Egészség Riportok

Nyugalom a gyomornak: természetes savlekötőkkel enyhíthetők a reflux tünetei

Étkezések után sokan küzdenek gyomorégéssel. Nyáron talán könnyebb kímélő étrendet tartani, bár ilyenkor meg a savas gyümölcsök, zöldségek okozhatnak gondot. A rendszeresen jelentkező panaszok refluxbetegségre is utalhatnak.

Ha a gyomortartalom fekvő helyzetben visszajut a nyelőcsőbe, irritálja annak nyálkahártyáját. Az ennek hatására fellépő gyulladást éli meg az ember gyomorégésként, amit refluxbetegségnek hívnak. Mi áll ennek hátterében, mi okozhatja, hogyan tudjuk csökkenteni a tüneteket, mit tehetünk ellene? Ezekre a kérdésekre dr. Virág Zsolt, a Mária Medical gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa segít nekünk válaszolni.

„Reflux, azaz a gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutása egészséges emberekben is jelen van, ezért ettől nem kell megijedni. Betegség akkor alakul ki, ha ezen refluxos epizódok száma megemelkedik, illetve egy-egy epizód idejének hossza megnyúlik. Ilyenkor a nyelőcső a szokásos tisztulási mechanizmusával sem képes a gyomortartalom eltávolítására. Emiatt pedig kialakul egy olyan környezet, amely a nyelőcső hámja számára nem ideális, és ez a nyelőcső megbetegedéséhez vezet” – magyarázza a szakorvos.

Mi állhat a reflux hátterében?

„Okozhatja a belek motilitászavara (pl. a puffadás), elhízás, rostszegény étkezés, kevés folyadékbevitel, szorulást okozó gyógyszerek. Megnövekedett gyomorsav mennyisége esetén könnyebben jut vissza az étel a nyelőcsőbe, de ugyanez igaz a gyomor gyulladásos betegségei esetén, szénsavas italok, túl fűszeres ételek fogyasztása után. Ugyanakkor refluxbetegséghez vezethet a nikotin és a füst is” – mondja Virág doktor.

A már kialakult betegséget nem szabad elhanyagolni, minél hamarabb kezelni kell. Ha panaszunk van, ne halogassuk, forduljunk orvoshoz. A nyálkahártya sérülése ugyanis először gyulladáshoz, majd hámhiányhoz, fekélybetegséghez vezethet. Végső esetben a nyelőcső szűkülete is kialakulhat, de a daganatos betegségek kockázata is emelkedhet.

A mértékletesség a megelőzés kulcsa

A reflux nem öröklődő betegség, hanem egy civilizációs ártalom. Éppen ezért a kialakulásának a kockázatát jelentősen csökkenti, ha rendszeresen mozgunk, nem hízunk el, odafigyelünk az étkezésre, nem dohányzunk, nem fogyasztunk túl gyakran szénsavas italokat, tömény alkoholt.

„A betegség elkerülésére a mértékletesség a legkézenfekvőbb tanács a táplálkozásban. Egészséges embernek nem kell kerülnie semmilyen egészséges ételt vagy italt. Amikor valamilyen élelmiszer fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz, javasolt annak okát tisztázni, illetve fogyasztását kerülni” – tanácsolja a szakember.

Természetes savlekötők

Amikor már kialakulnak a tünetek, a betegséggel együtt járó gyomorégést és puffadást a gyógyszeres kezelés mellett diétával lehet a legjobban kezelni. Az orvos a következőket javasolja:

A fűszeres, zsíros ételeket mindenképpen kerülni kell, amit nagy melegben szerencsére nem is kívánunk, megkönnyítve ezzel a diétát.

Ugyanakkor nyáron sok friss zöldség, gyümölcs kapható, amelyekből zöldségkrémet, főzeléket, salátát, a gyümölcsökből turmixot és gyü­mölcssalátát is készíthetünk. A magas savtartalom miatt érdemes a zöldségeket és gyümölcsöket valamilyen magasabb rosttartalmú pékáruval, keksszel, olajos magvakkal, esetleg tejtermékkel együtt fogyasztani a tünetek elkerülése érdekében.

Fontos továbbá, hogy ne fűszerezzük túl az ételt.

Ne együk magunkat pukkadásig.

És semmiképp ne együnk lefekvés előtt 3 órával.

Az előbbiekben említetteken kívül kerüljük a savas ételeket, mint a grépfrút, a narancs, a paradicsom vagy az ecet, illetve a koffeintartalmú italokat.

Számos élelmiszer, leginkább a magas fehérjetartalmúak, közömbösítik a gyomorsavat. Egy pohár tej, joghurt, sajtok, sovány hús, hüvelyesek, tojás fogyasztásával csökkenthetjük a gyomorsavtartalmat.

Léteznek gyógynövények is, amelyek segíthetnek a panaszokon, ám ezeket szakértőnk szándékosan nem sorolja, mert fogyasztásukat csak kivizsgált refluxbetegség esetén a kezelőorvossal egyeztetve javasolja.

Tünetek nélkül

A gyógyuláshoz az életmód és a táplálkozás megváltoztatása mellett a kiváltó okokat is célszerű megszüntetni. Amennyiben meg tudjuk nevezni és ki tudjuk küszöbölni a kiváltó okot, akkor

mellett a betegség teljesen gyógyítható. Ha nem szüntethetjük meg az okot, akkor diéta és gyógyszeres kezelés mellett legtöbbször a beteg panaszmentessé tehető.

Valóban segít a lúgosítás?

Elterjedt a refluxtól szenvedők táborában az a hiedelem, hogy ha lúgosítják a szervezetüket, megszűnnek a panaszaik. Szakértőnk azonban merőben más véleményen van. „Szervezetünk optimális működéséhez egy állandó pH-értékre van szükségünk. Hogy ez mindig meglegyen, a vesénk és a tüdőnk állandó felügyelet alatt tart minket, és a legkisebb változásra korrekció­val reagál. A pH-értékünk megváltoztatására tett minden kísérletünk ezért kudarcra van ítélve. Ha mégis sikerülne (például nagyon szapora légvételekkel), az jelentős klinikai tüneteket okozna. Nem javaslom senkinek, hacsak nem akarja magát kifejezetten rosszul érezni” – véli dr. Virág Zsolt.

Vizsgálat

A refluxbetegség valódi okait 100 százalékos bizonyossággal csak gyomortükrözéssel lehet kideríteni. Ilyenkor az orvos egy műszer segítségével belenéz a gyomorba, és szabad szemmel látja az azon lévő esetleges elváltozásokat, sőt egyúttal szövetmintát is vehet. Bár a kilélegzett levegő vizsgálatával ellenőrizhető a helicobacter pylori túlzott jelenléte, amely szintén panaszokat okozhat, röntgennel feltérképezhető az esetleges fekély, a sejtszinti eltérés kimutatására azonban ezek a módszerek nem alkalmasak. A gyomortükrözéstől azonban nem kell félni, hiszen megfelelő érzéstelenítéssel, műszerrel egy jó szakember fájdalommentesen végzi el a vizsgálatot.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete