Konyha Otthon

Nekünk is lehet biokertünk: így fogjon neki az egészséges termesztésnek

Gyorsan változó világunkban egyre fontosabb a vegyszermentes termesztés. A biokertészkedés nem boszorkányság, a konyhakertben is gyakorolhatjuk.

Hogyan alakítsuk át kiskertünk művelését úgy, hogy minél közelebb kerüljünk a vegyszermentes, mégis egészséges és ízletes terméshez? Ha nyitottak vagyunk a változásra, mindez egy kis odafigyeléssel, ráfordítással megvalósítható.

Segítenek az állatok

Jó ötlet az énekesmadarakat a kertünkbe csalogatni. Gondoskodjunk arról, hogy legyen vizük, ők pedig cserébe távol tartják a hernyókat, csigákat, szúnyogokat. Ha a szabad területekre réti virágokat vetünk, azok vonzzák a méheket – ezért a gyümölcsösünk lesz majd nagyon hálás.

Gyomok ellen kapálás, takarás

A gazt gyomirtó helyett kapálással, takarással, mulcs kihelyezésével szoríthatjuk vissza. Takaráshoz a fenyőkéreg, a faapríték, de a fűnyíró fűgyűjtőjéből származó fű is alkalmas. Ez utóbbi magas hőmérsékleten képes bomlani, ezért csak parlagon lévő területek, és öreg fák tövére jó. Szőlőben, gyümölcsösben füvesítsük a sorok közötti szakaszokat, így nyírható a sorköz.

A talaj kímélése

Amint leérett a haszonnövény, telepítsünk a helyére újat, így esélyt sem adunk a gyomoknak. Gyümölcsöskertekben, ahol a fák közti területet nem gyepesítik és nem is vetik be haszonnövényekkel, felváltva telepítik az őszi káposzta­repce, spenót, borsó vagy egyéves somkóró magját, és a növényeket beszántják, így fokozva a talaj szervesanyag-tartalmát.

 

Műtrágya helyett komposzt

A növények a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat a talajból veszik fel, így ezeket időnként pótolnunk kell, például komposzttal. Ehhez érdemes összegyűjteni a kerti zöldhulladékot, ezt forgassuk vissza érett állapotában a földbe. A jó komposzt úgy két év alatt érik meg. Még a hamut is kiszórhatjuk a ta­lajba, ez a legjobb kálium-utánpótlás. Műtrágya helyett használhatunk marhatrágyát, istállótrágyát, baromfitrágyát is, rengeteg tápanyag található bennük.

A rovarok is távol maradnak

Rovarok ellen tökéletes bio-választás többek között a csalánlé. A frissen szedett csalánt több napig hagyjuk állni nagyobb mennyiségű vízben, majd a keverékkel permetezzük a leveleket. Tegyünk ki szexferomoncsapdákat, és ragacsos felületű lapokat, ezek magukhoz vonzzák, majd foglyul ejtik a rovarokat. A tavaszi lemosópermetezést végezzük biotermesztésben is engedélyezett, réztartalmú vagy olajos szerrel. Ha valamilyen kárt vagy kórképet fedezünk fel, a levelet csípjük le, mielőtt a fertőzés továbbterjedne.

Hasznosítsuk az esővizet!

Gyűjtsük össze az esővizet, és öntözzünk azzal, így kevesebb klór épül be a zöldségekbe. A sok klór mérgező a növények és a talaj hasznos mikroorganizmusai számára, a csapvízben lévő mész pedig gyakran foltokat hagy a lombozaton, és rosszul hat a savanyú kémhatást igénylő növényekre, például a rododendronra és a juharra.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete