Egészség Riportok

4+4 jel, hogy túl sok, vagy túl kevés folyadékot iszunk

Jól tudjuk, hogy az egészségünkért mindennap törekedni kell a megfelelő folyadékbevitelre. De mégis mennyi az annyi?

Ez történik, ha alig iszunk

A víz a felnőtt test kb. 60%-át teszi ki – csecsemőknél ez 78%, ami egy­éves korukra 65%-ra csökken –, szükséges az egészséges testsúly fenntartásához, a méreganyagok kiürítéséhez és a testnedvek előállításához. A víz hozzájárul a rendszeres bélműködéshez, az optimális izomteljesítményhez és a szép bőrhöz. Ha nem iszunk elegendő vizet, az kiszáradást okozhat.

Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, akkor bizony többször kell a vizespohár után nyúlnunk:

1. Kellemetlen lehelet
A víz nélkülözhetetlen a nyáltermeléshez, és eltávolítja a baktériu­mokat, így segítve az egészséges íny és fogak fenntartását. A vízhiány gátolja a nyáltermelést, így könnyebben megtelepszenek a baktériumok a nyelven, a fogakon és az ínyen, ami rossz leheletet okozhat. Amennyiben odafigyelünk a kötelező szájhigiénára, mégsem javul a probléma, előfordulhat, hogy nem iszunk eleget.

2. Fakó, száraz bőr
A víz hidratálja és feltölti a bőr­sejteket, arcbőrünk pedig még ragyogóbb és fiatalabb lesz tőle. A kevés folyadék sokat elvehet a bőr rugalmasságából, ami kiszáradáshoz, hámláshoz, ráncokhoz vezethet. Ám nemcsak a  szárazságot orvosolhatjuk az egészséges innivalókkal, hanem a pattanásosodást és más bőrproblémákat is megelőzhetünk vele azáltal, hogy kiürítjük a káros méreganyagokat a szervezetből.

3. Krónikus fáradtság
Az elégtelen vízivás a vértérfogat csökkenéséhez vezethet, így a szív kevesebb oxigént és tápanyagot szállít a szervekbe, beleértve az izmokat is. Ez kimerültséget és energiavesztést okozhat, hiszen a szervezet kevés víz nélkül próbál működni, ami igencsak igénybe veszi. Ha a minőségi éjszakai alvás ellenére folyamatosan enerváltnak és fáradtnak érezzük magunkat, többet kell innunk.

4. Édesség utáni sóvárgás
A kiszáradás egyik fő jele, hogy túlzottan vágyakozunk a magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek után. A szokatlan és hirtelen sóvárgás az édes ételek, például csokoládé, fánk, sütemények és cukorkák után, azt jelezheti, hogy szervezetünknek nagy szüksége van vízre, és valójában nem ezekre az élelmiszerekre. Nemrég ettünk, máris éhesek vagyunk? Lehet, hogy csak egy nagy pohár vizet kell innunk.

Érdekesség

Az egész testünk vízből áll.

Százalékban mérve pontosan ennyiből:

Az agy és a szív: 73%

Tüdő: 83%

Bőr: 64%

Izmok és vesék: 79%

Csontok: 31%

A túlzásba vitt vízivás veszélyei

A felesleges folyadékbevitel legszembetűnőbb és legártalmatlanabb jele, ha túl gyakran kell kimennünk a mosdóba, de bizonyos esetekben súlyos betegségeket, nagy ritkán akár kómás állapotot is okozhat. A hiponatrémia, amit vízmérgezésnek is neveznek, veszélyesen alacsony nátrium- és más fontos elektrolitszintet okoz a véráramban, amely súlyos fáradtsággal, gyengeséggel, illetve erős görcsrohamokkal járhat. A szív-, vese- és anyagcsere-betegségben szenvedők mindenképpen konzultáljanak orvosukkal a helyes fogyasztásról, nekik különösen nagy bajt okozhat a sok innivaló.

Ezek a leggyakoribb jelei, ha többet iszunk a kelleténél:

1. Egész napos,  lüktető fejfájás
A túlzott folyadékbevitel hatására csök­ken a vér sókoncentrációja, a szer­vek pedig megduzzadnak. A fejfájást az okozza, hogy az agy megnövekszik, ezáltal pedig a koponyához nyomódik, lüktető fájdalmat kiváltva.

2. Gyenge és görcsölő izmok
Az egészséges, jól működő test egyensúlyban van. Túl sok folyadék esetén azonban az elektrolitszint lecsökken, ami azonnal kibillenti az egyensúlyból, ez pedig számos kellemetlen tünetet okozhat, beleértve az izom- és hasi görcsöket. A probléma kiküszöbölhető, ha napi egy pohár kókuszvizet fogyasztunk, amely 100%-ban természetes, és tele van fontos elektrolitokkal.

3. Az inger elvesztése
A sok folyadék folyamatosan túltölti a hólyagot, ezért már nem érezzük, mikor is kellene meglátogatnunk a mellékhelyiséget. Vagyis akkor is elmegyünk, ha nem is lenne muszáj, illetve túl sokáig tartogatjuk a vizeletet.
Arra is figyeljünk, ha túl sokszor ébredünk éjjel arra, hogy pisilnünk kell, igyekezzünk lefekvés előtt – minimum egy órával – már nem inni, hogy a vesék éjszaka el tudják látni fontos feladatukat, és az idegrendszerünk is tudjon pihenni.

4. Átlátszó felesleg
Tévhit, hogy az áttetsző vizelet a megfelelő hidratáció egyik legfontosabb jele, hiszen pont az ellenkezőjére utal: valamit nem jól csinálunk. Ha jól és ügyesen iszunk, a vizelet színének a szalmaszínűtől az áttetsző sárgáig kell terjednie.

Tudta?

Egy átlagos felnőttnek naponta 2,5- 3 liter folyadékra van szüksége, de a pontos számot valójában a testsúlyunk és életmódunk határozza meg. Így tudjuk legkönnyebben kiszámolni: adjunk hozzá minden 10 kilóhoz 4 decilitert. Tehát egy 80 kilogrammos ember esetében 3, 2 liter a tökéletes mennyiség. Fizikai megerőltetés esetén, kánikulában, speciális állapotokban – pl. terhesség, szoptatás idején –, vagy betegség (pl. hányás, hasmenés, láz) ideje alatt természetesen növekedik a folyadékszükséglet, de azt is vegyük figyelembe, hogy ennek a 20-30%-át ételek formájában visszük be.

Levesekkel, befőttekkel

Ha jellemző ránk, hogy egész nap nem iszunk elég vizet, akkor igyekezzünk minél több magas víztartalmú ételt fogyasztani. Ilyenek a híg levesek, krémlevesek, befőttek, savanyúságok, pürék, turmixok, zöldségek, gyümölcsök. Együnk almát, narancsot, gombát, szőlőt vagy sárgarépát.

Kiemelt kép: GettyImages

Szöveg: Sinkó Edit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete