Konyha Otthon

Rebarbara ültetése: reneszánszát éli a gyógyító növény, így gondozza

Felsorolni is nehéz, hogy ez a különleges növény milyen jó hatással van a szervezetre, ráadásul kertben pompázva is csodás látványt nyújt. Egy rebarbarás sütemény pedig gyógyír a léleknek!

A türelem rebarbarát terem

Mivel a rebarbara akár húsz évig is mesés dísze lehet a kertnek, érdemes körültekintően kiválasztani, és alaposan előkészíteni azt a helyet, ahová megálmodjuk. Októberben ültessük el a töveket, és keverjünk a földjébe szerves trágyát vagy komposztot.

A rügyek körülbelül két centivel kerüljenek a talajfelszín alá, és ültetés után földdel kupacoljuk fel őket. Ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ha magról szaporítjuk. A magokat akár egy cserépbe vagy ládába is vethetjük, majd a palántákat április végén, május elején kell kiültetni. Mivel elég nagy a helyigényük, ezért a növények között 90–100 centis tőtávolságot érdemes hagynunk. Viszont türelmesnek kell lennünk, mivel egy-két év is eltelik, mielőtt leszedhetjük az első hajtásokat.

A rebarbara valóban egyszerű, de nagyszerű. Alig igényel gondozást, mégis ezerszeresen meghálálja, ha helyet adunk neki a kertünkben. Mivel Közép-Ázsiában és Kína különböző részein, elsősorban a hegyvidékeken honos, ezért a hideget és a meleget egyaránt jól tűri. Szereti a napsütötte részeket, de félárnyékban is jól érzi magát. Bármilyen talaj megfelel a számára, viszont nagy a vízigénye. Ősszel és tavasszal érdemes beteríteni a növény körüli részeket egy réteg komposzttal vagy trágyával, hogy nyárra igazán megerősödjenek. Már kora tavasszal virágozni kezd, és csodás látványt nyújt a vörös és zöld szárakon pompázó fürtvirágzata. Bár a szakirodalom szerint ezeket le kell vágni a későbbi termés érdekében, de azért néhányat rajta hagyhatunk, hogy rebarbaránk a kert éke is legyen.

Színes szőkítő!

Nemcsak a konyhában, hanem a szépségápolásban is igazi kincs a rebarbara, ugyanis a gyökeréből készített hajöblítő a szőke tincseket világosítja. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyedórán keresztül főznünk. Miután kihűlt, szűrjük le, és hajmosás után öblítsük le vele a hajunkat! A rebarbarafőzet hajtípustól függően akár több árnyalatot is világosíthat.

Jól csavard meg!

Nem véletlen, hogy tavasszal a piacokon az első „befutó” a rebarbara, hiszen már március közepén meg lehet kezdeni a levelek szedését a tövekről, egészen május végéig. Válasszunk ki hármat a legnagyobb szárak közül, gyengéden csavarjuk meg, majd húzzuk ki. Egyszerre soha ne kopasszuk meg a bokrot, és csak a levélnyelet használjuk a konyhánkban, mert a levél mérgező! Viszont, ha nem otthon termesztjük, hanem vásároljuk, akkor arra figyeljünk, hogy friss legyen.

Így ellenőrizzük: vájjuk bele a körmünket a szárba, és ha nedvedzeni kezd, akkor biztosan jó. Hűtőben maximum 3-4 napig bírja, de megpucolva, fagyasztva akár hosszú távon is tárolható.

Markáns ízvilág!

Ennél furcsább növényt ritkán látni. Először is azért, mert alapvetően egy zöldségről beszélünk, mégis úgy használjuk fel, mint gyümölcsöt. Másrészt a sóskafélék családjába tartozik, ezért igazán markáns, savanykás íze van, mégis, a legtöbbször desszertekbe kerül. Zöld vagy piros szárát süteményekbe, kompótként, lekvárként, esetleg húsok mellé, mártásként tálaljuk. Nemcsak a jótékony hatása, hanem a felhasználása miatt is ezerszínű!

Ötpontos ápolás

Mivel elég jól tűri a természeti viszonyokat, a különböző talajfajtákat, ezért nem igényel különösebb ápolást. Viszont van öt olyan pont, amit érdemes betartani:

1. Öntözni csak kivételesen száraz tavaszokon szokták, a szedési időszakban, mert alapvetően nagy a vízigénye.

2. A legfontosabb ápolási munkának a virágszárak eltávolítása számít. Mivel ezeknek a képződése májusban elindul, és ha nem tördeljük ki őket, akkor gyengül a levélnyélhozam.

3. A fejtrágyázás fontos, ami azt jelenti, hogy a rebarbarasorok közé szórt foszfor- és káliműtrágyát bekapáljuk a talajba.

4. Rendszeresen gyomtalanítani kell körülötte.

5. Nagy tömegben fejleszt oldalhajtásokat, ezeket, hogy a kert ne gazosodjon el, évente egy-két alkalommal kitépkedjük.

Készítsünk rebarbara-kompótot!

Hozzávalók:
250 gramm rebarbara
120 gramm cukor

Elkészítés:
A rebarbarát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasba beletesszük a cukrot, ráöntünk fél deci vizet, felforraljuk, beledobjuk a rebarbarát. Mivel nagyon hamar megpuhul, ezért elég 2-3 percig főzni. Egy szűrőkanállal kiszedjük a szirupból, majd amikor mindkettő kihűlt, újra ráöntjük. Ízlés szerint akár szegfűszeggel vagy vaníliával is feldobhatjuk, fagylalttal, keksszel tálalhatjuk.

Fotó: pexels