Otthon Riportok

Praktikus hagymások, kényes azáleák: így gondozzuk a nőnapra kapott virágainkat

Itt a tavasz, így hát újraindul a Meglepetés kertrovata. Ezen a héten elsőként a frissen kapott nőnapi virágaink ellátásához ad tanácsokat Kiszel Péter okleveles kertészmérnök.

Praktikus hagymások

Gyakori ajándék ilyenkor, márciusban a hagymás, virágzó növény, mint például a jácint, a nárcisz, a tulipán és az írisz. Mindamellett, hogy tavaszt varázsolnak a lakásba, a gondozásuk is egyszerű és hasonló. Szinte bárhol megélnek, de ha azt szeretnénk, hogy sokáig virágozzanak, a lakás lehető leghűvösebb pontját válasszuk számukra. Itt kevesebb öntözővízre van szükségük. Jobb, ha alulról, a tálcájukon keresztül locsoljuk őket, így nehezebben gombásodnak vagy rohadnak be. Miután elnyíltak, a földjüket addig tartsuk nyirkosan, míg a levélzetük sárgulni nem kezd. Ezután hagyjuk a hagymát visszahúzódni, nyáron pihentessük, és ősszel kiültethetjük őket a kertbe.

Színpompás primula

A kertészetekben messziről virít a primula színkavalkádos asztala. Nem csoda, hogy a nőnap egyik slágernövénye! Bár eredetileg kétnyári növény, sok fajtája kertbe kiültetve évelőként is helytáll. Jó hír, hogy megfelelő gondozással csodás külseje hónapokig fenntartható. A mérsékelt öntözést és a kellemesen hűs helyeket kedveli. Fontos, hogy a virágjait víz ne érje, különben csúnya foltok keletkeznek rajta. Éppen ezért nála is az alulról öntözéses technika válik be leginkább, így elkerülhető, hogy bepenészedjen a növény.

Decens orchidea

Az orchidea sokunk elegáns kedvence, így szintén közkedvelt ajándéknövény. Sok faj létezik belőle, és ezeknek kisebb-nagyobb mértékben eltérnek az igényeik. Épp ezért fontos tájékozódnunk arról, valójában mit is kaptunk. A melegháziak – mint például a lepkeorchidea – a  szobahőmérsékletet kedvelik, míg a mérsékeltháziak a 16 fokot. Öntözés tekintetében is van különbség az egyes fajok között. A melegháziak télen is igénylik a vizet, míg a mérsékeltháziak a száraz közeget kedvelik a hidegebb időszakban. Elvirágzás után a növényeket át lehet ültetni. Erre akkor van szükség, ha a gyökérzet már kikandikál az edényéből. Átültetésnél virágföldet nem, csak orchideakeveréket használhatunk.

Kényes azálea

Fodros virágjai minduntalan magukra vonzzák a tekinteteket, azonban az azálea nemcsak szép, de kényes hercegnő is. Először is: találnunk kell neki egy 16-18 fokos, világos helyet. Másodszor, öntözővíz tekintetében nála csak az esővíz jöhet szóba, gyűjteni kell neki. Ha erre semmi esély, próbálkozhatunk a szárítógép által összegyűjtött vízzel is, legrosszabb esetben pedig a felforralt és visszahűtött csapvízzel. Tápanyag tekintetében csak a rododendron- vagy azáleatápokra reagál jól. Ha a leírtak közül bármi nem stimmel, sárgul és potyog a levele, barnulnak és lehullanak a virágai, végül megkopaszodik és elpusztul.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete