Lélek

Gyepszellőztetés, permetezés, metszés: ezek a kerti munkáknak van most itt az ideje

Ilyenkor, március közepén már nem tétlenkedhetünk, hiszen kihagyhatatlan teendőink vannak a kertben. Kiszel Péter kertészmérnök szakértőnk összefoglalja a legfontosabbakat.

Újítsuk meg a gyepet!

A besűrűsödött, ledöngölt vagy mohás fűfelületet szellőztetni kell. Erre kis helyen elegendő egy szellőztetőgereblye, nagyobb felületen viszont késes vagy acélrugós gép szükséges. Ezek fellazítják a felső talajréteget, felszaggatják a mohát, és megdolgozzák a fűcsomókat, bokrosodásra serkentve őket. Nem kell félni, a művelet az egészséges, ép füvet nem tépi. A kopasz foltokat szellőztetés után lehet felülvetni. Adagoljunk komplex műtrágyákat, melyek tápanyaggal látják el a gyepet. Egyes készítmények vegyszermentesen érik el a mohásodásgátló hatást.

Elmaradhatatlan a permetezés

Sokan ódzkodunk a vegyszerektől, de ma már számos olyan is kapható, amelyik az ökológiai termesztésben is használható. Többek között ilyen a Bordói lé + kén, és az olajos rézkén. A tavaszi lemosó permetezéssel várjuk meg a tartós, legalább 10 fokos hőmérsékletet, így lehet a legeredményesebb. Csapást mérhetünk a gombák, rovarok kertben áttelelő példányaira, így gyérítve őket és gátolva a szaporodásukat. A műveletet lemosásszerűen végezzük! A lehullott lombot gereblyézzük össze és semmisítsük meg, hiszen bőven lehet benne még élő kártevő.

TIPP

Ültessünk kétnyári növényeket, igazán jól mutatnak! Jó választás az árvácska, a százszorszép, ezek akár balkonládába vagy kerti ágyásba ültetve is hálásak. Fontos, hogy ezeket csak a fagyok elmúlta után telepítsük.

Nézzük meg, mivel dolgozunk!

Mielőtt hozzáfognánk a munkához, vizsgáljuk át a meglévő kerti eszközein­ket, élezzünk, javítsunk nyelet, olajozzunk, hogy a kerti szerszámaink biztonságosan és jól működjenek. Így elkerülhetjük a baleseteket, és a növényeken végzett munka is szebb, eredményesebb lesz.

Tavaszi „ruhát” a telelőkre!

Itt az ideje, hogy levetkőztessük a téli fagyok ellen takart rózsákat, és a mediterrán növényeket. A rózsát kitakarás után meg kell metszeni, ügyelve a törött, sérült részek eltávolítására. Műtrágyát is szórhatunk a földjére. Gereblyézzük is bele, így egész évben tápanyaggal látja el a virágot.

Időzítsük a metszést!

A csonthéjas gyümölcsfák metszésével várjuk meg a rügyfakadást, a pirosbimbós állapotot, a hajtáson virágzó cserjéinket – mint a nyári orgona, a selyemmirtusz, a mályvacserje és társaik – viszont már metszhetjük. Az aranyvesszőt és a júdásfát azonban nem szabad bolygatni: ezek vesszőn nyílnak, tehát metszéskor a virágokat vágnánk le.

Vessünk, palántázzunk!

Márciusban, 18-20 fokos helyiségben vessük el a később palántaként a kertünkbe kerülő paradicsom, paprika, padlizsán magját. Vethetünk egynyári növényeket is, amilyen a büdöske, a kúpvirág vagy a kakastaréj. Használjunk magvető földkeveréket és tejfölöspoharat, vagy mélyebb tálcát, dobozt. Fúrjunk lyukat az aljukra, hogy ne fülledjen be a talaj.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete