Egészség Lélek

Elhízást és a csökkenő nemi vágyat is okozhat, ha ez az anyag nincs a szervezetében

Szeléntartalmú enzimekre szó szerint minden porcikánknak szüksége van, így ha nincs megfelelő mennyiségben a szervezetünkben, fontos a pótlása. Íme néhány meglepő jel, amiből erre következtethetünk.

Elhízás

Ha a pluszkilóinknak hormonális oka van, akkor érdemes utánajárni, hogy a pajzsmirigyünk megfelelően működik-e. Amennyiben a válasz nem, nemcsak a jódot kell pótolni, de a szelént, a cinket és néhány vitamint is.

Csökkenő nemi vágy

Ha egyre ritkábban támad kedvünk a házasélethez, annak hátterében állhat akár a mindennapos stressz, de akár a pajzsmirigy nem megfelelő működése, amelyet gyakran a szelén hiányára vezetnek vissza. Jó hír azonban, hogy önmagában az öregedés nem felelős a szexuális étvágy csökkenéséért.

Feszült lelkiállapot

A szelén egy fontos anti­oxidáns, a mentális egészség és frissesség megőrzésében is komoly szerepet játszik. Ha hiány­zik a szervezetünknek, az okozhat állandó feszültséget, vagy akár olyan esetben is ingerlékenységet, amikor erre valójában nincs okunk.

Mennyi a napi adag?

Fontos kiemelni, hogy a szervezet szelénigénye függhet az egészségi állapotunktól, életmódunktól, de általánosan elmondható, hogy nők esetében 60, férfiaknál pedig 75 mikrogramm szelén javasolt naponta.

Ha késik a gyermekáldás

A szervezetben a sze­lén hiánya okozhatja, hogy a nők nehezebben tudnak teherbe esni, sőt a férfiak esetében a spermaszámot is csökkentheti.

Állandó fáradtság és rosszkedv

A csökkent pajzsmirigy-hormontermelés, de a sejtek alacsony antioxidánsszintje is okozhatja, ha olyan mindennapos tevékenységekben is elfáradunk, mint a bevásárlás, vagy hogy kiporszívózzuk a lakást.

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete