Sztár

Korhatártalanul Endrei Judittal: Ételt mentek

Hogy ne érje a kedves Olvasót csalódás – már nem a legfrissebbek, kicsit ráncosabb a paprika, érettebb a banán, vagy éppen egy-két nap múlva lejár a tejtermék szavatossága.

Igen, ez nem elírás. Nemrégen ismertem meg a lehetőséget, és azóta gyakran élek is vele. A nagyobb élelmiszer-áruházak, pékségek, cukrászdák egy telefonos applikációban reggel jelzik, hogy zöldségből, tejtermékből vagy pékáruból van „menteni valójuk”, és fél- vagy harmadáron kaphatjuk meg. Le kell foglalni gyorsan, aztán még aznap érte kell menni. Megjegyzem, nagyon egyszerű letölteni és használni ezt az applikációt, ha én képes vagyok rá, akkor bárki más is. A zacskóban lévő élelmiszerek kicsit szépséghibásak, lejáratközeliek, de érintetlenek.

Hogy ne érje a kedves Olvasót csalódás – már nem a legfrissebbek, kicsit ráncosabb a paprika, érettebb a banán, vagy éppen egy-két nap múlva lejár a tejtermék szavatossága. De minden gond nélkül fogyasztható, és így nem kerül kukába, szemétdombra, nem megy pocsékba. Mert egyébként bizony sok tonna élelmiszer kerül szemétbe időről időre, nemcsak a háztartásokból, hanem a boltokból is. A legszemléletesebb, ha elmondom a legutóbbi vásárlásom eredményét: volt benne banán, alma, kápia és fehér paprika, bébicékla, pár szem narancs. A banán ment a tejes turmixba, az almából kompót lett, a céklából és almából nagyon finom joghurtos saláta, a kápiából pedig isteni lecsó. De volt már olyan csomagunk is, amiben édesburgonya, földieper, karfiol bújt meg. Van ennek az egésznek egy játékos része is, hiszen nem tudjuk előre, mit rejt majd a csomagom. Kicsit olyan, mint amikor gyerekkoromban, a vásárban zsákbamacskát vettem. Izgatottan bontom ki a tasakot, szemrevételezem a benne lévő dolgokat, és máris beindul a fantáziám, mire fogom felhasználni, mit készítek belőle. De arra is lehetőséget kapok így, hogy esetleg új ízeket kipróbáljak, amit egyébként nem tettem volna.

Ezt a szemléletet – vagyis hogy ne pazaroljunk – a saját háztartásunkban is érdemes bevezetni. Évente a háztartásokban 65 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik fejenként, vagyis a megvásárolt élelmiszerek 10-11%-a végzi a szemetesben. Már a vásárláskor el kellene kezdenünk jobban figyelni arra, mit és mennyit veszünk. Ha pedig otthon észrevesszük, hogy kezd már kicsit fonnyadni a zöldség, vagy éppen utolsó napjait éli egy tejtermék, akkor gyorsan, kreatívan dolgozzuk fel és fogyasszuk el.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.