Riportok

Gyerekbiztos kert nem létezik, de a komposztáló és a palántázás lehet jó közös móka

Ha kisgyerek van a családban, a kert kialakításakor az ő igényeire és biztonságára is figyelnünk kell – különösen most, hogy elkezdődött a nyári szünet.

Rossz hírrel kell kezdenünk: a teljesen gyerekbiztos kert egy nagy gyepfelület lenne, huppanók és növények nélkül. Ez viszont érthető módon egyáltalán nem vonzó a kicsik számára. A legjobb, amit tehetünk tehát, ha kompromisszumra törekszünk. Mindenképpen el kell helyeznünk érdekes részleteket, hogy a gyerek szeressen kint lenni az udvaron, és ne a szobában nyomkodja a kütyüket.

Mit ültessünk?

Ellenálló, gyerekbarát kertbe ültethető például a hibiszkusz, a muskátli, a füge, a gránátalma, a szamóca, a babér, a napraforgó, a sarkantyúka, minden fűszernövény, a juharfa, a törökmogyoró, a jezsámen, az orgona vagy a tüskétlen szeder.

Jó ötlet a mászófa

Remek móka az alacsonyan elágazó fa, amire fel lehet mászni. Kiválóan alkalmas erre a diófa, a gyümölcsfák, de tiszafát semmiképpen ne telepítsünk, mert a termésburkán kívül minden része mérgező. Közösen is ültethetünk facsemetét, bár erre felmászni még évekig nem lehet. Készüljünk fel egy esetleges leesésre, soha ne hagyjunk a fa alatt szerszámokat, talicskát!

Komposzt-kísérletek

A legegyszerűbb komposztáló is izgalmas természettudományos kísérlet a gyerekek számára. A kupacon megjelenő, annak lebontását végző rovarok és giliszták érdekes látványt nyújtanak, egyúttal segítik a kicsiket a környezetük megismerésében. A komposzt felhasználásával környezettudatos gazdálkodásra nevelhetjük őket. A levágott fű összegereblyézésében, majd komposztba hordásában pedig már ők is tudnak segíteni.

Vidám veteményes

Alakítsunk ki a kertben egy kisebb részt veteményesnek, ahol gyakorolhatjuk a gyerekekkel a zöldség- és gyümölcstermesztést. A zöldborsó, a sárgarépa, a retek és a cékla már elsőre is biztos sikerélménnyel kecsegtet, de paradicsomot is ültethetünk. Ezek gondozása, öntözése ideális feladat a kicsiknek.

Óvatosan a permetezéssel!

Sajnos gondolnunk kell a növényvédelemre is, hogy a termesztett dolgok valóban eljussanak a fogyaszthatóságig. A gyerekek, amint meglátják az érő gyümölcsöt, zöldséget, nem biztos, hogy elfogadják, hogy a permetezés miatt néhány hétig még nem ehetik meg őket. Így kizárólag gyorsan, néhány nap alatt lebomló, vagy biogazdálkodásban is engedélyezett szereket használjunk. Ilyenek például a növényiolaj-tartalmú készítmények. Legjobb, ha a kezelt területet pár napra el tudjuk keríteni a gyerekek elől.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen!
Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete