Riportok

Pécsett él a pápák kertésze: Alessandro Ferenc pápának még főzött is, akinek különleges virág volt a kedvence

II. János Pál, Benedek és Ferenc pápa kertjeit is gondozta Alessandro, az olasz mester­kertész, aki most Pécsett él.

A papagájvirág volt a kedvence II. János Pál pápának, Benedek pápa a rózsákkal szegélyezett kertben érezte jól magát, Ferenc pápa azt szerette, ha szépen nyíltak a hajtások. Reali Alessandro olasz mesterkertész 27 éven át dolgozott a Vatikánhoz tartozó Castel Gandolfo parkban. Most Pécsett él feleségével és két gyermekével.

Több száz jelentkezőt győzött le

Hol máshol találkozhatnánk Alessandróval és feleségével, Zengő Ágnessel a nyári napsütésben, mint egy nagy kertben? Alessandro mesél, Ági tolmácsol. Ugyan a férfi már több mint két éve él Pécsett, még nem beszéli folyékonyan a magyart, érteni viszont mindent megért, és már mondja is a hitvallását, mely szerint a természetet mindig természetes úton lehet gyógyítani.

Öt év ingázás után költözött családja kedvéért Pécsre

„Ezt már azelőtt hangoztattam, hogy én gondoztam a szentatyák kertjét. És talán éppen ennek köszönhetem, hogy én lettem a szerencsés kiválasztott, közel 30 évvel ezelőtt – meséli Alessandro. – Egy Róma melletti kisvárosban nőttem fel, mindig imádtam a növényeket. Fia­talon saját faiskolát alapítottam, ahonnan egy római kardinálisnak rendeltek egy cserepes virágot. Később aztán személyesen mentem ellenőrizni a növényt, és ő a bizalmába fogadott. Felajánlotta, hogy dolgozzak a Vatikánban, ám csak később éltem a lehetőséggel. Amikor pályáztam a kertész állásra, rajtam kívül még több százan jelentkeztek. Egy háromnapos próbán kellett teljesítenünk, hogy felmérjék a tudásunkat. Minden létező virágot, fát és növénybetegséget ismerni kellett. A megmérettetés végén hárman maradtunk, és végül engem választottak. A próba valóban nehéz volt, hiszen a szakmai dolgokon túl vallási kérdésekre is tudni kellett a választ, és három generációra visszamenőleg a családom feddhetetlenségét is megvizsgálták.

Ferenc pápának még főzött is

Alessandro gyakran találkozott a pápákkal, akiknek a vezetése alatt dolgozott. Igaz, a kertben sosem kerültek kapcsolatba, hiszen a szentatyák csak egy leválasztott részen sétálhattak, de a kertész máshol együtt lehetett a katolikus egyház első embereivel.

„Emlékszem, egy szentmisén mellém ült Ferenc pápa, sőt még főztem is neki egy alkalommal, amikor a munkatársak együtt kirándulhattak vele. Egyszerű olasz ételt készítettem, és nagyon ízlett a szentatyának, ami azért is nagy szó, mert nagyon szereti a hasát. Benedek pápával pedig titkos kiránduláson is voltam, amiről csak négy ember tudott. Hogy merre jártunk, azt nem árulhatom el, és személyes dolgokról nem beszélgethettünk, hiszen ilyenkor a pápa imádkozik. De vele lehettünk. Benedek nagyon szerette a rózsákat, Ferenc pápa viszont sajnos csak ritkán látogatott hozzánk a parkba, viszont elődjük, II. János Pál sokat volt a kertben, ráadásul nagy kedvence volt a papagájvirág, akárcsak nekem” – nevet, majd megjegyzi, sok olyan szentmisén volt, amit a Vatikánban dolgozóknak tartottak, és a különleges alkalmakból bőven kijutott az olasz kertészmesternek is.

Titkos kirándulásra ment Benedek pápával

A vatikáni kertben szedett csokrot

Egy nyaraláson mégis min­dent feledtetett vele az a stoppoló lány, aki később a felesége, majd gyermekei anyja lett, és aki miatt egyszer és mindenkorra búcsút intett Szent Péter székének. „22 éve találkoztunk – veszi át a szót Ági. – Egy nyaralás alatt a pénzünk fogytán volt, és Horvátországban stoppoltunk a barátnőmmel, amikor Alessandro megállt, és felvett minket. Udvarias volt, elvitt a kempingbe, utána pedig meghívott vacsorázni. Így indult a kapcsolatunk.”

Ági akkoriban bábszínészként dolgozott Pécsett. Alessandro egyre gyakrabban utazott a szerelméhez, mígnem a lány kiköltözött hozzá Rómába. Volt, hogy Alessandro a vatikáni kertből vitt neki virágcsokrot.

A friss házaspár szolgálati lakásban élt, két gyerekük született, egy fiúk és egy lányuk, az idősebb ma 18, a fiatalabb 14 éves. Mindketten beszélik az olasz és magyar nyelvet. De Ágit Pécsre húzta vissza a szíve, ezért a gyerekekkel néhány éve hazaköltözött. „Öt évig ingáztam Rómába, végül azt mondtam: nekem a családom a legfontosabb, és ha ők Pécsett érzik jól magukat, akkor ott fogok élni velük – meséli Alessandro. – Két éve költöztem Magyarországra, azóta magánkertészként dolgozom, kerteket tervezek, beteg fákat gyógyítok, sőt a pécsi megyéspüspök, Felföldi László kertjének szépítésével is foglalkozom.”

Saját biopermetszer

A vatikáni kertész titka a növényvédő szerekben áll. Alessandro maga készíti a 100 százalékban természetes hozzávalókból a permetszert, amivel a virágokat és fákat kezeli. Fokhagymát, ecetet, erős paprikát és repceolajat tesz bele, így próbálja megmenteni a kivágásra ítélt fákat is.

Fotó: Pintér Márta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete