom csökken. Ezen hatás eléréséhez nincs szükségünk semmilyen kémiai anyagra. A bőr megemelésével a vér- és nyirokkeringés gyorsabbá válik, ami elősegíti a nyirokfolyadék áramlását és javítja a vérkeringést. A tapasz emellett stabilizálja az izmokat, ízületeket, mérsékli a sérült szövetek terhelését, ezáltal megakadályozza az izomgörcsöket és csökkenti a gyulladást. Tehát a kinesio tape a szervezet öngyógyító képességét támogatja, mellékhatások nélkül segíti a gyógyulást” – magyarázza szakértőnk.

A színek ereje

Mindegyik színű tapasz ugyanabból az anyagból és ragasztóval készül, a különbséget a színek terápiás hatása adja.

• A kék elsősorban nyugtató, görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatású.

• A piros energetizáló, fokozza a vérkeringést (ezért gyulladás esetén nem ez a jó választás).

• A zöld szín relaxációs és nyugtató hatású, ízületi gyulladás esetén kifejezetten ajánlott.

• A citromsárga meleget sugároz, és élénkíti az idegrendszert.

• A bézs szín semleges, többször esztétikai okból is ezt választják a páciensek, mivel ez nem annyira feltűnő.

Szakértő kezekben

Egy színes tapasz a fájdalmas területre – ennyi lenne a gyógymód? Csakis akkor, ha szakértő helyezi fel a tape-et a megfelelő helyre. „Hogy a tapasz valóban jótékony hatást fejthessen ki bármilyen hatóanyag alkalmazása nélkül, nagy szerepe van a megfelelő anatómiai ismereteknek, valamint a felhelyezés technikájának. Ezért mindenképpen olyan egészségügyi szakemberre (orvosra, gyógytornászra, gyógymasszőrre) bízzuk, aki a kinesio tape használatát speciális tanfolyamon megtanulta. A megfelelő hatás eléréséhez a terapeuta a felhelyezést megelőzően megvizsgálja a pácienst, különböző teszteket végez el rajta, és ezek alapján választja ki a technikát, amivel a tapaszt felrakja. Semmiképpen ne kezdjük el az interneten található videók alapján kezelni magunkat vagy ismerőseinket, ha nincsenek a panaszokra vonatkozó anatómiai ismereteink, mert adott esetben akár még fokozhatjuk is a tüneteket.”

Azt is tartsuk észben, hogy a tapasz kiegészítő terápiaként használandó, olyan esetekben, amikor a kivizsgált panaszra az orvos javasolja a mozgásterápiát. „Érdemes lehet a képzett szakember segítségét kérni sportsérülések, ficamok, húzódások, korlátozott ízületi mozgások, nyak-, hát-, derékfájdalom esetén. Eredményesen alkalmazható a tapasz túlfeszült, görcsös izomzat, tartáshibák, krónikus gyulladásos tünetek (például teniszkönyök, sarokfájdalom), illetve mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció esetén. Továbbá azoknak is ajánlom a használatát, akik menstruációs görcsöktől szenvednek.”

Ha arra gondolunk, hogy egy ragtapasz is kényelmetlen viselet lehet pár óra után, ezek a tapaszok pedig napokig a bőrünkön vannak, talán kétségeink támadhatnak. Amiket gyógytornász szakértőnk, dr. Kárpáti Klaudia hamar el is oszlat. „A tapasz pamutból, speciális szövéssel készül, latexmentes és az emberi bőrhöz nagyon hasonló. A rajta lévő ragasztó hipoallergén, így akár érzékeny bőrű embereken vagy gyerekeken is alkalmazható. Légáteresztő, vízálló, rugalmas, így bármilyen hétköznapi, illetve sporttevékenység közben is hordható, nem akadályozza a mozgást. Egyéni érzékenység előfordulhat, illetve a tapasz használata ellenjavallt bőrbetegség vagy idős korban előforduló elvékonyodott bőr esetében, továbbá égési sérülések területén, daganatos megbetegedéseknél, trombózisveszély, láz és gyulladás esetén. Nyílt sebre és varratra tilos tape-et ragasztani!”

5 fontos tudnivaló, ha kinesio tape-et szeretnénk felrakatni

1. A felhelyezés előtt meg kell tisztítani a bőrt, illetve érdemes az adott terüle­tet szőrteleníteni, hogy jobban ragadjon a tapasz.

2. Jellemzően nem fordul elő ilyesmi, de ha a tapasz felhelyezését követően szokatlan érzéseket, például erősebb fájdalmat, zsibbadást, a mozgás korlátozottságát tapasztaljuk, keressük fel a tape-et felhelyező szakembert.

3. Gondoljunk arra, hogy a tape alatt a bőr nem barnul, szóval, ha nem szeretnénk, hogy a nyoma világosabb folt formájában megmaradjon, viseljünk ruhát az adott területen a nyaralás alatt, és használjunk fényvédőt.

4. A kineziológiai tapaszt a legegyszerűbb úgy eltávolítani, hogy „beáztatjuk” előtte, mivel így a pamutréteg átázik, és a ragasztó elengedi a bőrt, ezáltal könnyebben lehúzhatjuk.

5. A szakszerűen felragasztott tapasz akár egy hétig is fent maradhat, ezt követően azonban érdemes cserélni a szalagot, mert a  továbbiakban már nem kielégítő a hatása.

Fotó: Adobestock