Konyha

Vanília az őszibarackhoz, bazsalikom a málnadzsembe: itt vannak a legfinomabb fűszeres lekvárok

Májustól késő őszig érik valamilyen gyümölcs a kertben, így bőven akad még tennivalónk a befőzéssel. Hiszen milyen jólesik majd télen a forró tea mellé egy lekváros vagy dzsemes sütemény!

Bazsalikomos, lime-os málnadzsem

Hozzávalók 4 kis üveghez:

  • 1,5 kg málna
  • 50 dkg 3:1-ben befőzőcukor
  • 1 db lime
  • 1 kis csokor bazsalikom

Elkészítés:

  1. A málnaszemeket alaposan átmossuk, leszűrjük, villával kissé megtörjük, hozzákeverjük a befőzőcukrot és a lime kifacsart levét.
  2. Forralva, kevergetve 15 perc alatt pépesre főzzük a dzsemet.
  3. Nagyobb lyukú szűrőn átpasszírozzuk, beletesszük a finomra vágott bazsalikomot, majd újra felforraljuk, és előkészített üvegekbe töltjük.
  4. Lezárjuk, az üvegeket a tetejükre fordítjuk, és hagyjuk lassan kihűlni.

Vaníliás őszibaracklekvár

Hozzávalók 4 kis üveghez:

  • 2,5 kg érett, leveses őszibarack
  • 50 dkg cukor
  • 1 rúd vanília vagy 5 zacskó vaníliás cukor
  • 1 db citrom

Elkészítés:

  1. Az őszibarackokat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, a gyümölcshúst apróra felkockázzuk.
  2. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarudat vagy vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, kifacsart levét.
  3. Folyamatosan kevergetve, lángelosztón pépesre főzzük, sűrűre forraljuk, majd forrón az előkészített, fertőtlenített üvegekbe töltjük.
  4. Lezárjuk, tetejükre fordítjuk, és száraz dunsztba téve hagyjuk lassan kihűlni.

Vegyes ribizlidzsem

Hozzávalók 3 kis üveghez:

  • 1 kg piros és fekete ribizli vegyesen
  • 35 dkg cukor
  • 1 zacskó 3:1 dzsemfix

Elkészítés:

  1. A leszemezett, megmosott, lecsöpögtetett ribizliszemeket villával megtörjük, lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és 1 dl vizet.
  2. Felforraljuk a gyümölcsöt, és pépesre főzzük. Ha zavar a mag, nagy lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
  3. Hozzáadjuk a dzsemfixet, további 3 percig forraljuk. Forrón az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, tetejükre fordítjuk, és hagyjuk lassan kihűlni.

Fahéjas nyárialma-lekvár

Hozzávalók 4 db félliteres üveghez:

  • 4 kg nyári alma
  • 1 db biocitrom
  • 3 rúd fahéj
  • 50 dkg kristálycukor

Elkészítés:

  1. A megmosott almákat feldaraboljuk, a magházukat és a hibás részeket kivágjuk.
  2. Nagy fazékba tesszük az almakockákat, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott bio citromot, a fahéjrudakat, és beleszórjuk a cukrot.
  3. Lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt, időnként kevergetve sűrű pépesre főzzük. Előkészített, forrázott üvegekbe töltjük, majd szárazdunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

A nyári alma nagyon jó alapanyag vegyes lekvárok készítéséhez. Semleges az íze, magas a pektintartalma, nagyon jól lehet vele lekvárt „szaporítani”, lekváralapot készíteni belőle. Keverhetjük őszibarackkal, sárgabarackkal, bogyós gyümölcsökkel.

Sárgabarack édesítőszerrel

Hozzávalók 4 kis üveghez:

  • 2,5 kg sárgabarack
  • 1 db citrom leve és lereszelt héja
  • 20 dkg nyírfacukor
  • 1 dkg pektin

Elkészítés:

  1. A kimagozott kajszibarackot apróra vágjuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját.
  2. Felforraljuk, és kevergetve pépesre főzzük, majd simára turmixoljuk.
  3. Hozzáadjuk a nyírfacukorral elkevert pektint, és további 5 percig forraljuk. Még forrón az előkészített, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, tetejükre fordítjuk, és száraz dunsztba téve hagyjuk lassan kihűlni.

Kép és szöveg: Vrábel Kriszta