Otthon

Nyár végi munkák a kertben: most kell felkészíteni a talajt a tavaszi színpompára

Augusztusra a talaj és a növények egyaránt kimerülnek. Ahhoz, hogy a kertünk továbbra is ragyogjon és terméssel örvendeztessen meg minket, mindenképp tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

A kert augusztusi tápanyagpótlása ahhoz hasonlítható, mint amikor mi is vitaminokat szedünk és extra folyadékot iszunk a nehezebb időszakokban. A különféle növényeknek azonban más-más gondoskodásra van szükségük, hogy szépek, termékenyek maradjanak. Lássuk, mire reagálnak a legjobban!

Mitől lesz szép a gyümölcs?

A forró nyárban a gyümölcsfákat heti két-három alkalommal is öntözni kell. Legjobb a mélyöntözés, amit csepegtető öntözéses vagy áztatásos technikával érhetünk el. Ezt lehetőleg kora reggel végezzük, hogy minimalizáljuk a víz párolgását. A melegben sokat jelent a mulcsozás is, mert segít megőrizni a talaj nedvességtartamát és védi a gyökereket a magas hőmérséklettől. 5-10 centis mulcsréteggel megelőzhetjük a gyökerek rothadását. Érdemes árnyékoló védőhálót is használni, ami megóvja a gyümölcsfákat a közvetlen napfénytől. Tápanyag-utánpótlásként szerves trágyák vagy komposzt használata ajánlott. Kiegészítő tápoldatokkal pedig biztosíthatjuk a mikroelemeket, például a vasat, a cinket, a magnéziumot: ezek elengedhetetlenek a gyümölcsök egészséges fejlődéséhez. Fontos, hogy időről időre ellenőrizzük a kártevők jelenlétét, és ha találunk ilyet, permetezzünk ellenük, mert a kánikulában óriási pusztítást tudnak okozni. Nyári metszéssel ritkíthatjuk a lombkoronát, hogy kevésbé tudjanak megtelepedni. Jó ötlet a talaj rendszeres lazítása is, ezzel biztosítva annak vezetőképességét.

Hagyjuk hosszabbra a füvet!

Végezzünk gyakran gyepszellőztetést tüskés hengerrel, ez a tápanyagok mélyre jutásában segít. Vékony réteg komposzt kiszórása és a könnyen oldódó, szerves trágyák is is javítják a talaj szerkezetét. Az utóbbiakkal azonban vigyázzunk: csak mérsékelt mennyiség jusson be belőlük. Ha túl sokat kap a gyep, akkor extrán vízigényes lesz.

A napfényes órákban árnyékoljuk a gyepszőnyeget napvitorlával vagy napernyővel, hosszú távon pedig fontoljuk meg árnyékot adó fák és cserjék ültetését. Ami a fűnyírást illeti: kánikulában érdemes kicsit hosszabbra, 5-7 centisre meghagyni a  szálakat, hogy egymásnak is adjanak némi árnyékot. A fű esetében is fontos, hogy korán reggel vagy késő este öntözzünk, legalább hetente 2-3 alkalommal.

Komposzt segíti a veteményest

A nyár vége már nem kedvez a veteményeknek, de sokan vannak, akik ilyenkor is elhivatottan próbálkoznak a termeléssel. Most már szárazságtűrő zöldségeket érdemes nevelni, amilyen például a paradicsom, a paprika és a padlizsán. A beforgatott szerves trágyának vagy komposztnak ezek a növények is nagyon örülnek, a jól sikerült tápanyag-utánpótlás megfelelő öntözés mellett akár hetekre megoldja a termésérlelés kérdését.

Amikor a veteményeskertünk szemmel láthatóan „ki van éhezve”, alkalmazhatunk folyékony tápoldatot is, ez nagyon hamar kifejti jótékony hatását. A kártevők sajnos nyáron is imádják a zöldségnövényeket, így naponta vizsgáljuk át a területet. Ha jelen vannak, védekezzünk ellenük, de csakis olyan szerrel, ami a termésünk fogyaszthatóságát nem befolyásolja. Erről a kertészetekben, gazdaboltokban érdeklődhetünk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének további jó tanácsait ide kattintva olvashatja.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: adobestock