Egészség Riportok Uncategorized

Sokat hullik a haja és sápadt? Ennek az ásványi anyagnak a hiánya lehet a felelős

Valóban érdemes rá odafigyelni, ha gyakran teszik fel nekünk ezt a kérdést. A sápadtságnak lehet banális oka, amit könnyen orvosolhatunk, de állhat mögötte hiánybetegség is.

Ha egy vitamin mégis kimarad

Nagyjából tisztában vagyunk azzal, milyen tünetekkel jár, ha nem táplálkozunk egészségesen és kiegyensúlyozottan, ha a szervezetünkbe nem kerül elég vitamin. Főleg ilyenkor, télen ügyelünk arra, hogy a C-vitamin-tartalmú ételek, italok ne hiányozzanak az asztalunkról, de a D-vitamin, a magnézium és a kalcium beviteléről is gondoskodunk. És lehet, hogy ilyenkor egyvalami, egy fontos ásványi anyag kimarad, mert a hiányának tünetei nagyon hétköznapiak, könnyen a téli kimerültségre foghatók.

Csupa kellemetlenség

Olyan a világ körülöttünk, hogy nincs mit csodálkozni azon, ha hol az egészségünk, hol a gyerek iskolai jegyei, hol a férjünk magas vérnyomása miatt nyugtalankodunk. A hajkefén egyre több hajat találunk, a körmünk jobban töredezik, de ezt arra fogjuk, hogy itt a tél, egyre kevesebb a napsütés. Mire a munkából hazaérünk, fáradtak, kimerültek vagyunk, de hát ez is amiatt van, mert délután 4-re besötétedik. Valahogy fázósabbak lettünk – gondoljuk, mert a fűtést takarékosan visszafogjuk, és különben is, a didergés a téli hangulat része. Mindez valóban kellemetlen, de azon már érdemes elgondolkoznunk, ha mindezeken túl a szokottnál is feledékenyebbek vagyunk, másoknak is feltűnik a sápadtságunk, ránk tör az a bizonyos „nyugtalanláb-szindróma”, amikor muszáj a lábainkat megmozgatnunk, vagy ha beverjük a karunkat-lábunkat az ajtóba, csúnya véraláfutás alakul ki.

Főleg a nők figyelmébe

Ilyenkor már érdemes arra gyanakodni, hogy a szervezetünkben esetleg nincs elég vas, és ez sajnos könnyen lehet, mert a vashiány szinte népbetegség, az emberiség 60-80 százaléka érintett. Nevezhetjük civilizációs kórnak is, mert az egyoldalú étkezéstől, a gyakran fogyasztott gyorséttermi menüktől, az egészségtelen ételektől alakulhat ki. Ha megfelelő a bevitt vas mennyisége, a felszívódását akkor is akadályozhatják a gyomorsavtermelést gyengítő gyógyszerek (reflux esetén) vagy táplálkozási érzékenységek, mint a cöliákia, de a magnézium és a kalcium is. Vashiány esetén az oxigén rosszabbul tud eljutni a szövetekhez, a szervezet kevesebb hemoglobint állít elő, vérképzési zavarok keletkeznek, gyengül az immunrendszer. Mindez elsősorban a nőket érinti, különösen a menstruáció idején, ha erősebb a vérzésük. De a vegetáriánus vagy vegán étrend híveinek is gondoskodniuk kell a megfelelő vaspótlásról, hiszen éppen azokat az élelmiszereket vonják meg maguktól (máj, vörös húsok), melyekben sok van ebből a fontos ásványi anyagból.

A vashiány napja – november 26.

A kezdeményezés a világon több mint másfél milliárd embert érintő hiánybetegségre hívja fel a figyelmet, ami valójában mindkét nemet érintheti kortól függetlenül. A vas nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez, és tartós hiánya vashiányos vérszegénységhez vezethet. Ekkor a tünetek már súlyosabbak: heves szívdobogás, fülzúgás, légszomj jelentkezhet. A vashiányt legjobb megelőzni, de ha már kialakult, orvosi segítséggel sikeresen kezelhető vasban gazdag táplálkozás melletti vaspótlással.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete