Lélek Riportok

Egyetlen anya sem tért még vissza a gyermekéért: így működnek a hazai babamentő inkubátorok

Minden bizonnyal élete legnehezebb döntését hozza meg egy anya, amikor arra kényszerül, hogy lemondjon a kisbabájáról. Ha egy babamentő inkubátorban hagyja a gyerekét, névtelen maradhat, a kicsinek azonban esélyt ad arra, hogy szerető családban nőjön fel.

A legtöbbször hajnalban szólal meg a csengő, amely azt jelzi, hogy valaki kisbabát hagyott az inkubátorban, meséli dr. Székely Emőke, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai kórházának osztályvezető főorvosa. „Hihetetlen adrenalinlöket ez: azonnal indulunk a babáért, amikor halljuk a riasztást” – teszi hozzá Vajdics-Juhász Krisztina főnővér, aki kollégáival együtt az inkubátor 2009 óta tartó történetében már 11 baba megmentésében vett részt. Legutóbb idén októberben helyezett el édesanyja egy mindössze néhány órás kislányt az inkubátorban, aki a Krisztina főnővérrel együtt érte érkező nővér után a Hel­ga nevet kapta. Természetesen a kórház által adott ne­vet később, az örökbefogadáskor a szülők megváltoztatják.

Dr. Székely Emőke, a Madarász utcai kórház osztályvezető főorvosa

Nem indul eljárás az anya ellen

Fontos tudni, hogy az inkubátornál álló szülőanyát senki nem láthatja, teljesen névtelen maradhat. Maga az inkubátor egy téglafal mögött, a kórház területén áll, az utca felől csak az ajtaja nyitható a falba vágott ablakon keresztül. A benne lévő kamera pedig az inkubátor belsejét mutatja, így az intenzív osztály dolgozói csak magát a kisbabát láthatják, semmit sem tudnak arról, ki helyezte őt az inkubátorba. És bár magát az eseményt jelezni kell a gyámhatóság mellett a rendőrség felé is, nem indul eljárás az anya kilétének megállapítására. Ha tehát valaki bármilyen magánéleti krízis miatt titokban hozza világra gyermekét, és lemond róla, a legjobb, amit tehet, hogy egy inkubátorban hagyva egy gyermekkórházra bízza, nem veszélyeztetve az egészségét.

„Tisztelettel gondolunk ezekre a szülőanyákra – mondja dr. Székely Emőke – hiszen rendkívül nehéz döntést hoznak, ám a lehető legtöbb esélyt adják az újszülöttnek, mert olyan helyre viszik, ahol addig is vigyáznak rá, amíg családba kerül.”

Hat hétig még meggondolhatja

Országos szinten száznál is több baba életét mentették már meg a babamentő inkubátorok. De vajon mi történik a kicsikkel, amikor a kórház átveszi a gondozásukat? „Először is hozzánk, az intenzív osztályra kerül a kisbaba. Egy azonnali állapotfelmérést és köldök­ellátást követően megmosdatjuk, hiszen sokszor még magzatmázasan érkezik, ezután kerül sor a további vizsgálatokra, amelyek elárulják, milyen egészségi állapotban van. Sor kerül például egy általános labor- és bakteriológiai vizsgálatra, ultrahang- és kardiológiai vizsgálatra” – sorolja a főorvosnő a rutint. Megjegyezve, hogy túlnyomó többségben teljesen egészséges kisbabák érkeznek az inkubátorba, annak ellenére, hogy valószínűleg gondozatlan várandósságból születnek.

Egy téglafal is takarja az anyát, amikor beadja az ablakon át a babát

Dr. Székely Emőke azt is elárulja, hogy az eddig rájuk bízott újszülöttek életkora néhány órástól nagyjából 5 naposig terjedt. Az egészséges babák 24-48 óráig maradnak az intenzív osztály gondozásában, ezután kerülnek át a csecsemőosztályra. Eközben a gyámhatóság már megkapja a jelzést, és értesíti a lehetséges örökbe fogadó szülőket.
Az inkubátorban hagyott babák örökbefogadása mindig a zárt örökbefogadás szabályai szerint zajlik, hiszen a szülőanya ismeretlen. Elvileg ugyan 6 hétig meggondolhatja magát, de eddig még egyetlen anya sem tért vissza a babáért.

„Ha mégis megtörténne, DNS-vizsgálattal kellene igazolnia, hogy valóban az ő gyermeke az újszülött” – mondja a főorvosnő, aki azt is hozzáteszi: „amikor a média hírt ad arról, hogy baba érkezett hozzánk, rengeteg telefont kapunk olyanoktól, akik szívesen örökbe fogadnák a kisbabát. Ám az örökbefogadás a gyámhatóság hatásköre, nekünk erre semmilyen ráhatásunk nincs”.

Korábban a csecsemőosztályról már az örökbe fogadó szülőkkel távozott az újszülött, egy újabb szabály értelmében azonban most először csecsemőotthonba kerül, és onnan vihetik el az örökbe fogadó szülei.

Krisztina főnővér legutóbb októberben talált babát az inkubátorban

Visszalátogatott ötévesen a kislány

Vajdics-Juhász Krisztina főnővér arról is beszámol, milyen leírhatatlan érzés, amikor baba érkezik. „Az inkubátornak otthont adó kis épület fűtött, és magának a szerkezetnek is van saját fűtése, hogy a baba a lehető legkomfortosabb körülmények közé kerüljön addig is, amíg a kezünkbe nem vesszük. Ez természetesen csak néhány percet vesz igénybe: amikor az anya megnyomja a jelzőcsengőt, már indulunk is, néhány perc alatt megtesszük az odáig vezető távolságot. Természetesen egy ilyen pici baba mindenkiből azonnali rajongást vált ki, itt, az intenzív osztályon, majd a csecsemőosztályon is. Többször is előfordult már, hogy az örökbe fogadó szülők távozás előtt eljöttek az osztályra, és megköszönték a munkánkat – ettől mindenki különösen meg szokott hatódni” – mesél az eddigi tapasztalatokról.
Dr. Székely Emőke hozzáteszi: „van olyan ápoló kollégánk, aki azóta is tartja a kapcsolatot annak a picinek az örökbe fogadó családjával, akit ő hozott be a kórház inkubátorából”. Vajdics-Juhász Krisztina pedig a Madarász utcai kórház inkubátorának egyik legmegkapóbb történetét idézi fel.

„Az egyik »kislányunk« ötéves korában látogatott el hozzánk a családjával. Az örökbe fogadó szülők elmesélték neki, hogyan került hozzájuk, és megmutattuk neki az inkubátort is. Megható és örömteli volt hallani, milyen szépen beszéltek a szülők a származása történetéről, és milyen tisztelettel említették a szülőanyját is. Ilyenkor érezzük, hogy nemcsak az az életmentés, amikor egy beteg kisgyereket sikerül meggyógyítanunk, hanem az is, amikor a babamentő inkubátorból az újszülött egy szerető családba kerül.”

Fotó: Pintér Márta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete