Egészség

Gyanús jelek a strandbüfében: messziről kerüld el a helyet, ha ezt a 4 dolgot látod

Grillen, szabad tűzön sült finomságok, lángos és hekk a strandbüféből, gyros utazás közben. Tipikus nyári ételek, amelyek azonban bajt is okozhatnak, ha nem megfelelően készültek. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni, mielőtt a tányérunkra tennénk őket.

A nyári hőségben gyorsabban romlásnak indulhatnak az ételek, így fokozottan kell ügyelnünk a sütés-főzésre és a tárolásukra. Nemcsak akkor, amikor mi készítjük az ételt: a gyorsételeket felszolgáló helyeken is vannak olyan árulkodó jelek, amelyek láttán inkább álljunk odébb.

Vigyázzunk a hússal!

Ha a grillezéshez a mélyhűtőből vesszük elő a húst, sütés előtt mindig engedjük fel teljesen, hogy később majd a belseje se maradjon nyers, alaposan átsüljön. Lezárt műanyag dobozban tegyük a hűtőszekrény aljába, nehogy a leve bármire rácsöpögjön. Ha sütés előtt pácoljuk, ezt is lezárt edényben végezzük. A nyers húst mindig jól különítsük el a salátákhoz előkészített zöldségektől, a felvágottaktól, a süteményektől.

Az alapanyagokat csak közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, és ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát és kést a nyers és a megsült hússzeletek felvágására. Ugyanígy a zöldségeket se vágjuk olyan deszkán és azzal a késsel, amit korábban a húsokhoz használtunk. Grillezéskor ne feledkezzünk meg arról, hogy a  csont melletti részek nehezebben sülnek át.

A maradék étel mindig kerüljön vissza a hűtőbe, mert szobahőmérsékleten már egy-két óra alatt is elszaporodhatnak benne a baktériumok. Félig átsült alapanyagokat soha ne tegyünk el későbbre!

Gyanús jelek a büfében

Ha házon kívül étkezünk, mindig vegyük szemügyre, hol vásároljuk az ételt.

  • Már maga a büfé, a pult rendje, tisztasága, a munkatársak ápoltsága is sokat elárul.
  • Gyanús lehet, ha a lángossütő környékén égett, kaparó olajszagot érzünk, vagy a gyrosnyársról levágott húsdarabokat a nyárs alatt lévő tálcán gyűjtik össze. Így ugyanis rájuk csepeghet a félig sült hús leve.
  • A köreteket melegen, míg a salátákat, önteteket, a lángoshoz a sajtot, a tejfölt hűtve kell tárolni. A legjobb, ha a frissen készült ételekre, a még forró lángosra, a nyársról előttünk levágott gyroshúsra szavazunk.
  • Fagylaltot olyan helyen vegyünk, ahol a pult a vásárló oldaláról zárt, és a túloldalon is védett a szennyeződésektől, illetve közvetlen napfény sem éri, maga az édesség pedig nem kőkemény, de nem is folyik. Az adagolókanalat mindig folyó vízben kell elmosni, és az eladó a tölcsért csak szalvétával foghatja meg.

Olvasd el ezeket is!

Belső védelem

A gyomorbántalmak elkerüléséért sokat tehetünk azzal is, ha felkészítjük a szervezetünket a védekezésre. A gyomor- és béltraktusban található baktériumflóra egyensúlya nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Ha valamilyen rendkívüli helyzet – például az, ha mégis megtörténik a baj, és gyomorrontást kapunk, vagy egy betegségünket antibiotikummal kell kezelni – felborítja ezt a kényes egyensúlyt, igyekezzünk helyreállítani. Ebben hasznos segítőtársaink lehetnek a fermentált, erjesztett élelmiszerek, például a kefir, a savanyú káposzta, a kovászos uborka. Emellett azonban betegség, antibiotikum szedése után a gyógyszertárban kapható probiotikus készítmények is megoldást jelenthetnek.

Fotó: Lakos Gábor