Egészség Lélek

Ha a bőr piros, viszket és hámlik, így szabaduljon meg az ekcémától

Mi okozza az egyik leggyakoribb bőrbetegséget, és mit tehetünk azért, hogy minél gyorsabban elmúljanak a kellemetlen tünetek, amiket okoz?

Az ekcéma tünetei a test bármelyik részén megjelenhetnek. A legtöbbször a tenyéren, a talpon, a kézen, a karon találkozhatunk velük, de egy-egy allergizáló kozmetikum nyomán az arcon, a szemkörnyéki területen is előfordulhatnak a viszkető hólyagok.
A bőr kipirosodásával, felhólyagzásával, viszketéssel járó betegség nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is jelentősen rontja az életminőséget, megviseli a betegeket. Érdemes tehát – amennyire lehet – megelőzni, és orvosi segítséget kérni ahhoz, hogy a tünetek minél hamarabb megszűnjenek.

Túl sok az allergén

Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász szerint az ekcéma lényegében az allergia egyik formája. Az úgynevezett atópiás ekcéma a veleszületett allergiás hajlam talaján kifejlődő krónikus betegség, amelynek tünetei akár már csecsemőkorban is megjelenhetnek. A kontakt ekcéma viszont egy-egy allergén hatására alakul ki, amikor a bőrünk érintkezik vele.

„A legnagyobb probléma az, hogy életünk során rengeteg allergénnek, szakkifejezéssel élve exogén ágensnek van kitéve a bőrünk – magyarázza dr. Hatvani Zsófia. – Többek között a molekulák méretétől, súlyától függ, hogy ezek milyen mértékben képesek behatolni a bőrbe. Rengeteg vegyi anyagot használunk a tisztítószereinkben, a kozmetikumainkban, de akár a természetes hatóanyagok, gyógynövények is problémásak lehetnek. Az évtizedek alatt megszámlálhatatlan mennyiségben találkozik mindezzel a szervezetünk, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy új – vagy akár régi – kozmetikumot, tisztítószert vagy ékszert nem tolerál többé. Ilyenkor alakulhat ki a kontakt ekcéma a maga viszkető, fájó, hólyagos tüneteivel” – teszi hozzá szakértőnk.

De a hátterében nem kizárólag a bőrünket érő terhelés állhat. Kiválthatnak ilyen tüneteket az ételekben lévő, a bélrendszerben felszívódó esetleges allergének is, sőt az ekcéma akár belső fertőzéseket jelző tünet is lehet. Az örökletes eredetű, atópiás ekcéma pedig sokszor rejtélyes módon lángol fel, és nem ritkán a stressz hatására súlyosbodnak a tünetei.

Több vizsgálatra is szükség lehet

A piros, viszkető, hólyagos bőrfelülettel – különösen, ha az otthoni kezelés hatására sem múlnak el, sőt terjed az irritáció – mindenképpen ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni. Dr. Hatvani Zsófia szerint az ekcéma kezelése akkor a legegyszerűbb, ha viszonylag hamar beazonosítható, hogy a tünetek egy új kozmetikum vagy mosószer használata után jelentkeztek. Ekkor a legelső feladat kizárni az irritációt okozó terméket az életünkből. Persze ilyenkor is utána kell járni, mi válthatta ki a bőr viszketését és felhólyagzását. Ebben az esetben több orvosi szakterület összehangolt munkájára, részletes kivizsgálásra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik anyag lehet problémás számunkra.

A tünetek kezelése addig sem állhat le, amíg a vizsgálatok eredményt hoznak. Enyhébb esetben elég lehet az érintett terület zsírozása, hidratálása kímélő összetételű ápolószerrel. Súlyosabb tüneteknél viszont szteroidmentes vagy szteroidos gyulladáscsökkentő krémre is szükség lehet, ezt a bőrgyógyász írhatja fel. A legfontosabb, hogy a hólyagos, kisebesedő, irritált terület felülfertőződését kivédjük.

Hogyan előzzük meg?

Az ekcéma megelőzésében is fontos lenne, hogy a bőrünket minél inkább kíméljük meg attól az ezerféle hatóanyagtól, természetes vagy szintetikus vegyülettől, amivel nap mint nap találkozunk. A bőrápolási rutinunk legyen egyszerű: valóban csak a szükséges hatóanyagokat tartalmazzák a krémeink, testápolóink. A hidratálás, illetve zsírozás viszont nagyon fontos. Ehhez szintén érdemes kímélő, egyszerű összetételű krémeket, ápolószereket használni. A bőr kiszáradásának megelőzését szolgálja az is, ha a gyakori forró fürdő helyett inkább egy gyors zuhannyal tisztálkodunk.

Dr. Hatvani Zsófia szerint a Covid-járvány idején alaposan megnőtt az ekcémás esetek száma. Ez annak is köszönhető, hogy a gyakori kézmosás és a kézfertőtlenítők használata miatt sok embernek száradt ki, sőt akár repedezett be a bőre. A száraz, sebes bőrön sokkal több allergén képes átjutni, ez pedig egy idő után kiválthatja a szervezet allergiás reakcióját. Természetesen az egészséges életmód, étrend és a stressz kerülése, vagy legalábbis rendszeres feloldása is segítheti az ekcéma kivédését. Ha pedig már jelentkeztek a tünetek, és tudjuk, mire reagál érzékenyen a szervezetünk, a tüneteket okozó hatóanyagot vagy vegyületet és az azt tartalmazó termékeket szigorúan ki kell iktatunk az életünkből.

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete