Egészség Konyha Lélek

A bélflóra egyedi, mint az ujjlenyomat: így élessze újra az emésztőrendszerét

Tudta, hogy a beleinkben élő hasznos baktériumok egyensúlya a szervezet védekezőképességét, sőt a hangulatunkat is befolyásolja? És azt, hogy mit kell ennünk ahhoz, hogy ez az ideális egyensúly sokáig fennmaradjon?

Szinte mindenki ­tapasztalta már, hogy egy hosszabb anti­biotikum-kúra után vagy stresszes időszakban az emésztése rosszabb a megszokottnál: puffad, megy a hasa, vagy épp ellenkezőleg, székrekedéstől szenved. Ezek a tünetek a bélflóra károsodása miatt alakulnak ki – vagyis attól, hogy felborul a beleinkben élő hasznos baktériumtörzsek egyensúlya.

Egyedi, mint az ujjlenyomat

A beleinkben nagyjából 300-500-féle baktérium és más mikroorganizmus, például gombák és vírusok élnek. „A mikrobiom, amit a köznyelvben bélflóraként emlegetnek, ezeknek a mikroorganizmusoknak az összességét jelenti. Azt is tudjuk, hogy ezeknek a baktériumtörzseknek az összetétele, egyensúlya teljesen egyedi, épp annyira egyénre jellemző, mint az ujjlenyomatunk” – mondja szakértőnk, Schmidt Judit dietetikus.

Az emésztőrendszerünkben, főként a vékony- és vastagbélben élő baktériumok mennyisége több kilónyira tehető. A szerepük is szerteágazó: részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban, egyes tápanyagok emésztésében, serkentik bizonyos ásványi anyagok, például a kalcium, a magnézium vagy a vas felszívódását, de a B-vitaminok és a K-vitamin termelődésében is van szerepük. Épp ez az oka annak, hogy ha a baktériumtörzsek egyedi egyensúlya felborul, vagyis a hasznos baktériumokból kevesebb lesz, miközben egyes káros mikroorganizmusok elszaporodnak, az sokféle egészségügyi problémának lehet az előszobája. Kialakulhatnak felszívódási zavarok, emésztési problémák, irritábilis bél szindróma, hiánybetegségek, károsodhat az immunrendszer működése, de akár olyan gyulladásos folyamatok is létrejöhetnek a szervezetben, amelyek számos betegség, például a szív- és érrendszeri problémák kockázatát növelik.

„Egyes vizsgálatok pedig a bélflóra egyensúlya és a hangulatunk közötti összefüggésekre derítettek fényt – újabban a ­depresszió kezelésében is szerepet kaphat a bél mikrobiomjának rendezése” – mondja dietetikus szakértőnk.

Az alváshiány is hat rá

Vajon mitől borulhat fel a mikro­biom egyensúlya? Schmidt Judit szerint számos életmódbeli tényező lehet rá hatással. A ­stressz, az egészségtelen, rostban szegény táplálkozás, az egyoldalú diéták, a betegségek, de még a pihenés hiánya is károsíthatja ezt az érzékeny egyensúlyt. Az antibiotikumok rendkívül hasznos gyógyszerek, ám miközben a betegséget okozó baktériumokat elpusztítják, a bélflóra hasznos baktériumtörzseit is károsíthatják – ez az oka az antibiotikum-kúra utáni emésztési problémáknak. Épp ezért alapszabály, hogy antibiotikumot csak indokolt esetben, orvosi ajánlásra és az előírt ideig szedjünk.

A savanyú káposzta igazi csodaszer

Szerencsére a bélflóra egyensúlya helyreállítható. Már csak azért is érdemes erre fokozottan odafigyelni, mert a légúti betegségek őszi-téli szezonjában egyáltalán nem mindegy, mennyire vagyunk képesek ellenállni a különféle kórokozóknak.

„A bélflóra legjobb barátai az úgynevezett probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó élelmiszerek. Ilyen baktériumtörzsek főként az erjesztéssel készült élelmiszerekben találhatók. A savanyú káposzta, a kovászos uborka, és más erjesztett savanyúságok kiváló és olcsó forrásai a vitaminoknak és a probiotikumoknak. De az élőflórás joghurtok és a kefir is segíthet. A joghurtféleségek vásárlásakor azonban figyeljünk oda, hogy a csomagoláson szerepeljen az ’élőflórás’ kifejezés. Aki egy kicsit egzotikusabb vizekre evezne a konyhában, annak az ázsiai ételekhez használt erjesztett (fermentált) szójatermékek, például a tempeh és a miso, vagy a koreai konyha savanyított káposztája, a kimcsi, esetleg az élesztőgombák és baktériumok szimbiózisából álló, élőkultúrás kombucha-tea kínálhat alternatívát.”

Prebiotikumokra is szükség van

A probiotikus élelmiszerek fogyasztása azonban önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy a hasznos baktériumtörzsek egyensúlya helyreálljon, szükségünk van a hasznos baktériumok számára táplálékot nyújtó és szaporodásukat segítő, úgynevezett prebiotikumokra is. A tudományosan hangzó név mögött egyszerűen a növényi táplálékokban nagy mennyiségben megtalálható rostok állnak: az erjesztett ételek mellé tehát érdemes sok zöldséget gyümölcsöt, például hagymát, csicsókát, körtét, illetve teljes kiőrlésű gabonaféléket, például zabpelyhet és más finomságokat fogyasztani. Jó megoldás lehet például, ha a joghurtot zabpehellyel és gyümölccsel párosítjuk.

Így válasszuk ki a nekünk valót!

Hosszan tartó stresszes élethelyzetben vagy antibiotikum-kúra alatt és után érdemes probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőket szedni. Szakértőnk arra figyelmeztet, hogy a konkrét termék kiválasztásánál kérjük ki az orvos és a gyógyszerész tanácsát, mivel nem minden készítmény egyformán jó mindenkinek. Általánosságban azok a legjobbak, amelyeknek a csomagolásán szerepel, hogy pro- és prebiotikumokat is tartalmaznak (utóbbiak sokszor inulin vagy frukto-oligo-szacharidok néven szerepelnek, vagy a pro- és prebiotikumokra együttesen utaló szinbiotikum/szimbiotikus kifejezés szerepel a terméken), illetve minél magasabb a csíraszámuk (ez utóbbi adat szintén a csomagoláson szerepel). Jó, ha azt is tudjuk, hogy a bélflóra az ­étrend-kiegészítők hatására sem áll azonnal helyre, tartós, 1-2 hónapnyi szedésük után várhatunk észlelhető eredményt.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete