Konyha

Az eredeti hájas tészta receptje: a dédi sem csinálhatta másképp

A jó hájas tésztát nem egyszerű elkészíteni, de megéri vele foglalkozni, ugyanis a végeredmény biztosan a család kedvence lesz.

Családi süti

A tél nagy gasztronómiai eseménye a disznóvágás. A sok hús mellett a disznó hájából édességeket is sütöttek, a hájas tésztákat, amelyek a disznótorokon és a farsangi időszakban gyakran kerültek asztalra. Többnyire szilvalekvárral töltötték, mert az könnyebbé tette a nehéz, zsíros tészta emésztését. A sütemény frissen, melegen a legjobb, ezért máig első számú családi sütemény mindenhol, ahol télen disznót vágnak.

Miért érdemes hajtogatni?

Ma már fagyasztóban lehet tárolni a bélről lefejtett, megdarált hájat, adagolva, hogy többször is lehessen belőle sütni. Viszont érdemes ügyelni arra, hogy ne melegedjen fel túlságosan, amikor elővesszük, mert a nagy zsírtartalom felolvad a tésztá­ban, és így feldolgozhatatlanná, nyújt­hatatlanná válik. A hájas tészta amúgy a hajtogatott tésztáknak hájjal gazdagított változata.

A hajtogatás hosszadalmassá teszi az elkészítést, de akik szeretik a házi ízeket, azoknak érdemes nekifogniuk. A hajtogatás közben levegőt juttatunk a tésztába, ettől lesz kellemesen réteges, leveles.

Hájból nem lesz szalonna

A háj az a zsiradék, ami az állatok testében a beleket fedi. A sertéshájat régen egy darabban tartósították, pirított kenyérre kenve ették. Orvosságként is használták. Ha megavasodott, a szekér kerekeit vagy a csizmát kenegették vele. Hájas tésztát csak a 20. században kezdtek készíteni belőle.

Hájas táska

Hozzávalók:
70 dkg kenyérliszt
1 kávéskanál só
1 tojás
hideg víz
40 dkg tisztított sertésháj
1 kanál ecet
1 tojás a tészta kenéséhez
tölteléktippek:
szilvalekvár
meggy vagy meggylekvár

dió, mák, túró

1. 60 deka lisztet keverőtálba szitálunk, hozzáadjuk a sót, a tojást és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. A lehártyázott sertéshájat kisebb kockákra vágjuk, majd 1 óráig enyhén ecetes vízben áztatjuk, hogy a jellegzetes szaga elmenjen. Kivesszük a vízből, jól lecsepegtetjük, megdaráljuk, és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a maradék lisztet, és jó krémesre összedolgozzuk.

2. A lisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk a tésztát, egyenletesen megkenjük
a hájjal, majd félbehajtjuk (szimpla hajtogatás), kicsit megnyújtjuk.

3. A két szélét középre behajtjuk, és újból félbehajtjuk (dupla hajtogatás).

4. Újból kinyújtjuk a tésztát, és a kétféle hajtogatást még kétszer megismételjük. Az utolsó hajtásnál nem nyújtjuk ki.
Tányérra tesszük, befóliázzuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.

5. A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán 4 mm vastagra nyújtjuk, majd 6×6 centis négyzetekre vágjuk.

6. A négyzetek közepére 1-1 kiskanálnyi tölteléket halmozunk.

7. Vizes ecsettel megkenjük a tészta széleit, és háromszög alakban félbehajtjuk.

8. A háromszögek két sarkát hátul összefogjuk, a simára kevert tojással bekenjük, és 190 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: archív