Otthon

Nem virágzik az amarillisz: így kezelje a hagymákat, hogy pompába boruljon a növény

Vannak tényezők, melyeknek teljesülniük kell az amarillisz virágzásához. Ilyen például a fajtára jellemző hagymafejlettség, azaz a hagymáknak el kell érniük egy bizonyos méretet, hogy virágzóképesek legyenek.

Elég sok amarilliszhagymám van, de csak pár darab virágzik minden évben. Az lenne a kérdésem, hogy amelyek nem virágzanak, azokat érdemes-e tartogatnom? A nem virágzást úgy értem, hogy évek óta nem történik semmi – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Mindenképpen van értelme tartogatni a hagymákat. Vannak tényezők, melyeknek teljesülniük kell az amarillisz virágzásához. Ilyen például a fajtára jellemző hagymafejlettség, azaz a hagymáknak el kell érniük egy bizonyos méretet, hogy virágzóképesek legyenek, és ez a méret fajtánként eltérő lehet. Megfelelő hosszúságú pihentetésre is szükség van. Éppen ezért, a növényünk öntözését augusztus végén, szeptember elején hagyjuk abba. Ekkor a növény elkezd visszahúzódni, a lomblevelek lassan elsárgulnak, majd elszáradnak. Amikor teljesen visszahúzódott a növény, a hagymánkat vegyük ki a cserépből, és a száraz földet óvatosan pucoljuk le róla. Ha vannak rajta sarjhagymák, válasszuk le őket, és tegyük a hagymákat papírzacskóba, majd tároljuk őket hűvös, száraz helyen, 2-3 hónapig. A kívánt virágzási időpont előtt 8-10 héttel ültessük el igen tápdús talajba. A tápanyagra azért van szükség, mert ezzel biztosíthatjuk a növekedéshez és a virágzáshoz a megfelelő hátteret. A cserepet úgy válasszuk ki, hogy elbírja a nagy virágszárat.

Úgy ültessük el a hagymát, hogy a fölső kétharmada kilátszódjon a talajból. Öntözzük be alaposan, és tegyük meleg (24–26 °C-os), árnyékos vagy sötét helyre. Addig ne öntözzünk újra, amíg a virágkezdemény meg nem jelent a hagyma csúcsán, oldalán! Ekkor, hogy véletlenül se ragadjon be a virágszár, papírsapkával sötétítsük le, úgy 1 hétig. Az ültetéstől számítva 2 hónap után gyönyörködhetünk a virágokban. Ha ez elmarad, valószínűleg tápanyaghiány lépett föl, melyet tápoldatozással és évenkénti friss földbe ültetéssel orvosolhatunk.

Kiszel Péter további növényvédelmi tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: shutterstock