Együnk természetesen!
Kerüljenek minél többször a tányérunkra gyümölcsök, zöldségek, diófélék és teljes kiőrlésű gabonák. Ezekben az élelmiszerekben ugyanis sok az antioxidáns – ezek a vegyületek pedig segítik az immunrendszer működését. Együnk minél több lenmagot, diót, hidegen sajtolt növényi olajokat. Kerüljük viszont a cukros, feldolgozott, adalékanyagokat tartalmazó ételeket, hiszen ha a szervezetnek a bele kerülő méreganyagok ellen is küzdenie kell, az allergénekre is rosszabbul reagál.
Igyunk minél több vizet, viszont csökkentsük a tejfogyasztást, mivel a tejtermékek támogatják a nyálkaképződést. Ha tejterméket kívánunk, válasszuk inkább a hasznos, probiotikus baktériumokat tartalmazó joghurtot, amelyek óvják a bélflóra egyensúlyát.
Ez is érdekelhet: A legszárazabb nyarat is túléli ez a csodanövény: csak ezt telepítsd a perzselő napos balkonodra
Szeressük az almát!
Az almahéjban, a hagymában, a kapribogyóban, a vörös szőlőben, a bogyós gyümölcsökben és a fekete teában található kvercetin nevű flavonoid segít csökkenteni az allergia kiváltotta gyulladásokat a szervezetben, és kordában tartani az allergiás tüneteket okozó hisztamin termelődését.
Még jobb az ananászban található bromelinnel kombinálva, ez ugyanis segíti a felszívódását. A C-vitamin is hatásosan csökkenti az allergiával járó kellemetlenségeket.
Fűszerezzünk!
A fűszeres ételek segítenek a kellemetlen tünetek csökkentésében, és visszafogják a nyálkatermelést. Érdemes ebben az időszakban rászokni az ázsiai és a mexikói konyhára, amelyben rengeteg fűszert használnak – a legjobb a csili és a cayenne bors, valamint a friss gyömbér, amely természetes antihisztaminként és orrjárattisztítóként hat.
Vigyázzunk a keresztallergiával!
Bármennyire hasznosak is a zöldségek és a gyümölcsök, vannak közöttük olyanok, amelyekkel az allergiásoknak vigyázniuk kell.
- A parlagfű-allergiások tünetei felerősödhetnek a banántól, dinnyétől, cukkinitől, uborkától, vörösbortól vagy kamillateától.
- Azok, akiknél a nyírfa virágzása okozza a kellemetlenségeket, az almát, a körtét, a barackot, a cseresznyét, a szilvát, a dióféléket, a paprikát, a zellert és a répát kell kétszer is meggondolniuk.
- A fűfélékre érzékenyeknek a barack, a zeller, a dinnye, a paradicsom és a narancs okozhat gondot.
Természetesen a gyümölcsök és zöldségek nem mindenkinél váltanak ki keresztallergiát, mindenkinek ki kell próbálnia, mit ehet gond nélkül, és mi az, amit érdemesebb kerülnie.
Gyógyíthat a termelői méz!
A pollenmentes időszakokban a helyi termelőktől származó mézzel készíthetjük fel szervezetünket az allergén növények virágzására. Ne a pollencsúcs idején, inkább télen próbáljuk ki ezt a megelőzési módot, és az első időkben csak nagyon kis mennyiséggel kísérletezzünk, hogy lássuk, hogyan reagál rá a szervezetünk.
Figyeljünk a tisztaságra!
Vegyük le a cipőnket az ajtó előtt, hogy ne cipeljük be a polleneket. Minden este zuhanyozzunk le és mossunk hajat, hogy az ágyunkba ne kerülhessenek be a kellemetlenségeket okozó növényi részek. Takarítsunk, portalanítsunk rendszeresen, és az autónk belsejének tisztán tartására is figyeljünk, ha sokat vagyunk úton.
Vásároljunk légszűrőt!
A légtisztító készülékek jó szolgálatot tehetnek az allergia csúcsszezonjában, hiszen legalább annak az egy-két szobának a levegőjét tisztán tudják tartani, ahol napközben vagy éjszaka a legtöbbet tartózkodunk. A legjobb modellek HEPA-szűrővel ellátottak – légkondicionálóból is érdemes olyat választani, amelyik szűri is a levegőt.
Próbáljuk ki a Neti-csészét!
Ez a kis teáskannához hasonló orrmosó edényke a Távol-Keletről került hozzánk. Hasznos dolog elsajátítani a használatát, mivel az orr rendszeres, napi egyszeri-kétszeri átmosása eltávolítja a tüneteket okozó polleneket. Ha egyszer beruháztunk erre az eszközre, nem kell méregdrága tengervizes orrsprayket vennünk, magunk is elkészíthetjük az enyhe sóoldatot, amellyel kellő elszántsággal átöblíthetjük az orrjáratokat.
Cseréljük le az ágyneműt!
Számos allergiás tünetért a poratkák felelősek, amelyek előszeretettel telepszenek meg az ágyneműnkben. Amikor eljön az ágyneművásárlás ideje, figyeljünk rá, hogy antiallergén párnákat, paplanokat és huzatokat vegyünk, hogy az atkáknak esélyük se legyen. Ha lehet, szabaduljunk meg a felesleges díszpárnáktól is.
Időzítsünk!
A levegő pollenkoncentrációja hajnali 5 és délelőtt 10 óra között a legmagasabb. Ezt az időszakot igyekezzünk légszűrővel vagy légkondicionáló berendezéssel felszerelt helyen tölteni. Sportolni ne ilyenkor menjünk, ha mégis ebben az időben szeretnénk edzeni, zárt helyen, például légkondicionált edzőteremben tegyük. A lakás szellőztetését késő estére vagy kora hajnalra tegyük, hogy a lehető legkevesebb pollen áramoljon be az ablakon át.
Oldjuk fel a stresszt!
A stresszhormonok több szinten is rongálják az egészségünket, vagyis minden stresszoldó tevékenységgel – jógával, meditációval, relaxációval, sporttal – segítünk a testünknek, hogy megküzdjön a tünetekkel és meggyógyítsa önmagát. A felsorolt stresszoldó technikák rendszeres gyakorlása mellett ebben az időszakban különösen ügyeljünk rá, hogy kipihenjük magunkat.
Fotó: shutterstock