Egészség Konyha Riportok

A grillezés is lehet életveszélyes baktériumforrás: így kerülje el a nyár tipikus betegségeit

Ahhoz, hogy a család egyetlen tagjának örömét se rontsák el a tipikus nyári egészségügyi nyavalyák a vakáció alatt, nem árt egy kis odafigyelés.

Hogy ne szédítsen meg az utazás

Utazás közben sokszor jelentkezhet hányinger, szédülés. Ennek oka többek között a belső fülből kiinduló egyensúlyrendszer működési zavara, amelyet a saját, illetve a látókörünkben lévő tárgyak mozgása együtt vált ki. Segíthet, ha a tekintetünket egy távoli, fix ponton rögzítjük, illetve, ha egyik tenyerünket a homlokunkon, a másikat a tarkónkon nyugtatjuk.

Óvatosan a grillezéssel!

Ha messzebbre utazunk külföldre, akár az otthonitól eltérő baktériumflóra is okozhat hányást, hasmenést.
Amennyiben a csapvíz nem iható, ne kérjünk jégkockát az italunkba, és a fogmosáshoz is használjunk ásványvizet.
A gyümölcsök, zöldségek közül azokat fogyasszuk, amelyeknek le lehet vágni a héját!

Grillezésnél a nyers húst, halat mindig elkülönítve tároljuk a zöldségektől, és ne használjuk ugyanazt a kést, vágódeszkát a szeletelésükhöz! Az alapanyagokat tároljuk a hűtőben, és csak közvetlenül sütés előtt vegyük ki onnan!

Hőség idején

  • A nagy forróságban a napszúrás, a hőguta és a hősokk megelőzésére is ügyelnünk kell.
  • Ha a tűző nap sokáig éri a fejünket, a tarkónkat, napszúrást kaphatunk. Ennek tünetei az arc és a fej vörössége, száraz és forró bőr, magas pulzus, fejfájás, erős szomjúság, kábultság, gyengeség, hányinger, hányás lehet. Súlyos esetben pedig akár láz, sőt eszméletvesztés is.
  • A hőguta kockázata nő, ha a külső hőmérséklet hosszabb ideig nagyon magas, így a testünk hője is emelkedik. A fejfájás, hányinger, gyengeség mellett intő jel, ha az egész testünk felmelegszik.
  • A hősokk a nagy melegben végzett fizikai munka vagy sport következményeképp alakulhat ki. Izom- és hasi görcsökkel, hányingerrel, szomjúsággal, erős verejtékezéssel, bágyadtsággal, látászavarral, légzési nehézséggel, szapora pulzussal és lázzal jár.

Fontos!

Ezek a betegségek életveszélyesek is lehetnek, ezért azonnal orvoshoz kell fordulni velük, vagy mentőt hívni. Amíg megérkezik a segítség, vigyük hűvös helyre a beteget, itassuk vízzel, és hűtsük a homlokát hideg borogatással.

Csípős rovarok, irritáló növénye

  • A rovarok, de egyes növények (például a csalán vagy a mérges szömörce) is sok kellemetlenséget okozhatnak ilyenkor. A csípések nyomán kialakuló bőrpírt és viszketést az erre a célra ajánlott gyógyszertári készítményekkel is kezelhetjük.
  • Méh- és hangyacsípés ellen a vízben elkevert szódabikarbóna segíthet.
  • Darázs- és a szúnyogcsípés esetén alkalmazzunk enyhe ecetes borogatást a kellemetlenségek ellen.
  • Ha kullancs került a bőrünkbe, a lehető leghamarabb távolítsuk el, de ne kenjünk rá semmilyen illatos folyadékot vagy zsiradékot! Ha a csípés utáni napokban, hetekben lázat tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. Szakszerű ellátást igényel a csípés után néhány héttel kialakuló, nagyobb, kokárda alakú folt is, amely akár a Lyme-kór tünete is lehet. A kullancs okozta agyvelőgyulladást érdemes az ellene adott védőoltással megelőzni.

Fontos!

Ha bármilyen rovarcsípést követően bőrkiütések jönnek elő, az ajak és a szem vizenyősen beduzzad, szaporává válik a szívverés, leesik a vérnyomás, hányás, hasmenés lép fel, azonnal hívjunk mentőt, mert az allergiás reakció életveszélyes lehet!

A baktériumok és gombák szezonja

A strandok tisztálkodó- és fürdőhelyiségeiben ideálisak a körülmények a baktériumok, gombák szaporodásához. A hideg, például a vizes fürdőruha rontja az érintett terület vérellátását, így elősegítheti a hólyaghurut kialakulását. A gombák pedig szinte bárhol fertőzést okozhatnak, kellemetlen hüvelyfertőzés éppúgy lehet az elszaporodásukból, mint lábgomba. A bakteriális és gombás fertőzések orvosi kezelést igényelnek, így a gyakori, fájdalmas vizelési ingerrel és az intim tájakon, illetve a lábon fellépő irritációval, viszketéssel egy­aránt forduljunk orvoshoz.

Mit pakoljunk be?

Az úti patikánkban mindig legyen a leégés és rovarcsípés kezelésére krém, illetve rovarriasztó! A hasmenés és hányinger elleni gyógyszer, de az utazási betegség kúrálására való tabletta se maradjon ki a kézitáskából! Fontos lehet még a láz- és fájdalomcsillapító, az orrcsepp és a torokfájás elleni gyógyszer, illetve allergiásoknak a tüneteket enyhítő antihisztamin is. A kisebb sérülésekhez sebfertőtlenítő és sebtapasz.

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete