Egészség Konyha

Gyógyulhat és szépülhet a virág erejével: ránctalanít és a hangulatot is javít ez a kerti szépség

Egy csésze teában, bőrre permetezve, gargalizálva vagy borogatásként: csak néhány lehetőség arra, hogyan élvezhetjük ki a rózsaszirmok számos jótékony hatását.

Igaz, hogy leggyakrabban szimplán a tündöklő megjelenése miatt kerül a kertekbe a virágok királynőjének is tartott növény, de élelmiszerként, gyógyszerként is kimondottan hatásos, illetve szépészeti célokra is tökéletes. Ismerje meg a rózsa felhasználási módjait, és adja át magát az illatos élményeknek!

Rózsavíz, a háztartás jolly jokere

✿ A rózsavízre számos nő esküszik a világ különböző pontjain. Antioxidáns anyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket a szabadgyököktől, vagyis látványosan csökkentik a ráncok megjelenését.
✿ Erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így például az ekcémás és a pirosodásra hajlamos bőr állapotán is képes javítani.
✿ Ha fáj a torkunk, rögtön a gyógyszer után nyúlunk, pedig ilyenkor is érdemes kipróbálni a rózsavizet, ugyanis nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása mellett, képes ellazítani a torok izmait is.
✿ Mivel erős antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, a rózsavizet gyakran használják különféle természetes és gyógyászati kezelésekben a fertőzések gyógyítására, például égési sérülésekre, vágott sebekre.
✿ Belélegezve vagy belsőleg javíthatja a hangulatot, mert erős antidepresszáns és szorongásoldó tulajdonságokkal rendelkezik.
✿ A rózsavizes borogatás fejfájás esetén is jótékony, erőteljes stresszoldó hatása miatt.
✿ Amennyiben gyakran puffadunk, esetleg székrekedéssel küzdünk, belsőleg fogyasztva csökkentheti a gyomorpanaszok tüneteit, illetve fellazítja a székletet.

Tudta?

A rózsa történelme egészen az ókorig nyúlik vissza.

A rómaiak gyakran magukat díszítették a színes virágokkal, vagy épületeket és bútorokat dekoráltak vele. Szinte hihetetlen, de a legidősebb élő rózsatő több mint 1200 éves! Egy németországi székesegyház falán található, és 815 óta dokumentálják jelenlétét.

Csodatévő rózsaméz

✿ A rózsamézet használhatjuk: teába keverve, ételek édesítésére, pirítósra téve, salátaöntetként, desszertek tetejére.
✿ Támogatja a szerveztünk méregtelenítését, ha mindennap fogyasztunk egy kis kanál rózsamézet, ugyanis kiváló vértisztító.
✿ Erősíti az immunrendszert és feltölti a lemerült energiakészleteket, amire a vírusos időszakokban még nagyobb szükségünk van.
✿ Természetes hangulatjavítóként is működik, amelyet a depresszió és a szorongás kezelésére ajánlanak a természetgyógyászok.
✿ A túlzott aggodalom álmatlanságot és nyugtalanságot okoz, amit ez a finomság képes enyhíteni. Tehát, ha legközelebb szomorúnak vagy rosszkedvűnek érezzük magunkat, próbáljunk ki egy kanál rózsamézet.
✿ A kollagén, amely az egyik fő szerkezeti fehérje a szervezetben, köztudottan fenntartja a bőr rugalmasságát. Sajnos a természetes kollagéntermelés 25 éves kor után hanyatlásnak indul, ami nemcsak a rugalmasságot csökkenti, hanem az öregedést is aktiválja. A rózsasziromméz (napi 1 kiskanál) elősegíti a kollagéntermelés fokozását, és segít a puha és rugalmas bőr elérésében.

Vanília az őszibarackhoz, bazsalikom a málnadzsembe: itt vannak a legfinomabb fűszeres lekvárok

Egy csésze rózsateát?

✿ A rózsacsalád több mint 130 fajt és több ezer fajtát tartalmaz. Mindegyik ehető és felhasználható teában, de egyes fajták édesek, míg mások keserűbbek. A rózsatea a virág illatos szirmaiból és bimbóiból készült aromás gyógynövényital. Szárított formában számos üzletben, bioboltban is beszerezhető, de akár friss rózsaszirmokból (1 teáskanál szirom+ 2 dl forró víz) is elkészíthetjük a főzetet, csak arra figyeljünk, hogy kizárólag olyan virágokat használjunk fel hozzá, amelyek korábban nem voltak permetezve.
✿ Egy kis mézzel ízesítve remek frissítő italt készíthetünk belőle, akár kissé lehűtve is egy kis mentalevéllel megbolondítva.
✿ A koffeinmentes rózsatea elsősorban vízből áll, így napi egy vagy több csésze elfogyasztása jelentősen hozzájárulhat a teljes vízbevitelünkhöz.
✿ Kutatások bizonyítják, hogy a rózsatea hatásos görcsrohamok esetén.
✿ Fogínygyulladás esetén öblögessünk vele, de a szájban megjelent aftákat is kezelhetjük vele.
✿ Akárcsak a rózsaolaj és a rózsavíz, a tea is javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, és testünk motorját, a szívet is támogatja.

Rózsaolaj minden nőnek!

✿ Az olajat a damaszkuszi és a százszirmú rózsából állítják elő úgynevezett vízgőzdesztillációval. Nagyon jót tesz a nagy stresszben, túlfeszített tempóban élőknek, hiszen növeli az önbizalmat, a mentális erőt, miközben oldja a szorongást.
✿ A szépségápolás igazi királynője: gyorsítja a bőr gyógyulását és elhalványítja a bőrön megjelenő foltokat, hegeket, valamint a kozmetikai kezelések – például hirtelen fogyás és hízás következtében megjelenő striák, műtéti hegek – és a himlő nyomait.
✿ Láz esetén is érdemes kipróbálni, mert levihetjük vele a testhőmérsékletünket, de fájdalmas bélgörcsre és izomgörcsre is remek gyógyír.

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete