Riportok

Így spórolhat időt és pénzt a boltban: heti nagybevásárlás okosan

Gazdaságosabb és kényelmesebb egyszerre hetekre feltölteni a kamrát. Ehhez nemcsak az akciókat kell figyelni a boltokban, de tervezni is tudni kell, nehogy elcsábuljunk az árubőségtől, és túlköltekezzük magunkat.

Menüsor és tartalékok

Szánjunk hetente egy este 15 percet arra, hogy kitaláljuk, mit főzünk majd az elkövetkező egy-két héten ebédre vagy vacsorára, és írjuk össze, mi mindenre lesz majd szükség a menühöz. Ezzel párhuzamosan leltározzunk, és nézzünk körül a kamrában, miből mennyink van, mi kezd kifogyni.

A bevásárlólistával elkerülhetjük a fölösleges költekezést. Ne aszerint vásároljunk, mi az, ami nagyon kínálgatja magát a polcokon, hanem tartsuk magunkat a tervhez. Érdemes figyelni az akciós termékek mellett az egyes áruházak nemzetközi heteire is, amelyeken ritka, de hasznos ételeket foghatunk ki. Ezekből hasznos akár több hétre is tartalékolnunk, ha szereti a család.

Alapanyagok készenlétben

Gondoskodjunk arról, hogy a főzés alapanyagaiból soha ne fogyjunk ki. Legyen mindig otthon elegendő olaj, zsír, vaj, margarin, lisztek, tojás. A ripsz-ropsz elkészíthető süteményekhez töltelékre is szükség van, célszerű tehát kakaót, mogyorókrémet, kókuszreszeléket és lekvárokat tartanunk a kamra polcain, a reggelihez is jól jöhetnek. A tejföl és a sajt is állandó szereplő legyen a hűtőben, mert sokféle ételhez kellhetnek.

Amire mindig szükség van

Ne várjunk addig, amíg valami teljesen kifogy! Ha megbontunk egy csomag lisztet, rögtön vegyük meg a következőt, nehogy éppen akkor ürüljön ki a zacskó, amikor szükség van rá. Legyen tartalékunk sóból, cukrokból, zsemlemorzsából, sütőporból, vaníliás cukorból. Kisgyerekes családban „életmentő” lehet a búzadara, azaz a belőle készíthető tejbegríz. Jó, ha van otthon rizs, mert kitűnő köret, de főételként rizottót, édességnek tejberizst, rizsfelfújtat is készíthetünk belőle. Krumpliból is tartalékolhatunk egy-két kilót, lehet belőle sült, paprikás, rakott krumpli, püré, még krumplis gombóc is.

Segítségünk a fagyasztó

Főzeléket bármikor készíthetünk, ha van otthon szárazbab, lencse, sárgaborsó. A fagyasztónkban elfér a zöldborsó, zöldbab, spenót. Szerencsére sok mindent megvehetünk frissen is: brokkolit, tököt, cukkinit, paprikát, paradicsomot, padlizsánt, leveszöldségeket. Ne feledkezzünk meg a húsokról sem. Egy-két héttel előre megvásárolhatjuk a tervezett ételekhez való csirkecombot vagy sertéskarajt, és ha sietünk, nyugodtan süthetünk mirelit panírozott húst, fasírtgolyót vagy bundás karfiolt, gombát, hagymakarikát, a sütőben süthető hasáb­burgonyára pedig sokszor szükségünk lehet.

Sokáig elállnak

A tartós élelmiszerek bármikor kihúzhatnak a bajból, ha valami közbejön, és nem tudjuk elkészíteni az eredetileg tervezett ételeket. A tészták (spagetti, kockatészta, orsótészta, cérnametélt) mindig bevethetők, legyen belőlük tartalék otthon. A hozzájuk jól használható üveges vagy zacskós mártásokból is érdemes egy-két darabot a kosarunkba tenni. Nagy segítséget jelentenek, ha különösen sietős a dolgunk. Jó, ha van otthon majonéz, mustár, ketchup, és mindig adódhat olyan helyzet, amikor jól jön egy-egy konzerv is.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete