Riportok

Nem ördögtől való: Hogyan használjuk okosan a hitelkártyát?

Sokunknak szorul össze a gyomra már a hitel szó hallatán is. Ám az utóbbi időben, amikor hétről hétre emelkednek az árak, bizony előfordulhat, hogy szükségünk lesz egy hitelkártyára, hogy vásárolni tudjunk.

Bár pontos statisztika még nem készült róla, minden bizonnyal növekedett a hitelkártya-használók száma a jelenlegi gazdasági helyzetben. Árva Andrással, a K&H lakossági szegmens marketingvezetőjével annak jártunk utána, mit tehetünk, hogy ne fizessünk rá.

A legkedvezőbb hitel

„Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy nem kell félni a hitelkártya használatától. Ez a legkedvezőbb hitel a piacon. Ha ugyanis okosan, odafigyelve használjuk, van rendszeres jövedelmünk, akkor nem lehet semmi gond. Mondok egy példát: beállítunk bizonyos hitelkeretet a kártyánkra, amit igénybe is veszünk. Ezután 45 napunk van arra, hogy rendezzük a tartozást. Ráadásul nem a teljes összeget kell visszafizetnünk ennyi idő alatt, hanem a tartozás 10 %-át. Amennyiben a megadott határidőn belül valaki ­visszafizeti az összeget vagy legalább egy részét, akkor a bank nem számol fel kamatot” – foglalja össze.

Egyénenként változó a keret

„Természetesen az igénybevétel előtt, ahogy az áruhitelnél és minden egyéb hitelnél, a bank vizsgálja a hitelképességet: megnézik, van-e gyerekünk, van-e egyéb hitelünk, kell-e albérletet fizetnünk, mennyi a fizetésünk stb., és ezek alapján állítják be a hitelkeretet. Ez lehet 100 000 forint, de akár 1 millió is. Itt is van egy éves kártyadíj, stb., de ez kitermelhető a kártya használatával, hiszen a legtöbb bank ad különböző kedvezményeket. Például, amennyiben a hitelkártya terhére vásárolunk, úgy a vásárlások után a pénzintézet bizonyos százalékot visszafizet nekünk.”

Ma már van olyan pénzintézet, ahol áruhitellel is összekapcsolható a hitelkártya. „Egy-két pénzintézet tette lehetővé ezt, ám mivel áruhitelhez viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni, így ezt nem feltétlenül tartom fontosnak. Ráadásul, aki csupán évente 1-2-szer, nagyobb beruházások esetén szeretné használni a hitelkártyát, annak inkább a személyi kölcsönt vagy az áruhitelt ajánljuk” – mondja Árva András.

Bankautomatából készpénzt ne!

Van azonban néhány szabály, amit mindenképpen be kell tartani, hogy elkerüljük a ráfizetést.

„Először is vásárolhatunk a hitelkártyával üzletekben és on­line is, a bankautomatából történő készpénzes felvételt azonban nem ajánlom. Technikailag ugyan nem tilos, ám a kamat ebben az esetben igen magas. A másik, amit nem szabad elfelejteni, az a hitel visszafizetése. Történhet bármi, elveszíthetjük a munkánkat, ám ilyenkor, semmiképpen ne söpörjük a szőnyeg alá a gondokat. Ahogy biztosak leszünk benne, hogy a megadott határidőn belül nem tudjuk visszafizetni a tartozást, úgy ezt jelezni kell a banknak. Ilyenkor kaphatunk fizetéskönnyítést vagy személyi kölcsönt, amelynek segítségével 2-3-4 év alatt kell visszafizetni az összeget.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete