Riportok

Ne vegye le a lábáról a nátha: így kerülje el a kellemetlen légúti tüneteket

Az őszi idő magával hozza a légúti betegségek szezonját is. Bár kivédeni nehéz őket, mégis érdemes figyelni a megelőzésükre, és arra, hogy ha mégis elkaptunk egy vírust, könnyebben vészeljük át a fertőzést.

A megfázást, a náthát ugyanis vírusok okozzák – a hideg csak annyiban „bűnös”, hogy a hűvös időben tudnak jobban szaporodni, különösen akkor, ha az orr­üregünk hőmérséklete esik egy-két fokot a megszokott 37 Celsius-fokhoz képest. Az orrunkba pedig a mások által kiköhögött, kitüsszentett, vírusokat tartalmazó folyadékcseppek belélegzésével, vagy az ezekkel fertőzött tárgyak megérintését követően, a kezünkről kerülhetnek be a gyorsan terjedő kórokozók.

Nőknél gyakoribb

Egy átlagember a becslések szerint évente 3-4 alkalommal is átesik valamilyen légúti betegségen, amelyeket akár 200-féle vírus is okozhat. Egyes statisztikák szerint a nők között valamivel gyakoribb a nátha. Ezt a szakemberek azzal is magyarázzák, hogy ők tartózkodnak a legtöbbet gyerekek között, a zárt gyerekközösségek pedig ebben az időszakban a vírusfertőzések melegágyai lehetnek. Ha valamelyik kórokozóval találkozunk, 1-3 nap múlva alakulnak ki a jellegzetes tünetek: a torokfájás, az orrfolyás, a tüsszögés, a hasogató fejfájás, a láz, a köhögés és a fáradtság, az izomfájdalom.

Erősítsük a testünket!

Mivel a náthát okozó vírusok sokfélék lehetnek, és ezek a betegségek ősszel és télen sok embert érintenek, a fertőzéseket nehéz kivédeni. A megelőzésért akkor tehetjük a legtöbbet, ha a saját immunrendszerünket, egészségi állapotunkat tartjuk karban. Fontos, hogy vitamindúsan táplálkozzunk, sok zöldséget, gyümölcsöt, rostot fogyasszunk. A rendszeres mozgás is erősíti a szervezetet, különösen, ha a szabadban végezzük. De legalább ilyen lényeges, hogy amennyire lehet, kerüljük a stresszt, aludjunk eleget, és száműzzük az életünkből az olyan káros szenvedélyeket is, mint amilyen a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. A  rendszeres, alapos kézmosásról nem lehet eleget beszélni.

Mi segít a gyógyulásban?

  • Ha kitörnek rajtunk a tünetek, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem próbáljuk lábon kihordani a betegséget. A testünknek ilyenkor kíméletre, pihenésre van szüksége, és a fertőzés terjedésének is jobb, ha útját álljuk.
  • Fogyasszunk minél több folyadékot, ez felhígítja és segít kiüríteni az orr- és torokváladékot. A forró tea és húsleves a fájós toroknak is jólesik, a patikában kapható forró italporok pedig a kellemetlenségeket enyhítő hatóanyagokat is tartalmazzák.
  • Az orrdugulást feloldhatja, ha párásítunk, és a vízbe egy kevés eukaliptusz vagy borsmenta illóolajat csepegtetünk. Használhatunk orrcseppet is, de ezt 3-4 napnál tovább ne alkalmazzuk, mert függőséghez is vezethet.
  • A C- és D-vitamin támogatja a szervezet működését, sőt egyes kutatások szerint a cink pótlása is felgyorsíthatja a gyógyulásunkat.
  • Jó szolgálatot tehetnek a gyógynövényes, mézes torokcukorkák, valamint egyes gyógynövényekből, például bíbor kasvirágból, hársfából vagy kamillából főzött teák is.
  • Az erős ízű gyömbérről és fokhagymáról úgy tartják, hogy segít legyőzni a náthát.
  • A megfázás alapesetben 3-7 napig tart. Ha a tüneteink ennyi idő után sem enyhülnek, vagy fokozódnak, forduljunk orvoshoz. A vírusokra nem hat az antibiotikum, így az egyszerű náthára felesleges, sőt káros felíratni. Bakteriális felülfertőződés esetén azonban már erre a gyógyszerre is szükség lehet.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete