Lélek Riportok

Sötétben tilos a fülhallgató: Rendőr mondja el, hogyan vigyázzunk a gyerekünkre, ha egyedül van úton?

Reggel később kel fel, este korábban megy le a nap. Így a diákoknak sokszor sötétben kell gyalogolniuk a nem mindig jól kivilágított utcákon. Ez pedig több szempontból is veszélyes lehet!

Hiába ismeri a járást, kísértük haza rengetegszer, este, sötétben ­félelmetessé, veszélyessé válhat még a jól ismert út­szakasz is a gyerek számára. Topa Zoltán rendőr őrnagy, ifjúságvédelmi referens segítségével vettük sorra, mire érdemes figyelnünk.

Jól láthatóan

„Alsós gyereket, 10-11 éves kor alatt lehetőség szerint ne hagyjunk felügyelet nélkül hazamenni. Felsős diák, az alapvető szabályok ismeretében, már közlekedhet egyedül, de beszéljük át vele is alaposan a hazafelé tartó utat és a veszélyes pontokat” – tanácsolja szakértőnk.

Sötétben a jól láthatóság is fontos: a fényvisszaverős kabát, táska, cipő sokat segíthet. Főleg a kertvárosban, ahol esetleg járda sincs, és az út szélén kell közlekednie.

A Fül- és fejhallgató tilos

  • A gyerek, még az iskolában, telefonon jelezze a szüleinek, amikor elindul, hogy tudjuk, mikorra várható a hazaérkezése.
  • Beszéljük meg vele, hogy útközben ne telefonáljon, ne használjon fül- és fejhallgatót, mert ezek az eszközök egyrészt felhívhatják a bűnözők figyelmét az értékekre, másrészt elkalandozhat a gyerek figyelme, ami balesetveszélyes helyzeteket okozhat.
  • Érdemes elgondolkodni a telefonon beállított Google-fiókhoz kapcsolható szülői felügyeleti program, applikáció letöltésén, persze mindezt a kamasszal megbeszélve, egyeztetve.
  • Célszerű gyorsbillentyűhöz kapcsolni a gyermek telefonjában a szülő, nagykorú hozzátartozó és központi segélyhívó (112) számát. A gyorsabb hívás érdekében a legfontosabb telefonszámok elé írjunk A betűt.

Időnként változtasson útvonalat!

  • Tanítsuk meg a gyereknek, ha veszélybe kerül, kihez fordulhat, kit értesíthet, mit kell elmondania. Magyarázzuk el, hogyan vegye észre, ha követik, és erre dolgozzunk ki közös reakciót, stratégiát. Például menjen forgalmas helyre, boltba, üzletbe, szóljon bátran egy felnőttnek, kérjen telefonon segítséget. De a legjobb, ha többen, csapatban indulnak haza az iskolából.
  • Beszéljük meg vele: időnként változtasson az útvonalon, hogy ne legyen kifigyelhető. Lehetőség szerint olyan útvonalakat válasszunk, ahol rendezettek a körülmények. Forgalmasabb helyeken csökken az esélye, hogy áldozattá váljon, hisz a bűnelkövető is mérlegel, kockázatot értékel.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, festett útburkolatnál, jelzőlámpával irányított útszakaszon is csak akkor keljen át az úttesten, ha meggyőződött arról, hogy az autós, motoros valóban megállt, és megadja az elsőbbséget, mert a gyalogos-átkelőhely sem mindig nyújt alapvető biztonságot.

Riasztó

A szakember szerint akár érdemes lehet beszerezni egy, az önvédelmi boltokban kapható, hangos, magas frekvenciával dolgozó személyvédelmi riasztót is. „Ez a hasznos szerkezet alapvető védelmet nyújthat, felhívhatja a környezet figyelmét a gyermekre, könnyen elrejthető, bárhova rögzíthető és az értéktárgyhoz is kapcsolható.”

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete